PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Ανακοίνωση για την προστασία του τάφου του Νίκου Καζαντζάκη


Την προστασία του τάφου του Νίκου Καζαντζάκη στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, από τη δράση βανδάλων, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους το Μουσείο Καζαντζάκη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι εκδόσεις Καζαντζάκη, με αφορμή την πρόσφατη βεβήλωσή του.

Στην ανακοίνωσή τους οι τρεις φορείς τονίζουν: «Έκθετο στους ανέμους και στις βροχές, περιβαλλόμενο όμως από τον σεβασμό ολόκληρου του κόσμου, το μνήμα του Νίκου Καζαντζάκη επισκοπούσε, δεκαετίες τώρα, τη γενέτειρα Πόλη του, το Ηράκλειο, όπως ο ίδιος ήθελε!».

Ακολούθως αναφέρονται στους βανδαλισμούς υπογραμμίζοντας ότι «προχθές, υπάνθρωποι απίστευτης χυδαιότητας βεβήλωσαν τον τάφο, έσπασαν τον απλό ξύλινο σταυρό, εξάλειψαν το επίγραμμα, χάραξαν την επιτύμβιο στήλη, έκαμαν ό,τι μπορούσαν για να επιδείξουν την αθλιότητά τους, να καταστρέψουν το μνήμα, που είναι πια ένα από τα σύμβολα του Ηρακλείου και πόλος έλξης επισκεπτών από ολόκληρο τον κόσμο».

Ακόμη, οι φορείς συμπληρώνουν: «Εμείς οι τρεις φορείς, το Μουσείο Καζαντζάκη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και οι εκδόσεις Καζαντζάκη, που προασφαλίζουμε τον λόγο και τη σκέψη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, θλιβόμαστε που στο Μεγάλο Κάστρο, ζουν τέτοιοι “άνθρωποι”. Θλιβόμαστε βαθύτατα και εξοργισμένοι, κι εμείς όπως και όλοι οι Ηρακλειώτες, ζητάμε από κάθε αρμόδιο φορέα, όχι μόνο την άμεση αποκατάσταση του μνημείου, αλλά και την εφεξής προστασία του».

«Ας μην αποδεχθούμε ότι σημαντικότερη, βαρύτερη από την οικονομική κρίση, είναι η κοινωνική εξαθλίωση που ήδη μάς έχει μολύνει», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των τριών φορέων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Περιστέρι: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Στον αστερισμό του έρωτα»

Peristeri News

Η ημέρα των ερωτευμένων σε ένα βίντεο της Φίνος Φιλμ

Peristeri News

Leave a Comment