PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Αντιδράσεις για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων


Από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 10ου Γενικού Λυκείου Περιστερίου

Από μας εξαρτάται να διεκδικήσουμε, να αγωνιστούμε, να μην αποδεχτούμε, ότι η φτώχεια και αμορφωσιά είναι η μοίρα η δική μας και των παιδιών μας. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τους συνοδοιπόρους της με αφορμή την κρίση βρήκαν την ευκαιρία να περάσουν όλες τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που ετοίμαζαν από καιρό.

Άμεσο πρόβλημα που αφορά όλα τα συστεγαζόμενα σχολεία, όπως είναι και το δικό μας, αλλά και γενικότερα τα μικρά σε μαθητικό δυναμικό σχολεία, είναι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων. Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πεταχτούν στο δρόμο, όπως ήδη έγινε με την κατάργηση του 19ου Αθλητικού Γυμνασίου στην περιοχή μας.

Είναι δηλωμένος ο στόχος του Υπουργείου Παιδείας για την δημιουργία πολυδύναμων σχολείων των 300-400 παιδιών με διευθυντή manager. Είναι δηλωμένη η απόφαση για τη συγχώνευση του 10ου και 11ου Γυμνασίων που είναι δίπλα μας, καθώς και άλλων σχολείων στο Περιστέρι, με 30άρια τμήματα, αφού τα 12 τμήματα των δύο γυμνασίων θα γίνουν 9.

Θα υπάρχουν σχολεία πολλών ταχυτήτων και εξατομικευμένη μάθηση ανάλογα με την κοινωνική – οικονομική – μορφωτική καταγωγή του κάθε παιδιού και βέβαια ανάλογα με την δυνατότητα των γονιών να υποστηρίζουν οικονομικά τη στοιχειώδη λειτουργία του «αυτόνομου» σχολείου, τώρα που η κυβέρνηση έχει διατάξει «παύση πληρωμών» για τα σχολεία και η ευθύνη λειτουργίας τους περνάει στους Δήμους του «Καλλικράτη».

Ήδη η μείωση κατά 60% των χρημάτων των Σχολικών Επιτροπών είχε ξεκινήσει από πέρσι. Όλα αυτά τα συμπληρώνει το «κερασάκι στην τούρτα», που είναι το σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 29/12/2010 που καταργεί τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) και αναθέτει σε νέο φορέα (ΝΠΙΔ) το σχεδιασμό, την οργάνωση και το συντονισμό της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι απαντήσεις της Υπουργού Παιδείας που ήρθαν αμέσως μετά, ότι «από πουθενά δεν προκύπτει η κατάργηση των δωρεάν βιβλίων», δεν καθησυχάζει κανέναν μας. Εκχωρούν μια ακόμα δραστηριότητα του Δημοσίου σε ιδιώτες, ιδιωτικοποιούν ένα ακόμα κομμάτι της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Αυτό σημαίνει ότι:

Το βιβλίο μετατρέπεται σε εμπορεύσιμο είδος, είδος συναλλαγής μεταξύ του ιδιωτικού φορέα και του σχολείου, του σχολείου και του γονιού. Άμεσα θα αποδειχτεί, ότι η μείωση του κρατικού κόστους για την έκδοση σχολικών βιβλίων (αν μπορούμε να μιλάμε για κόστος όταν αναφερόμαστε στην παιδεία), θα μεταφερθεί στο γονιό.

Το γνωρίζουμε πολύ καλά, εμείς οι γονείς των Λυκείων, που καλούμαστε να πληρώσουμε το ξενόγλωσσα βιβλία. Για άλλη μια φορά ζητήθηκαν χρήματα για την αγορά των βιβλίων των Αγγλικών στη Β’ Λυκείου. Είμαστε αντίθετοι με την αγορά βιβλίων από τους μαθητές. Να παρέχονται δωρεάν, όπως και τα υπόλοιπα βιβλία.

Η άμεση εμπλοκή ιδιωτικού φορέα στο σχεδιασμό (βλ. περιεχόμενο) των σχολικών βιβλίων ανοίγει το δρόμο για συγγραφή σχολικών βιβλίων κατά παραγγελία κάποιων ιδιωτών (επιχειρήσεις, ιδιωτικά μορφωτικά ιδρύματα). Αλήθεια τα «κατά παραγγελία» βιβλία, που τη συγγραφή τους μπορεί να χρηματοδοτούν οι παραγγέλοντες, σε ποιον θα ανήκουν;

Σίγουρα δε θα μένουν στους μαθητές. Μήπως για αυτό φούντωσε η συζήτηση στα ΜΜΕ για «επιστρεφόμενα βιβλία» και οι αστειότητες περί εξοικονόμησης χρημάτων; Επιδιώκουν να περάσει το βιβλίο σε δεύτερη μοίρα. Το Υπουργείο Παιδείας εδώ και ένα χρόνο πριμοδοτεί με κάθε τρόπο το «ψηφιακό σχολείο».

Έτσι μπορεί ένα σχολείο να μην έχει αίθουσες ανθρώπινες για να γίνει μάθημα, όπως είναι και το δικό μας, με τις λυόμενες αίθουσες, θα έχει όμως «διαδραστικό πίνακα», για να θαμπώνονται οι «ιθαγενείς». Η διεθνής εμπειρία δείχνει, ότι η κυριάρχηση των ηλεκτρονικών μέσων διδασκαλίας εφαρμόστηκε στις πολυπληθής τάξεις των πλέον υποβαθμισμένων περιοχών για να τηρείται ησυχία, αφού μάθημα δεν μπορούσε να γίνει.

Είμαστε αντίθετοι με όλα αυτά και απαιτούμε:

Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν 12χρονο, υποχρεωτικά σχολείο. Καμία κατάργηση, συγχώνευση σχολείων. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές. Λύση του κτιριακού προβλήματος στην περιοχή μας με άμεση ανέγερση του 10ου Λυκείου.

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των 10ου – 11ου Γυμνασίων ενάντια στην επικείμενη συγχώνευσή τους. Έκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων. Μηδενικό ΦΠΑ στους λογαριασμούς και τις δαπάνες των σχολικών επιτροπών. Αποκλειστικά δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.

Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κλπ. Μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών από το Υπουργείο Παιδείας. Αποκλειστικά δωρεάν βιβλία, ενιαία για όλα τα παιδιά, σύγχρονα επιστημονικά και παιδαγωγικά επεξεργασμένα. Κατάργηση εδώ και τώρα κάθε επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της παιδείας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Στεργιόπουλος Χρήστος

Η Γεν. Γραμματέας Σταυροπούλου – Αυγέρου Κατερίνα

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πόλεμος συμμοριών από Σερβία και Μαυροβούνιο στην Ελλάδα

Peristeri News

Δήμος Αθηναίων: Διαψεύδει τον διορισμό του Ανδρέα Παπανδρέου στον Εθνικό Κήπο

Peristeri News

Ο δράστης δεν γνώριζε την κοπέλα που μαχαίρωσε στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment