PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ανησυχία για τα χρέη στον ΟΑΕΕ


Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει από τους μικρομεσαίους για την εξεύρεση νέας διαδικασίας αποπληρωμής χρεών στον ΟΑΕΕ.

Αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει από τους μικρομεσαίους για την εξεύρεση νέας διαδικασίας αποπληρωμής χρεών στον ΟΑΕΕ.

Η κακή κατάσταση των οικονομικών του ταμείου έχει επιβαρυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος, η άνοιξη του 2011 θα είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα του ταμείου.

Για αυτό και εκτιμάται ότι πρέπει όσο το δυνατόν πιο σύντομα να βρεθεί λύση με στόχο να πληρώνονται στον ΟΑΕΕ “τουλάχιστον τα τρέχοντα”, όπως σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος.

Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν και οι επαφές του προεδρείου του οργανισμού με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ και η πλευρά των μικρομεσαίων πιέζει προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας νέας διαδικασίας αποπληρωμής χρεών και σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το πάγωμα για δύο έτη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στον ΟΑΕΕ και καταβολή, κανονικά (ή με ένα μικρό ποσοστό επιβάρυνσης για τον ασφαλισμένο), των τωρινών εισφορών από την ημέρα έναρξης ισχύος της νέας ρύθμισης και μετά.

Επιπλέον, λόγω του ότι το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς κρίνεται ότι είναι υψηλό, με βάση τις συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση στην αγορά, εξετάζεται κι η προοπτική η καταβολή της δόσης να γίνεται κάθε μήνα, αντί του διμήνου που ισχύει σήμερα, ώστε το ποσό να είναι μικρότερο.

Όπως εκτιμά η ΓΣΕΒΕΕ μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός στις οφειλές, ώστε ο ασφαλισμένος εάν το επιθυμεί να μπορεί να πληρώνει μόνο τα τρέχοντα ασφάλιστρα και όχι να γίνεται υποχρεωτικά διακανονισμός για το σύνολο της οφειλής ενώ υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές προτάσεις που αφορούν στη μετάθεση του διακανονισμού της οφειλής αλλά και σκέψεις για το διακανονισμό των οφειλών όσων είναι, άμεσα, κοντά στη συνταξιοδότηση.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ασημακόπουλος στόχος είναι να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες κι οι επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν εισφορές προηγούμενων ετών και κατά συνέπεια δεν μπορούν να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα και ταυτόχρονα να μπουν κάποια χρήματα στα ταμεία του οργανισμού.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου το 38% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ δεν καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές (οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 70% του προϋπολογισμού του και το 68% των συντάξεων που παρέχει) με συνέπεια το ταμείο να έχει συνεχώς ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης.

Η ΓΣΕΒΕΕ ανησυχεί ότι όσο περνάει ο καιρός και ο οργανισμός θα καλείται να πληρώσει ολοένα και μεγαλύτερες συντάξεις καθώς, ουσιαστικά, περίπου την τελευταία εικοσαετία έγινε υποχρεωτική η ασφαλιστική ενημερότητα, τα προβλήματα βιωσιμότητας του ταμείου θα ενταθούν ανησυχητικά.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment