PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ανακάμπτουν οι δυτικές οικονομίες


Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η οικονομία των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, μετά την οικονομική κρίση που χαρακτήρισε την περυσινή χρονιά

Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η οικονομία των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, μετά την οικονομική κρίση που χαρακτήρισε την περυσινή χρονιά (22% αύξηση των πτωχεύσεων), ιδίως στους τομείς του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων, σύμφωνα με ετήσια μελέτη που δημοσιοποιείται στην Ελλάδα κατ’ αποκλειστικότητα από την ICAP Group AE.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Εφραιμίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ομίλου ICAP στην Ελλάδα, η οικονομική ύφεση εντάθηκε κατά το 2010 ενώ η μείωση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 4%, σε συνέχεια της προηγηθείσας μείωσης του 2009 που ήταν -2,3%. Σύμφωνα με τον κ. Εφραιμίδη, όσον αφορά στις καταγεγραμμένες 355 πτωχεύσεις στην Ελλάδα για το έτος 2010, είναι φαινομενικά ιδιαίτερα χαμηλές σε σύγκριση με όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα.

Όσον αφορά στον αριθμό των εταιρικών πτωχεύσεων στις μεμονωμένες χώρες της Δ.Ευρώπης (χώρες της ΕΕ, Ελβετία και Νορβηγία) το 2010 αυτός μειώθηκε, όμως το άθροισμά τους είναι το δεύτερο υψηλότερο μέσα στα τελευταία 10 χρόνια, ήτοι 175.677 δηλ. 1,4% μόνο χαμηλότερο από το αρνητικό ρεκόρ των 178.235 του 2009.

Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση ότι 3 από τις 10 πτωχεύσεις συνέβησαν στη Γαλλία (29,1%). Στη δεύτερη θέση έρχεται η Γερμανία με 18,3% και οι Σκανδιναβικές χώρες με 12,1% ενώ περίπου 10% των πτωχεύσεων συνέβησαν στις χώρες Benelux (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενώ το 2009 ο αριθμός των ανέργων που έχασαν τη θέση εργασίας τους λόγω πτώχευσης της εταιρείας στην οποία απασχολούνταν ανήλθε σε 2 εκατομμύρια, το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός κυμάνθηκε στο 1,4 εκατομμύρια, ήτοι 30% μικρότερος.

Το γεγονός αυτό οφείλεται στη μείωση των πτωχεύσεων μεγάλων εταιρειών οι οποίες προκαλούν μαζικές απολύσεις και λόγω του ότι οι πτωχευμένες επιχειρήσεις, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, ήταν στο μεγαλύτερο όγκο τους μικρομεσαίες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment