PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ανεξέλεγκτη η πυρκαγιά στην Εύβοια – Εκκένωση χωριών


Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα στην Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Αγριλίτσα, Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλη.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν -με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθεόπουλο- τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός, και Πλατανιάς, προς το μέρος των οποίων κατευθύνεται η πυρκαγιά, ενώ στην περιοχή υπάρχει πολύ πυκνός καπνός που κάνει αφόρητη την κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε στην Αθήνα από τα Χανιά όπου και βρισκόταν και μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τους πυροσβέστες που δίνουν μεγάλη μάχη σε μια δύσκολη πυρκαγιά. Όπως είπε, οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και αυτό που προέχει είναι η προστασία της ανθρωπινής ζωής και μετά των περιουσιών.

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας η Δημοτική Ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Εύβοιας, ενώ ζητήθηκε από τη χώρα μας βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας σε εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Βουρδάνο, που μίλησε στο ΑΜΠΕ οι περίπου 300 κάτοικοι από τα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι οδηγήθηκαν με λεωφορεία του δήμου και του στρατού σε ασφαλές σημείο στα Ψαχνά.

Όπως τόνισε ο ίδιος η εκκένωση του χωριού «κρίθηκε αναγκαία καθώς η φωτιά έφτασε στις παρυφές του οικισμού χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν καεί σπίτια. Μόνο μία αποθήκη έχει καεί αλλά είναι παρατεταγμένες οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνοντας μια ξεχωριστή μάχη για να σταματήσουν το καταστροφικό έργο της φωτιάς και να μην μπει μέσα στον οικισμό».

Η πυρκαγιά καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιo άγριας ζωής, και η ατμόσφαιρα έχει γίνει αποπνικτική. Ο καπνός και οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνει το έργο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, που δεν μπορούν να πλησιάσουν πολύ κοντά στις εστίες. Παρ’ όλα αυτά οι πιλότοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζουν το έργο τους.

Συνολικά στην περιοχή επιχειρούν 227 πυροσβέστες με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», έξι αεροσκάφη και έξι ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Στα Ψαχνά Ευβοίας βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ από το πρωί μετέβη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας της περιοχής ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης από όλες τις υπηρεσίες στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται στην περιοχή και κλιμάκιο του Εγκληματολογικού της Πυροσβεστικής, το οποίο ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς, καθώς οι αρμόδιοι στην περιοχή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού τόσο λόγω της ώρας που ξέσπασε η φωτιά όσο και λόγω του σημείου από όπου ξεκίνησε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δύο πυροτεχνουργοί του στρατού ανάμεσα στους συλληφθέντες από την αντιτρομοκρατική

Peristeri News

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη 28/2

Peristeri News

Leave a Comment