PeristeriNews.gr
Υγεία

Αντιοξειδωτικά για καλή υγεία


Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα θρεπτικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν πολύ την ομορφιά, τη δίαιτα αλλά και την υγεία μας.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα θρεπτικές ουσίες που μπορούν να βοηθήσουν πολύ την ομορφιά, τη δίαιτα αλλά και την υγεία μας.

Τα αντιοξειδωτικά βρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα και στα φυτά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά και μπορούν να ενισχύσουν την ομορφιά και την υγεία μας σε όλο τους το φάσμα.

Αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του σώματός μας και έτσι βοηθούν στη διατήρηση της υγείας με το να επιβραδύνουν τη καταστρεπτική γήρανση των κυτταρικών μορίων.

Τα αντιοξειδωτικά ενεργούν κυρίως ως προστάτες των κυττάρων του ανθρώπινου σώματος, καθώς τα κύτταρα λειτουργούν κανονικά στο σώμα, παράγουν απολύτως βλαβερά μόρια που καλούνται ελεύθερες ρίζες.

Αυτές οι ελεύθερες ρίζες κατά ένα μεγάλο μέρος είναι ασταθή και κλέβουν συστατικά από τα άλλα κυτταρικά μόρια όπως το λίπος, η πρωτεΐνη, ή το DNA, τα οποία προκάλεσαν τη διάδοση της βλάβης.

Πώς λειτουργούν τα αντιοξειδωτικά;

Επειδή αυτές οι ζημίες προκαλούν κατά μεγάλο μέρος άλλες ζημίες στο σύστημα, τα αντιοξειδωτικά εμποδίζουν την εξάπλωση της κυτταρικής καταστροφής με το να δίνουν πρόθυμα συστατικά για να σταθεροποιήσουν τις ελεύθερες ρίζες.

Πού βοηθούν τα αντιοξειδωτικά;

Ουσιαστικά, τα αντιοξειδωτικά επιστρέφουν στην επιφάνεια του κυττάρου για να σταθεροποιήσουν παρά να προκαλέσουν βλάβες στα άλλα κυτταρικά συστατικά.

Εντούτοις, εάν αυτές οι ελεύθερες ρίζες μένουν ανεξέλεγκτες, μπορεί να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα, καρκίνο, καταρράκτη, και να αδυνατίσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για τη βελτίωση των αντισωματικών αποκρίσεων και την αναγνώριση εμβολίων στα σκυλιά και τις γάτες.

Πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα σοβαρά στα νεαρά ζώα που εμβολιάζονται ενώ το ανοσοποιητικό σύστημά τους ακόμα βελτιώνεται.

Και εκτός αυτών, τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά γιατί μπορούν να αντιστρέφουν τη μείωση της λειτουργίας άνοσων-κυττάρων για τα πιο ηλικιωμένα ζώα, σκυλιά και γάτες.

Πού μπορούμε να βρούμε τα αντιοξειδωτικά;

Έπειτα διαπιστώθηκε ότι μίγμα πολλών αντιοξειδωτικών σε μέσες ποσότητες είναι πιθανότερο να είναι πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα ενός μόνο αντιοξειδωτικού.

Τα αντιοξειδωτικά, ως θρεπτικές ουσίες που υπάρχουν στο σώμα και στα φυτά, βρίσκονται σε διαφορετικούς τύπους.

Αυτά περιλαμβάνουν τη βιταμίνη Α, τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη Ε, και τις ιδιαίτερες ενώσεις που είναι γνωστές ως καρωτινοειδή, όπως η γλουτεϊνη και η βήτα-καροτίνη.

Πόσο μας ωφελούν στην υγεία μας;

Αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι πολύ ευεργετικές στην παρεμπόδιση των καρδιακών παθήσεων γιατί αποτρέπουν τη διάδοση των ελεύθερων ριζών.

Ειδικότερα, η βιταμίνη Ε που είναι ένα κοινό είδος αντιοξειδωτικού μπορεί να προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις με το να υπερασπίζεται της οξείδωσης LDL και ανάπτυξη της φράξης των αρτηρίων.

Πολυάριθμες μελέτες εξετάζουν επίσης εάν τα αντιοξειδωτικά είναι χρήσιμα στην μείωση της επικινδυνότητας του καρκίνου. Διαπιστώνεται ότι η εισαγωγή βιταμίνης C μειώνει τα ποσοστά καρκίνου και συγκεκριμένα τον καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα και του οισοφάγου.

Καλές πηγές αντιοξειδωτικών είναι κατά ένα μεγάλο μέρος τα φρούτα και τα λαχανικά. Η υψηλότερη συγκέντρωση λέγεται ότι βρίσκεται στα λαχανικά με βαθύ και λαμπρό χρώμα και στα φρούτα όπως το σπανάκι, τα καρότα, και τις ντομάτες.

Εντούτοις αν και τα αντιοξειδωτικά θεωρούνται συστατικά ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία, κανένας δεν ξέρει εάν οι θρεπτικές ουσίες πρέπει να λαμβάνονται και σε ποιες ποσότητες.

Επίσης, υπάρχει μικρή πληροφόρηση για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των υπερβολικών δόσεων αντιοξειδωτικών. Η λήψη των χημικών ουσιών χωρίς τη βοήθεια των ειδικών ή χωρίς την πλήρη κατανόηση των αποτελεσμάτων τους, μπορεί απλά να βλάψει αυτή την ισορροπία.

Το τσάι ως αντιοξειδωτικό

Μόνο λίγοι άνθρωποι θα διαφωνούσαν ότι το τσάι κάνει καλό στην υγεία σας.

Φυσικά, υπάρχουν διάφοροι τύποι τσαγιών, το άσπρο τσάι, το πράσινο τσάι, το μαύρο τσάι –και ναι, πιθανώς περιέχονται σε όλα τα χρώματα της ίριδας. Κατόπιν, υπάρχει το τσάι chai, το τσάι pu-erh, και το πάντα ευ
χάριστο παγωμένο τσάι. Όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το καλύτερο τσάι είναι σίγουρα το πράσινο τσάι.

Αλλά τι είναι αυτό που το καθιστά τόσο υγιεινό;

Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού – του Αντιοξειδωτικού τσαγιού

Κατάπληκτοι από τα θαύματα του πράσινου τσαγιού, αυτού του ροφήματος που παράγεται εδώ και αιώνες, επιστήμονες και οι ερευνητές ανά τον κόσμο αποφάσισαν να καθίσουν στα εργαστήριά τους και να εξετάσουν ότι στοιχείο περιλαμβάνεται στο πράσινο τσάι για να βρουν τι είναι ακριβώς αυτό που το καθιστά τόσο ευεργετικό.

Ένα από τα συστατικά του τσαγιού βρέθηκε είναι ότι είναι αντιοξειδωτικό και αυτό είναι προφανώς που το κάνει το τσάι τόσο υγιεινό, το τσάι γενικά προέρχεται από την Camelia sinensis, ένα μικρό φυτό τα φύλλα του οποίου συλλέγονται, αποξηραίνονται, και οξειδώνονται για να κάνουν αυτό το ωραίο ρόφημα για την ώρα του τσαγιού το απόγευμα.

Τα φύλλα του τσαγιού συσκευάζονται προφανώς με τα αντιοξειδωτικά τσάγια.

Αυτά τα αντιοξειδωτικά τσάγια λέγονται ότι έχουν πολύ ευεργετικά αποτελέσματα στο σώμα, ιδιαίτερα όσον αφορά την καταπολέμηση των ασθενειών.

Το αντιοξειδωτικό τσάι – Πώς λειτουργεί

Η οξείδωση είναι μια κανονική διαδικασία που πραγματοποιείται στο σώμα.

Το χρειαζόμαστε για να μεταβολιστούν τα λίπη και η γλυκόζη ώστε να παραχθούν θερμότητα και ενέργεια.

Εντούτοις, κατά τη διάρκεια της θερμότητας και της ενέργειας δεν είναι τα μόνα πράγματα που παράγονται.

Η οξείδωση παράγει επίσης τα ιδιαίτερα ασταθή υποπροϊόντα οξυγόνου που αποκαλούνται ελεύθερες ρίζες.

Αυτές οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρά μας και θεωρείται ότι μόλις συσσωρευτεί η βλάβη, επέρχεται η γήρανση, οι χρόνιες ή εκφυλιστικές παθήσεις, ακόμα και το θάνατο.

Ο ρόλος του αντιοξειδωτικού τσαγιού είναι να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες, να τις σταματήσει προτού κάνουν περισσότερη ζημιά.

Ορισμένα αντιοξειδωτικά τσάγια μπορούν επίσης να αποκαταστήσουν τις βλάβες που έχουν ήδη επέλθει.

Κάθε φορά που το αντιοξειδωτικό τσάι εξουδετερώνει μια ελεύθερη ρίζα, το αντιοξειδωτικό χάνει επίσης ένα ηλεκτρόνιο και σταματά να λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, γι’ αυτό πρέπει συνεχώς να ανατροφοδοτείτε το σώμα σας με βιταμίνες και άλλες χημικές ουσίες, όπως το αντιοξειδωτικό τσάι.

Ο Δρ Oguni, του Τμήματος Τροφίμων και Θρεπτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο του Σιζουόκα, στο Κολέγιο Χαμαμάτσου στην Ιαπωνία λέει ότι η υψηλή συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στο πράσινο τσάι έχει διάφορα οφέλη. Μερικά από αυτά τα περιλαμβάνουν τα εξής:

– Πρόληψη τροφικής δηλητηρίασης

– Μείωση του κινδύνου καρκίνου

– Άσκηση στοματικής υγιεινής

– Πρόληψη της αύξησης της χοληστερόλης

– Έλεγχος της υψηλής πίεσης του αίματος

– Μείωση του σακχάρου στο αίμα

– Επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέσσερα χρόνια από το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα

Peristeri News

Τι δείχνει μελέτη για τις παρενέργειες των εμβολίων Covid

Peristeri News

Δωρεάν Rapid Tests στο Δημαρχείο Περιστερίου και τον Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment