PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Απίστευτη έρευνα: Χασίς και αλκοόλ από τα 15!


Θραύση κάνει η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από τα Ελληνόπουλα.

Θραύση κάνει η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών από τα Ελληνόπουλα. Μεγάλη έρευνα που έγινε σε σχολεία όλης της χώρας δείχνει δραματική αύξηση εφήβων και ειδικά των 15χρονων που καταναλώνουν κάνναβη και αλκοόλ.

Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2010 και τα αποτελέσματα της οποίας αρχίζουν τώρα να δημοσιοποιούνται σταδιακά, υπάρχει πρόβλημα χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών από τους εφήβους και χρειάζεται να ληφθούν προληπτικά μέτρα. Η έρευνα έγινε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) σε δείγμα περίπου 4.500 ατόμων, ηλικίας 11, 13 και 15 ετών.

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την ομότιμη καθηγήτρια Ψυχιατρικής Αννα Κοκκέβη, επιχείρησε να καταγράψει την έκταση της χρήσης ουσιών στην εφηβεία, όχι μόνο επειδή «επηρεάζει την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των νέων» αλλά και γιατί «συνδέεται με τη μετέπειτα χρήση και εξάρτηση από ουσίες στην ενήλικη ζωή».

Από τα πλέον ανησυχητικά ευρήματα της έρευνας είναι ότι την τελευταία πενταετία διπλασιάστηκε το ποσοστό των 15χρονων που έχουν κάνει χρήση κάνναβης. Συγκεκριμένα, το 7,2% των μαθητών (το 10,6% των αγοριών και το 3,7% των κοριτσιών) αυτής της ηλικίας απάντησαν ότι έχουν κάνει χρήση της παράνομης ουσίας τουλάχιστον μία φορά, ενώ τα δύο τρίτα εξ αυτών ανέφεραν ότι έχουν επαναλάβει τη χρήση τρεις ή και περισσότερες φορές.

Το 2006 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν το μισό, δηλαδή 3,7%. Ανοδικά κινείται και η χρήση εισπνεόμενων ουσιών, όπως η κόλλα και η βενζίνη. Το 8% των 15χρονων ανέφεραν ότι έχουν δοκιμάσει ή έχουν επαναλάβει τη χρήση τέτοιων ουσιών, έναντι ποσοστού 6,5% το 2006.

Προβληματισμό προκαλούν όμως και τα στοιχεία για το αλκοόλ. Αν και η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό των εφήβων ηλικίας 11-15 ετών που καταναλώνουν κάποιο οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα παρέμεινε αμετάβλητο σε σχέση με το 2006 (15,8% έναντι 15,5%), εντούτοις κατέγραψε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης από 15χρονους, το ποσοστό των οποίων αυξήθηκε από 27,6% το 2006 σε 35,3% το 2010.

Αλλα σημαντικά συμπεράσματα σε σχέση με το αλκοόλ είναι τα εξής:

– Ενα στα τέσσερα αγόρια και ένα στα πέντε κορίτσια ηλικίας 15 ετών πίνουν σε κάθε συνηθισμένη τους έξοδο τουλάχιστον τρία ποτά στη σειρά.

– Δύο στους πέντε εφήβους ηλικίας 15 ετών έχουν μεθύσει τουλάχιστον μία φορά.

– Δύο στους πέντε εφήβους της ίδιας ηλικίας έχουν πιει οινοπνευματώδες ποτό τουλάχιστον τρεις φορές τον τελευταίο μήνα.

Ελαφρά βελτιωμένη παρουσιάζεται η κατάσταση μόνο σε σχέση με το κάπνισμα. Το ποσοστό των εφήβων ηλικίας 11 έως 15 ετών που δηλώνουν ότι έχουν καπνίσει τουλάχιστον μία φορά μειώθηκε σε 20,2% έναντι 22,7% το 2006, ενώ οριακή μείωση σημείωσε και το ποσοστό των εφήβων που καπνίζουν σε καθημερινή βάση (4,4% έναντι 5,3% το 2006).

Σε ό,τι αφορά την ηλικία που οι έφηβοι δοκίμασαν καθεμία από τις ουσίες αυτές, η έρευνα έδειξε ότι πρώτα έρχονται σε επαφή με το αλκοόλ (μέσος όρος τα 13 χρόνια), στη συνέχεια με το τσιγάρο (13,7 χρόνια) και λίγο αργότερα με την κάνναβη (14,5 χρόνια).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Περιστέρι: Video που σοκάρει με πτώση αναβάτη πατινιού στη μέση του δρόμου

Peristeri News

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών

Peristeri News

ΕΕΚΕ: Ακατάσχετοι λογαριασμοί στα χαρτιά

Peristeri News

Leave a Comment