PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ανακοίνωση από την Ένωση Γονέων Περιστερίου


Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Περιστερίου, αναλυτικά:

«Αγαπητοί γονείς

‘Ολο αυτό το διάστημα της πανδημίας ήρθαν στην επιφάνεια τα τεράστια προβλήματα των σχολείων που διαχρονικά συσσωρεύτηκαν διογκούμενα.

Παρότι επανειλημμένα, και σε όλους τους τόνους ,τα αναδείξαμε απαιτώντας άμεσα να επιλυθούν υποδεικνύοντας και τρόπους, ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά λειτουργώντας σε συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Το ΥΠΑΙΘ από τη μια  κώφευε και από την άλλη προωθούσε προκλητικά ως μοναδική επιλογή την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών όλων των βαθμίδων.

Οι δημόσιες υποδομές των σχολείων αλλά και τα τεχνολογικά μέσα δεν ήταν επαρκή για να στηρίξουν τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας λόγω, τόσο της μακροχρόνιας οικονομικής ένδοιας των σχολικών δομών αλλά και της απαξίωσης της ανάπτυξης λογισμικού από τους επιστήμονες εκπαιδευτικούς σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Το ΥΠΑΙΘ στράφηκε αναζητώντας λύσεις σε μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες μεγαλόψυχα θα «δώριζαν» τεχνογνωσία και μέσα.

Και ο ευεργέτης βρέθηκε στη  CISCO.

Επί ένα χρόνο τώρα μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς αναγκαζόμαστε, με κάθε τεχνολογικό  μέσο που διαθέτουμε και με κάθε κόστος που μπορούμε να αντέξουμε,  να ανταποκριθούμε στην ανάγκη να διατηρηθεί αραγής η παιδαγωγική σχέση, υπομένοντας καθημερινά τις δυσλειτουργίες του παρεχόμενου συστήματος.

Βέβαια, δεν αποτελεί έκπληξη για εμάς ότι η CISCO έχει την δυνατότητα να συλλέγει και να αξιοποιεί δεδομένα  χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών που μετέχουν στην τηλεκπαίδευση καθώς από την αρχή είχαμε προβάλει τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες  μας.

Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε.

 Με βάση την σύμβαση η εταιρεία αυτή μπορεί να κάνει χρήση των δεδομένων, να τα επεξεργαστεί και να τα πουλήσει για δικό της όφελος.

Έχει δικαίωμα να   τα «αποπροσωποποιήσει» ώστε να μην διώκεται απο την νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων και να δημιουργήσει μια δεξαμενή με πλούσιο και πανάκριβο υλικό προς εκμετάλλευση και από  άλλες εταιρείες μακροπρόθεσμα προκειμένου να βελτιώσουν τα προϊόντα τους για να μας τα πουλήσουν με μεγαλύτερη ευκολία και χωρίς φύρα.

Το «ΔΩΡΟ» λοιπόν της εταιρείας προς το δημόσιο σχολείο όπως πολυδιαφημίστηκε από την υπουργό παιδείας το πληρώσαμε 2 εκ. απο το δημόσιο ταμείο μιας και  η δωρεάν χρήση αφορούσε για το διάστημα μέχρι τον Ιανουάριο του 2021 και θα το χρυσοπληρώνουμε χωρίς χρονικό όριο έχοντας ανοίξει τα σπίτια μας και εκθέσει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των παιδιών μας ( εθνική – φυλετική καταγωγή, διαμονή, οικογενειακή κατάσταση, θρησκευτικές –φιλοσοφικές πεποιθήσεις, ιατρικά δεδομένα κ.α. ) προς επεξεργασία, αξιοποίηση και μεταπώληση προς  οποιονδήποτε  ιδιώτη μπορεί να την πληρώσει.

Μετά και την δημοσιοποίηση όλων αυτών των στοιχείων και ο πιο καλοπροαίρετος αντιλαμβάνεται πως ο σκοπός δεν ήταν η κάλυψη της ανάγκης των παιδιών μας στην απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας .

Δεν ήταν η τεχνολογική αναβάθμιση της γνώσης  που είναι απαραίτητη.

Δεν ήταν η αξιοποίηση κάθε παρεχόμενου επιστημονικού και τεχνολογικού μέσου προς όφελος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Γιατί αν πραγματικά υπήρχε η πολιτική βούληση  από το ΥΠΑΙΘ να λύσουν έστω και τα άμεσα προβλήματα θα έπαιρναν μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της σχολικής κοινότητας.

Δεν θα κράταγαν τόσους μήνες τα σχολεία κλειστά με τους μαθητές ώρες ολόκληρες πίσω από οθόνες χωρίς καμία υποστήριξη δημιουργώντας τεράστια εκπαιδευτικά και ψυχοκοινωνικά κενά.

Δεν θα έκλειναν τις πόρτες και τα αφτιά τους στο διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για μια ακόμα φορά αποδείχτηκαν ανεπαρκείς και επικίνδυνοι.

Εμείς οι γονείς, αλλά και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα , θα συνεχίσουμε και θα δυναμώσουμε τους αγώνες μας, για ουσιαστική και σύγχρονη εκπαίδευση , σε ασφαλή πλήρως εξοπλισμένα σχολεία , με το απαιτούμενο έμψυχο δυναμικό.

Αιτήματα που σίγουρα πουθενά δεν συναντιούνται με τα επιχειρηματικά συμφέροντα κανενός.

Απαιτούμε:

  • Εδώ και τώρα η Κυβέρνηση να πάρει μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων.
  • Να στηριχτεί η δια ζώσης μορφωτική διαδικασία όλων των μαθητών με σχέδιο κάλυψης της ύλης.
  • Να δοθεί επιπλέον χρηματοδότηση στις Σχολικές Επιτροπές για αγορά του αναγκαίου εξοπλισμού ηλεκτρονικών μέσων σε όλα τα σχολεία για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
  • Να ακυρωθεί κάθε όρος της Σύμβασης με την Cisco που θέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών μας.

 Ως εδώ.  Αρκετά πληρώνουμε όλα αυτά τα χρόνια εμείς οι γονείς για τη μόρφωση των παιδιών μας λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης της Παιδείας».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πένθιμα χτύπησαν οι καμπάνες για τους 57 νεκρούς των Τεμπών

Peristeri News

Δύο πυροτεχνουργοί του στρατού ανάμεσα στους συλληφθέντες από την αντιτρομοκρατική

Peristeri News

Πένθιμα θα ηχήσουν αύριο οι καμπάνες στις εκκλησίες για τα Τέμπη

Peristeri News

Leave a Comment