PeristeriNews.gr
Δημοτικά

«Ανοιχτοί Ορίζοντες»: Τελευταίος στην ανακύκλωση ο Δήμος Περιστερίου


Η δημοτική παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» εξέδωσε ανακοίνωση για την ανακύκλωση στο Περιστέρι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ανακύκλωση στο Περιστέρι – Αλήθειες, σκοπιμότητες και πραγματικότητα

Αν και είμαστε στο τέλος σχεδόν της θητείας της παρούσης διοίκησης του Δήμου Περιστερίου, στο σύνολο των δεκαέξι χρόνων της, είναι θετικό να γίνεται ενημέρωση των δημοτών για την ανακύκλωση, όπως βλέπουμε πρόσφατα στα τοπικά μέσα.

Η ενημέρωση γίνεται όμως αποσπασματικά, προσχηματικά θα έλεγε κανείς, χάριν μόνο των ΜΜΕ και με αφορμή βέβαια την παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος ή τη συμμετοχή του Δήμου στην έκθεση Verde-tec 2019.

Η τοποθέτηση δέκα καθαρών κάδων στην είσοδο του Άλσους προς τέρψιν των οφθαλμών των επισκεπτών, η παρουσία της αρμόδιας αντιδημάρχου με τη συνδρομή φωτογράφων, οι προτεινόμενες εκπτώσεις στα μαγαζιά της πόλης με συμμετοχή στη διαφημιζόμενη καμπάνια, δεν σημαίνoυν στην πράξη ότι ο Δήμος Περιστερίου είναι από τους πρωτοπόρους στην ανακύκλωση και στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας. Το αντίθετο συμβαίνει.

Με δυο λόγια και αυτό το σοβαρό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην πόλη μας, αντιμετωπίζεται όπως όλα τα υπόλοιπα επικοινωνιακά.

Η ενημέρωση των πολιτών για την ανακύκλωση για να έχει τα ποθούμενα αποτελέσματα πρέπει να γίνεται με σχεδιασμό και πρόγραμμα, να ξεκινά από τα σχολεία με ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παιδιών, τοποθέτηση ειδικών κάδων και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

Απλώνεται στις γειτονιές, σε συλλόγους και φορείς, είναι συνεχής, θετικά κλιμακούμενη και με μετρήσιμα αποτελέσματα. Η ευρωπαϊκή εμπειρία, αλλά και το παράδειγμα άλλων δήμων της χώρας μας, μας δείχνουν το δρόμο αρκεί να υπάρχει όραμα, οι κατάλληλοι άνθρωποι να το υλοποιήσουν και πάνω απ΄ όλα πίστη σε αυτό το εγχείρημα.

Στον παρακάτω πίνακα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που δημοσίευσε η εφημερίδα Καθημερινή, φαίνεται καθαρά ότι ο Δήμος μας είναι στην τελευταία θέση των επιδόσεων στην ανακύκλωση, από τους δέκα πολυπληθέστερους δήμους.

Και δεν υπάρχουν βεβαίως στοιχεία για τις ποσότητες που ανακτήθηκαν(δηλαδή που πιστοποιημένα πουλήθηκαν στη δευτερογενή αγορά υλικών), όσον αφορά το Δήμο Περιστερίου.

Τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων στην ουσία δεν υφίσταται, παρά τις κατά καιρό προτάσεις της αντιπολίτευσης, ούτε στοιχεία περί της σύνθεσης των παραγόμενων υλικών, όπως χαρτί, μέταλλο, πλαστικά, γυαλί, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, λιπαντικά έλαια, μπαταρίες, λαμπτήρες, ελαστικά οχημάτων, πράσινα απορρίμματα κήπων, πάρκων κλπ.

Δεν υπάρχει συμμετοχή του Δήμου Περιστερίου σε Ευρωπαϊκά πιλοτικά προγράμματα που τρέχουν και αφορούν τα οικιακά οργανικά απορρίμματα, με στόχο τη μείωση της μάζας και του όγκου τους στην πηγή, την παραγωγή βιοαιθανόλης από ξηραμένα διατροφικά απορρίμματα ως καύσιμο για τα αυτοκίνητα του δήμου κ.α ( βλ. πρόγραμμα DRYWASTE, Waste4think HORIZON 2020 ).

Το χρόνιο έλλειμμα πληροφόρησης των δημοτών στη διαχείριση των αποβλήτων, με την επιζητούμενη ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των κατοίκων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και την εκμετάλλευση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων, μπορεί να φέρει την επανάσταση στο Περιστέρι.

Η σωστή διαχείριση και ανακύκλωση των απορριμμάτων μπορεί να παράξει πλούτο, έσοδα για το Δήμο και όφελος δια μέσου της ανταμοιβής των προσπαθειών των πολιτών, με μείωση των δημοτικών τελών. Κάτι το οποίο έχουν επιτύχει πολλοί Δήμοι στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το κοντέινερ-κινητό Πράσινο Σημείο που μας προτείνει ως λύση η διοίκηση, γιατί δήθεν δεν έχουμε πολλούς ελεύθερους χώρους στο Περιστέρι, θυμίζει άλλες εποχές από παλιές κινηματογραφικές ταινίες με γυρολόγους-πραματευτές… Είναι πολύ σοβαρό πράγμα η ανακύκλωση απορριμμάτων για να αντιμετωπίζεται πρόχειρα και αποσπασματικά.

Η σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων σημαίνει συμβολή στην κατάργηση των ΧΥΤΑ και των προστίμων από την Ε.Ε, σημαίνει παραγωγική ανασυγκρότηση, κυκλική οικονομία, περισσότερες δουλειές, επιπλέον ΑΕΠ και δίκαιη περιβαλλοντική ανάπτυξη.

ΟΙ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για το Περιστέρι προτείνουμε σύγχρονες λύσεις, με τη συνεισφορά της τεχνολογίας για έξυπνες πόλεις, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων με μείωση των δημοτικών τελών και πάνω απ΄ όλα την προστασία του περιβάλλοντος.

MΠΟΡΟΥΜΕ όλοι μαζί να κάνουμε το Περιστέρι παράδειγμα προς μίμηση !

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση: Κάτω τα χέρια από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Peristeri News

Leave a Comment