PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αντεπίθεση κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη


Αντεπιτέθηκαν σήμερα οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη, με πολλά θύματα να αναφέρονται σε διάφορα σημεία της Λιβύης

Αντεπιτέθηκαν σήμερα οι κυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη, με πολλά θύματα να αναφέρονται σε διάφορα σημεία της Λιβύης, την ώρα που κυβερνητικό στέλεχος, ο πρώην πρωθυπουργός Ζαντάλαχ Αζούς αλ Τάλχι, στην κρατική τηλεόραση ζήτησε “να γίνει διάλογος” με τους αντικαθεστωτικούς εξεγερμένους στη δεύτερη πόλη της χώρας, τη Βεγγάζη, στα βορειο-ανατολικά.

Η πρόταση απορρίφθηκε κατηγορηματικά από το Εθνικό συμβούλιο, που τόνισε ότι “δεν συζητά με τον Καντάφι, τον γιό του Σαΐφ αλ Ισλάμ ή τον αλ Τάλχι, μετά από την αιματοχυσία”.

Βομβαρδίστηκε η πόλη Ρας Λανούφ, πετρελαϊκός κόμβος, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρείς πολίτες.

Παράλληλα, σύμφωνα με καταγγελία του κινήματος της Λιβυκής νεολαίας, κυβερνητικοί έχουν πληρώσει κατοίκους στα γειτονικά χωριά με την πόλη αυτήν, ώστε να λάβουν θέσεις στα σπίτια και να επιτίθενται απ εκεί, πολιορκώντας την Ρας Λανούφ.

Από τα δυτικά οι εξεγερμένοι προελαύνουν με δυσκολία προς τη Σίρτη, τη γεννέτειρα του Καντάφι με στόχο, απ’εκεί, να βαδίσουν και προς την Τρίπολη.

Οι κυβερνητικοί επιχειρούν να ανακαταλάβουν πόλεις υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων.

Η Μπιν Ζαουάντ, περίπου 100 χλμ.απ τη Σίρτη, δεν ανακαταλήφθηκε απ τους εξεγερμένους, που έχασαν οκτώ άντρες στην προσπάθεια της ανακατάληψης.

Ο Σαλάχ Μπάντι, ο επικεφαλής των εξεγερμένων στη Μισράτα, στην ανατολική Λιβύη, ανέφερε ότι τη σημερινή μέρα μάχες δεν έγιναν, όμως τη νύκτα της Κυριακής έγιναν κι είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 στρατιώτες του Καντάφι και μισθοφόροι, αλλά και 17 εξεγερμένοι, όπως κι ένα δίχρονο κορίτσι. Αργά την Κυριακή εισέβαλαν στη Μισράτα 42 στρατιωτικά οχήματα, μαζί με 7 άρματα μάχης, που όμως απωθήθηκαν.

Ο Καντάφι απειλεί την Ευρώπη να πλημμυριστεί με λίβυους πρόσφυγες, εάν καταρρεύσει το καθεστώς του, κατήγγειλε το Εθνικό συμβούλιο. Καταγγέλεται ότι στις ακτές στο ύψος της Μισράτα, στην αλ Κουμ συγκεκριμένα, οι κυβερνητικοί έβαλαν αναγκαστικά σε πλοιάρια 200 εργάτες (170 Αφρικανούς, 30 Αιγύπτιους) και διέταξαν να κατευθυνθούν στη νότια Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ ανήγγειλαν την ενίσχυση με το ποσό των 15 εκ. δολαρίων ανθρωπιστικών οργανώσεων που συνδράμουν τους Λίβυους.

Ο ΟΗΕ προσπαθεί να συγκεντρώσει άλλα 160 εκ. δολάρια για να καλυφθούν οι ίδιες ανάγκες τις 90 ερχόμενες ημέρες.

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κατέστησε σήμερα σαφές ότι “η διεθνής κοινότητα δεν θα επιτρέψει στον Καντάφι να συνεχίσει τις επιθέσεις του κατά των εξεγερμένων”.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, τόνισε ότι “το ΝΑΤΟ σταθμίζει τις στρατιωτικές επιλογές, σε απάντηση της τρέχουσας κατάστασης στη Λιβύη”.

Αντίθετη είναι η Ρωσία με οιαδήποτε ξένη στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment