PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Απαλλαγή δημοτικών τελών Περιστέρι: Προσφυγή κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου


Απογοητευμένοι είναι δεκάδες καταστηματάρχες στο Περιστέρι με πρόσφατη απόφαση που πάρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για την απαλλαγή δημοτικών τελών λόγω του κορωνοϊού.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή περισσότεροι από εκατό καταστηματάρχες της πόλης είχαν δηλώσει την αγανάκτηση τους όσον αφορά την πληρωμή τελών στο Δήμο Περιστερίου καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Τελικά το θέμα έπειτα και από έγγραφο αίτημα της εκπροσώπου νομικού των επιχειρηματιών, Ουρανίας Σαγιάκου, μπήκε ως θέμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο με την απόφαση όχι απλά να μην ικανοποιεί τους καταστηματάρχες αλλά να θέτει και το μεγαλύτερο μέρος των μαγαζιών εκτός της απαλλαγής.

Αυτό γιατί από το δημοτικό συμβούλιο και συγκεκριμένα από τη Διοίκηση και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου(!) ψηφίστηκε η απαλλαγή δημοτικών τελών μόνο για όσους είχαν στην περίοδο της πανδημίας περιοδικές δηλώσεις του φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) μηδενικών εσόδων.

Δηλαδή οι επιχειρήσεις που έκαναν έστω και 1 ευρώ έσοδο τίθενται αυτόματα εκτός της απαλλαγής χωρίς να υπολογίζονται από το Δήμο τα μειωμένα έσοδα και οι αναγκαίες πληρωμές υποχρεώσεων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να τίθενται εκτός τουλάχιστον το 90% των Περιστεριώτικων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Βλέποντας ότι με το Δήμο Περιστερίου δεν πρόκειται να βγάλουν άκρη και να βρουν το δίκιο τους, οι καταστηματάρχες κατέθεσαν προσφυγή κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Περιστερίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής.

Η προσφυγή κατατέθηκε από την κα. Σαγιάκου με τις υπογραφές 88 εκπροσώπων καταστημάτων της πόλης μας και ζητάει ξεκάθαρα την ακύρωση της υπ’ αριθμόν 9/4-3-2021 Αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Περιστερίου περί «Απαλλαγής εκ του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού και των αναλογούντων τελών κοινοχρήστων χώρων, των επιχειρήσεων που διέκοψαν ή περιόρισαν τη λειτουργία τους λόγω των έκτακτων μέτρων αποτροπής της διασποράς της νόσου COVID 19».

Συγκεκριμένα οι καταστηματάρχες αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένα κλειστό με κρατική εντολή ΚΑΔ για το διάστημα από 20/3/2020 και για όσο διάστημα διακόπτουν ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους, που να μην έχει ούτε ένα ευρώ έσοδο δεδομένου ότι υπήρχαν μικροί περίοδοι κατά τις οποίες άνοιγαν, και τονίζουν ότι η απόφαση είναι προσχηματική χωρίς επί της ουσίας να επωφελείται κανείς. Επίσης τονίζουν ότι παραβίασε το Δημοτικό Συμβούλιο διάταξη νόμου σύμφωνα με την οποία έπρεπε να τηρηθεί η διαδικασία των εναλλακτικών προτάσεων από τους επικεφαλής των παρατάξεων, μετά από εισήγηση της οικονομικής επιτροπής και με ειδική αιτιολόγηση επί τυχόν απόρριψης της εναλλακτικής πρότασης. Επίσης τονίζουν ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν υποβάλουν δηλώσεις ΦΠΑ ως εκ του καθεστώτος φορολόγησής τους.

Γίνεται αντιληπτό ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου πάρθηκε με λάθος προϋποθέσεις και χωρίς να έχει γίνει μια σωστή μελέτη και έρευνα γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες στο Περιστέρι, παρά το γεγονός ότι οι Δήμοι αναμένεται σε κάθε περίπτωση να λάβουν έκτακτες χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας που στην ουσία δεν θα διατεθούν προς όφελος των δημοτών.

Αναμένουμε να δούμε την απόφαση που θα λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αλλά και τις περαιτέρω ενέργειες των εκπροσώπων του λιανεμπορίου της πόλης μας που δείχνουν να επιμένουν στο δικαίωμά τους για απαλλαγή δημοτικών τελών.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Κατερίνα Τσερούλα νέα πρόεδρος στο Κέντρο Πρόληψης «Οδοιπορικό»

Peristeri News

Δύο συνεδριάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Περιστερίου (7η και 8η)

Peristeri News

Συνάντηση του Ανδρέα Παχατουρίδη με τον Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη

Peristeri News

Leave a Comment