PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Αντικαπνιστικός νόμος: Πρώτη αντίδραση από τους καταστηματάρχες


Πρώτη αντίδραση για τον αντικαπνιστικό νόμο, μόλις λίγες μέρες από την ψήφισή του στη Βουλή, έρχεται από το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ) που αριθμεί περί τα 35.000 μέλη, το οποίο σχεδιάζει να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ουσιαστικά τη μερική εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι αντιδράσεις δεν αφορούν τα εστιατόρια για τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά τα καφέ, τα μπαρ και τα αργιλάδικα όπως αναφέρει στο ΑΜΠΕ η πρόεδρος του Σωματείου, Νίκη Κωνσταντίνου.

«Τα αργιλάδικα που πήραν άδειες από τους δήμους συγκεκριμένα να λειτουργούν με αυτό το προϊόν τι θα κάνουν;» αναρωτιέται.

«Ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας. Δεν γίνεται σε εμάς που ανοίξαμε επιχειρήσεις πριν από 10-15 χρόνια να αλλάζουν τόσο δραματικά οι όροι εργασίας και να μην αποζημιωθούμε. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να δώσει 200.000-300.000 ευρώ για να κάνει μια επιχείρηση και τελικά επιχειρήσεις που είναι ‘παίρνω και φεύγω’ το προϊόν να συνεχίσουν να δουλεύουν κι εμείς να κλείσουμε», επισημαίνει

Η πρόταση του ΠΑΣΚΕΔΙ είναι να δημιουργηθούν χώροι με υαλοπετάσματα μέσα στα καφέ και στα μπαρ όπου θα μπορούν να καπνίζουν όσοι το επιθυμούν.

«Προτείνουμε υαλοπετάσματα που απομονώνουν τον χώρο των καπνιστών μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας, δηλαδή δεν θα μπαίνουν μέσα οι υπάλληλοι μας. Να πηγαίνουν δηλαδή σε έναν προστατευμένο χώρο που θα πληροί και τις αισθητικές προδιαγραφές και τις κλιματολογικές, δεν μπορεί να παγώνουν οι καπνιστές, ούτε να είναι όρθιοι στα πεζοδρόμια στοιβαγμένοι, το πεζοδρόμιο είναι ανοικτό σε οποιονδήποτε κίνδυνο», εξηγεί η κ. Κωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι   σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα χρειαζόταν περίπου μία εβδομάδα στα καταστήματα για να προσαρμοστούν και το κόστος δεν θα ήταν ιδιαίτερα υψηλό.

«Ο μη καπνιστής να μην γίνει παθητικός καπνιστής, αλλά δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων που θα μείνουν στο δρόμο τι θα τους κάνουμε; Θα κλείσουν πολλές επιχειρήσεις» προειδοποιεί η πρόεδρος του Σωματείου και προσθέτει: «Είμαι κατά του καπνίσματος αλλά είμαι υπέρ του να μείνουν ανοικτές οι επιχειρήσεις. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία».

Μία ακόμα πρόταση του ΠΑΣΚΕΔΙ είναι η διάκριση καταστημάτων καπνιζόντων ή μη. «Το ΠΑΣΚΕΔΙ προτείνει την ενεργοποίηση της δυνατότητας επιλογής από το κατάστημα για λειτουργία ως κατάστημα καπνιζόντων ή μη καπνιζόντων, κάτω από όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις που θα οριστούν για κάθε περίπτωση».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment