PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αναμορφώνεται η Ελλάδα


“Είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, ό,τι είχαμε πει το κάναμε”, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Επεσήμανε δε ότι έχουμε καλή πορεία, που αναγνωρίζεται διεθνώς και ότι η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της.

“Είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας, ό,τι είχαμε πει το κάναμε”, τόνισε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνάντηση που είχε με τους πολιτικούς συντάκτες στο Μέγαρο Μαξίμου. Επεσήμανε δε ότι έχουμε καλή πορεία, που αναγνωρίζεται διεθνώς και ότι η χώρα ανακτά την αξιοπιστία της.

Σημείωσε ότι παρά τις διαμαρτυρίες και τον πόνο, αναδύεται μια διαφορετική Ελλάδα και υπογράμμισε ότι ξέρουμε πως τα μέτρα ήταν προσωρινής χρήσης για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τώρα περνάμε στην προώθηση της ανάπτυξης και στις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περίμενε ευρύτερη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, την οποία δεν είχε, ωστόσο, όπως τόνισε, “την έχουμε από την κοινωνία”.

Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι δεν μπαίνει σε τέτοια συζήτηση, ενώ τόνισε ότι στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, η οποία, όπως είπε, θα επιδιωχθεί να συσταθεί μέχρι το τέλος του έτους, θα αξιολογηθεί και η συμμετοχή των διεθνών οίκων στη δημιουργία του ελληνικού προβλήματος.

Αναφορικά με τη θέση που εξέφρασε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς περί μηδενισμού του ελλείμματος μέσα στο 2011, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε μεταξύ άλλων: “Ας μας έδινε τη φόρμουλά του και ας κατέθετε τις προτάσεις του πριν από έξι μήνες, να λύναμε τα προβλήματά μας”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα γίνει μητροπολιτικό πάρκο και διέψευσε κατηγορηματικά ότι το Κατάρ ζήτησε τη δημιουργία καζίνο.

Αναφορικά με την υπόθεση του Βατοπεδίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Επιτροπή της Βουλής έχει αποδείξει την τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο και υπογράμμισε ότι η ΝΔ και ο τέως πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής φάσκουν και αντιφάσκουν.

Ερωτηθείς αν θα πάει ο κ. Κ. Σημίτης στην Εξεταστική για τη Siemens, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θέλει να μπει στη θέση της Εξεταστικής και επεσήμανε ότι “έχουμε πει όλα στο φως”.

Ο πρωθυπουργός έδωσε δίκιο σε όσους αντιδρούν με την περαίωση σημειώνοντας πως “για εμάς είναι η τελευταία φορά, το νέο φορολογικό σύστημα βάζει τέλος”, ενώ απέδωσε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων των μεταφορέων σε συντεχνιακά συμφέροντα.

Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το ρόλο των συμβούλων του, κ.κ. Λουκά Παπαδήμου και κ. Τομάζο Σκιόπα, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι “άνθρωποι με τις σκέψεις τους” και πρόσθεσε ότι “το ότι είναι σύμβουλοι δεν σημαίνει ότι αποφασίζουν”.

– Ο Γ. Παπανδρέου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα του Τύπου και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσε να υπάρξει θεσμικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

Απολογισμός έργου

«Κάναμε σε ένα χρόνο, όσα δεν έγιναν χρόνια ολόκληρα» είναι ο τίτλος του κειμένου που έδωσε στην δημοσιότητα η κυβέρνηση και στο οποίο αποτυπώνεται το κυβερνητικό έργο, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές του 2009, ενώ στην εισαγωγή του κειμένου, υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, η αποστροφή του πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ΔΕΘ στις 12 Σεπτεμβρίου ε.ε. ότι «το μεγάλο έργο της αναμόρφωσης της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει αρχίσει».

Σε άλλο σημείο της εισαγωγής αναφέρεται και πάλι σχετική αποστροφή του πρωθυπουργού πως αν πριν ένα χρόνο το δίλημμα για την Ελλάδα ήταν «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε», και στη συνέχεια «αλλάξαμε πορεία και δεν βουλιάξαμε [και] καταφέραμε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο, σήμερα αφού αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά βέβαια με την κρίση πάντα εδώ, το δίλημμα παίρνει μια νέα διάσταση: ή αλλάζουμε την Ελλάδα ή καταδικάζουμε την Ελλάδα».

Η εισαγωγή του κειμένου τελειώνει με τα λόγια του πρωθυπουργού πως «και λάθη να έγιναν, δεν κάναμε το μεγάλο λάθος: να μείνουμε αδρανείς απέναντι στις εξελίξεις, να αφήσουμε την Ελλάδα να παρακμάσει ακόμα περισσότερο, να θεριεύσουν κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές. Σηκώσαμε τα μανίκια και έτσι θα συνεχίσουμε. Και είμαστε ακόμα στην αρχή».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον τομέα της οικονομίας όπου επισημαίνεται ότι οι βασικοί άξονες που εφάρμοσε και εφαρμόζει η Κυβέρνηση είναι το νοικοκύρεμα και η ανάδειξη της οικονομίας σε μοχλό ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται η Κυβέρνηση κλήθηκε και έκανε μία βασική επιλογή ανάμεσα στην κατάρρευση ή στη σωτηρία. Η Ελλάδα ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και με το πρόγραμμα αυτό η χώρα μας εξασφάλισε το μεγαλύτερο μέρος των δανειακών κεφαλαίων που έχει ανάγκη για τα επόμενα τρία χρόνια. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχώρησε σε εξορθολογισμό των δαπανών με πλαφόν και μείωση στις αμοιβές των διοικητικών στελεχών των ΔΕΚΟ κατά τουλάχιστον 10% και κατά 50% μείωση στις αμοιβές των μελών Διοικητικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment