PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ανακοινώνεται σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας


Μαζί με την παρουσίαση του τετραετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ή αμέσως μετά, αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μαζί με την παρουσίαση του τετραετούς προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ή αμέσως μετά, αναμένεται να ανακοινωθεί το σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανέφεραν κοινοτικές πηγές, σύμφωνα με το Ρόιτερ. “Θα είναι κοντά από χρονικής πλευράς”, επεσήμανε κοινοτική πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα.

Την Παρασκευή, ο αρμόδιος επί ευρωπαϊκών ζητημάτων Ιρλανδός υπουργός Πάτ Κάρεϊ δήλωσε ότι το τετραετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, βάσει του οποίου θα εξοικονομηθούν 15 δισ.ευρώ κατά την περίοδο 2011 έως και 2014 θα δημοσιευτεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδος.

Το Δουβλίνο συζητά πακέτο βοήθειας από τους ευρωπαίους εταίρους του και το ΔΝΤ, που θα μπορούσε να ανέλθει σε δεκάδες δισ.ευρώ, κυρίως για τη στήριξη του τραπεζικού του τομέα.

Άλλη ανώτερη πηγή της ευρωζώνης χαρακτήρισε ως εύστοχο το συμπέρασμα ότι η ανακοίνωση της παροχής αυτής της στήριξης θα συμπέσει ή θα σημειωθεί αμέσως μετά με την ανακοίνωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι ιρλανδικές τράπεζες ουσιαστικά έχουν τεθεί εκτός της διατραπεζικής αγοράς υπό το φως των ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας τους. Στηρίζονται σχεδόν κατ’αποκλειστικότητα στην ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους, η οποία στο τέλος Οκτωβρίου είχε ανέλθει σε 130 δισ.ευρώ, καθώς και στην ιρλανδική κεντρική τράπεζα, η οποία τους έχει προσφέρει ακόμη 35 δισ.ευρώ.

Κοινοτικές πηγές έχουν αναφέρει στο Ρόιτερ ότι η Ιρλανδία μπορεί να χρειαστεί βοήθεια μεταξύ 45 και 90 δισ.ευρώ. Το ύψος του ποσού θα εξαρτηθεί από το η βοήθεια κατευθυνθεί μόνο για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου ή και για τα δημόσια οικονομικά.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί υποστήριξε σήμερα σε συνέντευξη που παραχώρησε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Γαλλίας δεν είναι καλύτερη από αυτήν των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα ή η Ιρλανδία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment