PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ


Στο Taxis αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και οι 7,4 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για άλλη μια χρονιά.

Η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις , η πρώτη από τις οποίες έως τις 28 Σεπτεμβρίου και η πέμπτη έως το τέλος Ιανουαρίου 2019.

Αναλυτικότερα:

  • Η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 28 Σεπτεμβρίου
  • Η δεύτερη δόση έως τις 31 Οκτωβρίου
  • Η 3η δόση έως τις 30 Νοεμβρίου
  • Η 4η δόση έως τις 28 Δεκεμβρίου και
  • Η 5η δόση έως τις 31 Ιανουαρίου

Όσοι θέλουν περισσότερες δόσεις, έχουν ως μόνη λύση την έντοκη ρύθμιση των 12 δόσεων η οποία πλέον ενεργοποιείται ηλεκτρονικά και για τις βεβαιωμένες και όχι μόνο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο ΕΝΦΙΑ, είναι από τώρα βεβαιωμένος φόρος κάτι που σημαίνει ότι οι δικαιούχοι επιστροφών έχουν ως μόνη λύση τους συμψηφισμούς.

Και μέσω τραπεζών

Ωστόσο για όσους επιθυμούν περισσότερες δόσεις δίνεται στους φορολογουμένους η επιλογή να προκαταβάλουν τον φόρο με την πιστωτική τους κάρτα. Τη δυνατότητα αυτή προσφέρουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας.

Επιπλέον, οι κάτοχοι καρτών μπορούν να πληρώνουν απευθείας από τον λογαριασμό τους στο Taxisnet, χωρίς να χρειαστεί να συνδεθούν στο e-banking ή το κατάστημα της τράπεζας. Η συγκεκριμένη μέθοδος πληρωμής, η οποία παρέχεται περίπου έναν χρόνο, προσφέρει το πλεονέκτημα ότι το ποσό πιστώνεται απευθείας στο σύστημα, χωρίς καθυστερήσεις, και ο φορολογούμενος μπορεί να εκδώσει την ίδιας στιγμή φορολογική ενημερότητα.

Οι επιλογές που προσφέρουν οι τράπεζες για την πληρωμή των οφειλών στο Δημόσιο με πιστωτική κάρτα.

Προϋπόθεση για να είναι οι δόσεις άτοκες, είναι ο κάτοχος θα πληρώνει ολόκληρη τη δόση της κάρτας κάθε μήνα, αλλιώς θα επιβαρυνθεί με τα «τσουχτερά» επιτόκια.

Ο μέσος φόρος

Στα 490 ευρώ κυμαίνεται σε μέσα επίπεδα ο ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν 7.368.472 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) όπως προέκυψε από την εκκαθάριση του φόρου που διενήργησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Ο φόρος που βεβαιώθηκε σε 7.368.472 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) φέτος είναι ύψους 3,093 δισ. ευρώ οριακά μειωμένος κατά 60 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι όταν είχαν βεβαιωθεί έσοδα 3,153 δισ. ευρώ.

Τα στοιχεία τα οποία ανακοίνωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο μοιράζονται 6.279.207 φυσικά πρόσωπα τα οποία καλούνται να σηκώσουν ένα βάρος 2,64 δισ. ευρώ (2,37 δισ. ευρώ κύριο φόρο και 367 εκατ. ευρώ συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ) και 51.948 νομικά πρόσωπα με συνολικά βεβαιωμένο φόρο ύψους 450,799 εκατ. ευρώ.

Έκπτωση 50% αλλά και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ κέρδισαν φέτος 1.414.225 φορολογούμενοι. Το ποσό της μείωσης ανήλθε σε 181, 95 εκατ. ευρώ. Με βάση τις δηλώσεις Ε9, τα φυσικά πρόσωπα εμφανίζονται να έχουν δικαιώματα σε 17.918.990 ακίνητα και σε 15.355.975 γήπεδα ( σύνολο δικαιωμάτων 33.174.965) ενώ τα νομικά πρόσωπα έχουν δικαιώματα σε 466.764 ακίνητα και 188.745 γήπεδα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment