PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ανακούφιση στην Ευρώπη για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου


Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι Βρυξέλλες, το ΔΝΤ και η γερμανική κυβέρνηση την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Με ικανοποίηση υποδέχτηκαν οι Βρυξέλλες, το ΔΝΤ και η γερμανική κυβέρνηση την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σε κοινή τους δήλωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο ουσιαστικά είπαν ότι μετά την εξέλιξη αυτή ανοίγει ο δρόμος για τη χορήγηση της επόμενης δόσης τον Ιούλιο αλλά και για τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας.

«Πραγματικά καλή είδηση» και «σημαντικό βήμα για τη σταθερότητα του ευρώ» χαρακτήρισε από το Βερολίνο την ψήφιση του προγράμματος η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, που δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στον Αντώνη Σαμαρά για τη στάση του αφού, όπως είπε, «βρίσκω ιδιαίτερα λυπηρό ότι η ελληνική αντιπολίτευση δεν στηρίζει αυτό το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα».

Συναίνεση ζήτησε για μια ακόμη φορά και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που έκανε έκκληση στην αντιπολίτευση «να στηρίξει την κυβέρνηση σε αυτούς του δύσκολους και κρίσιμους καιρούς για την Ελλάδα. Ο δρόμος για την παροχή της 5ης δόσης των δανείων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ είναι πλέον ανοικτός», είπε ακόμη.

Ο Τζον Λίπσκι, που ασκεί καθήκοντα γενικού διευθυντή του ΔΝΤ μέχρι τις 5 Ιουλίου όταν και αναλαμβάνει η Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε κι αυτός με τη σειρά του την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Οι διεθνείς αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών και το ευρώ άνοιξαν από νωρίς χθες ανοδικά σε αναμονή της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου. Μετά την ψήφιση τα κέρδη των μετοχών περιορίστηκαν ελαφρά, ενώ το ενιαίο νόμισμα ενισχύθηκε στα 1,44 δολάρια.

Οι κεφαλαιαγορές σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη έκλεισαν με κέρδη έως 1,8%, ενώ στη Νέα Υόρκη η Γουόλ Στριτ άνοιξε με κέρδη 0,5%. Πτωτικά κινήθηκαν στα σπρεντ σε ολόκληρη την περιφέρεια της ευρωζώνης. Ανοδο 3% σημείωσαν επίσης οι τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, που υπογράφουν ο Ζοζέ Μπαρόζο και ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, η Ελλάδα «έκανε ένα σημαντικό βήμα μπροστά, στον δρόμο της αναγκαίας δημοσιονομικής σταθεροποίησης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη. Αλλά και παράλληλα, έγινε ένα ζωτικής σημασίας βήμα για να αποφευχθεί το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο πτώχευσης».

Το ενδιαφέρον τώρα της Ε.Ε. στρέφεται στη σημερινή ψήφιση των εφαρμοστικών μέτρων του προγράμματος από τη Βουλή. Μια θετική ψήφος «θα συμβάλει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου. Επίσης, θα επέτρεπε να προχωρήσει άμεσα η επεξεργασία ενός δεύτερου πακέτου οικονομικής στήριξης, που θα δώσει τη δυνατότητα στη χώρα να προχωρήσει μπροστά και θα επαναφέρει την ελπίδα στον ελληνικό λαό», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση Βαν Ρόμπαϊ και Μπαρόζο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment