PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. Περιστερίου


Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Περιστερίου διαφωνεί με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η ηγεσία του υπουργείου, τόσο στη δομή και λειτουργία του «Νέου Σχολείου» των 500 μαθητών και των 28 ανά τμήμα, όσο και στο περιεχόμενό του που καθορίζει περιορισμένη γενική μόρφωση.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Περιστερίου για μία ακόμη φορά καταγγέλλει την παρελκυστική πολιτική της Ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και των τοπικών υπηρεσιακών αντιπροσώπων της που άλλα λένε «φωναχτά» για να τους ακούσουν τα «πρόβατα», άλλα ψιθυριστά για τους «πεπλανημένους» και άλλα πράττουν στο όνομα της «σωτηρίας» της Ελλάδος κατ’ επιταγή των Τροϊκανών στους οποίους βέβαια ανθίστανται μετά μανίας και μεγάλου πάθους???

Χαράσσουν Εθνική πολιτική στην Παιδεία. Γι’ αυτό έχουν τους εκατοντάδες συμβούλους και παρασυμβούλους που ενασχολούνται στα γραφεία του 3ου ορόφου του Υπουργείου Παιδείας, τις αμειβόμενες, με 7.000 ευρώ κατά μέλος επιτροπές των 286 «ειδικών», το Ίδρυμα Τσάτσου που ξέχασε στη μελέτη του το Απολυτήριο Λυκείου, τα σχολεία που δεν έχουν ακόμη και σήμερα, λίγο πριν τη λήξη του σχολικού έτους, εκπαιδευτικούς να διδάξουν μαθήματα, τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που δεν έχουν δασκάλους.

Στην αγωνία τους ξεχνούν το opengov.gr, καλούν με προνομιακές αποσπάσεις εκπαιδευτικούς να συνδράμουν στη λειτουργία του πρωθυπουργικού γραφείου, αφήνοντας τους μαθητές τους χωρίς δάσκαλο και βέβαια επιφυλάσσονται να καλύψουν τις θέσεις αυτές από το επόμενο σχολικό έτος.

Πιστοί στο καθήκον και στα κελεύσματα της Τρόικας περικόπτουν κάθε αμοιβή που τους έχει έως σήμερα ξεφύγει στο όνομα του «εξορθολογισμού» και του «νοικοκυρέματος» της Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Ήδη Τοπικοί Ηγετίσκοι και τα εκτελεστικά τους όργανα ανακοινώνουν τη μείωση των εξεταστικών κέντρων και των αντίστοιχων εξεταστικών επιτροπών.

Ας μην ανησυχούν όμως οι συνάδελφοι. Η λύση έχει βρεθεί και ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά. Καλείς ένα αδιόριστο εκπαιδευτικό, του οποίου τα προσόντα εκτιμάς, τον προσλαμβάνεις κατ’ εξαίρεση ως αναπληρωτή, τον διορίζεις με το 18/μηνο, τον εξορίζεις στις Βρυξέλλες για καταναγκαστικά έργα, τον επαναφέρεις ταλαιπωρημένο και τον τοποθετείς στην υπηρεσία διαχείρισης του ΕΣΠΑ για να αποζημιωθεί για όσα πέρασε, τον στέλνεις για ένα φεγγάρι στη δυσπρόσιτη περιοχή της Αγίας Βαρβάρας και επειδή γνωρίζει το γαλλικό «σαβουάρ – βιβρ» τον αποσπάς ως ειδικό συνεργάτη στο πρωθυπουργικό Γραφείο, δίνοντάς του μάλιστα και μερικά μισθολογικά κλιμάκια για δώρο.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Περιστερίου διαφωνεί με τις αλλαγές που ανακοίνωσε η ηγεσία του ΥΠ.Π.ΔΒΜ.Θ., τόσο στη δομή και λειτουργία του «Νέου Σχολείου» των 500 μαθητών και των 28 ανά τμήμα, όσο και στο περιεχόμενό του που καθορίζει περιορισμένη γενική μόρφωση…, γιατί στοχεύουν ουσιαστικά στην περικοπή των δαπανών για την εκπαίδευση, την προώθηση του σχολείου της αγοράς και σε τελική ανάλυση τη διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας.

Πιστεύει ότι η περικοπή μαθημάτων προς χάριν των επαγγελλόμενων «καινοτόμων δράσεων» ακυρώνει στην πράξη τους παιδαγωγικούς και εκπαιδευτικούς στόχους της Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα ο υποβιβασμός του μαθήματος των Θρησκευτικών στη Β΄ και Γ΄ τάξη του Νέου Λυκείου, που η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξήγγειλε, στερεί από τους μαθητές τη δυνατότητα σφαιρικής προσέγγισης της γνώσης για το θρησκευτικό φαινόμενο στη ζωή του ανθρώπου και του κόσμου και ταυτόχρονα δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στο εργασιακό στάτους των εκπαιδευτικών.

Εξάλλου προκαλεί απορίες η αντίφαση της κας Υπουργού, που ενώ ομολογεί σε συνέντευξη της ότι η μονόωρη διδασκαλία μαθήματος είναι αντιπαιδαγωγική και αντιπαραγωγική και γι’ αυτό δεν πρέπει να προβλέπεται, προχωρά με τις αποφάσεις της στη θεσμοθέτησή της στο νέο τύπο σχολείου.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Περιστερίου οφείλει για μία ακόμη φορά να τονίσει τις πάγιες θέσεις της για ένα τύπο σχολείου που θα προάγει την παιδεία, θα αμβλύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις και θα ξεπερνά τις στερεότυπες αντιλήψεις και προκαταλήψεις προς όφελος των παιδιών, του κοινωνικού συνόλου και όλων των συναδέλφων.

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Περιστερίου επανερχόμενη δηλώνει για μία ακόμη φορά ότι δεν είναι αντίθετη αλλά αρωγός σε κάθε ενέργεια και δράση που λειτουργεί με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια και αναβαθμίζει την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης στα σχολεία μας.

Απεναντίας πιστεύει ακράδαντα ότι οι όποιες αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση απαιτούν ουσιαστικό, έντιμο και ειλικρινή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (γονείς, τοπική αυτοδιοίκηση, κλπ.) αλλά και τη συναίνεση του εκπαιδευτικού κόσμου γενικότερα.

Η έως τώρα στάση του ΥΠ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., που ενήργησε ως «πεφωτισμένος μεταρρυθμιστής», προκαλεί τα εξής εύλογα ερωτήματα:

α) Γιατί αυτό δεν προχώρησε από την αρχή σε διάλογο με τους παραπάνω φορείς;

β) Αφού λειτούργησε με αυστηρά παιδαγωγικά κριτήρια, όπως κατά κόρον ισχυρίζεται, τότε γιατί καταστρατηγήθηκε η εισήγηση του Διευθυντή Διεύθυνσης Γ΄ Αθήνας που υπήρξε ενιαία για όλα, ανεξαιρέτως, τα σχολεία αρμοδιότητάς του;

γ) Μπορούν οι υπάρχουσες κτιριακές εγκαταστάσεις να ανταποκριθούν με επιτυχία, από άποψη υγιεινής και ασφάλειας, στον υπερδιπλάσιο αριθμό μαθητών που θα δεχθούν, αλλά και οι υλικοτεχνικές υποδομές στην υλοποίηση δράσεων που αφορούν καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και μάλιστα σε μία περίοδο που η Πολιτεία έχει προχωρήσει σε σοβαρότατες περικοπές στις επιχορηγήσεις των σχολικών μονάδων, οι οποίες ούτε καν τις στοιχειώδεις καθημερινές ανάγκες δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν;

δ) Έχει διερευνήσει, από επιστημονική και παιδαγωγική άποψη, ότι στο πολυδύναμο σχολείο που σχεδιάζει θα υπάρξουν πολλές και σοβαρές περιπτώσεις παραβατικής συμπεριφοράς και αύξηση της ενδοσχολικής βίας, εξαιτίας του έντονου κοινωνικού προβλήματος που θα δημιουργήσει αυτή η βίαιη μετάλλαξη του νέου σχολικού μοντέλου;

ε) Οι υπεράριθμοι που θα προκύψουν από τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, θα σταλούν στις όμορες περιφέρειες για μάθημα, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει η ηγεσία του ΥΠ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. ή θα μεταταγούν υποχρεωτικά σε άλλα παραγωγικά Υπουργεία;

Η ΔΑΚΕ Καθηγητών Περιστερίου, πιστή στις ιστορικά δικαιωμένες θέσεις της, εκφράζει για πολλοστή φορά την αγωνία της για το νέο τύπο σχολείου της αγοράς και καλεί την Ηγεσία του ΥΠ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. να σταματήσει επιτέλους να αντιμετωπίζει την παιδεία με όρους της αγοράς, σαν να είναι αυτή ένα επιπλέον υποχρεωτικό πρόγραμμα του Δ.Ν.Τ., γιατί θα καταγραφεί στην ιστορία ως η μοναδική ηγεσία που απαξίωσε και ισοπέδωσε τα εκπαιδευτικά δικαιώματα της νέας γενιάς και αποσάρθρωσε τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έκρηξη από γκαζάκια στην είσοδο κολλεγίου στον Ταύρο

Peristeri News

Για απόπειρα ανθρωποκτονίας με δόλο κατηγορείται ο άνδρας της επίθεσης με μαχαίρι στην Ερμού

Peristeri News

Συνελήφθη γιατρός που χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Peristeri News

Leave a Comment