PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω


Σε αναθεώρηση των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος της περιόδου 2006-2009 προς τα πάνω αναμένεται να προχωρήσει αυτόν το μήνα η Eurostat.

Σε αναθεώρηση των στοιχείων για το ελληνικό έλλειμμα και το χρέος της περιόδου 2006-2009 προς τα πάνω αναμένεται να προχωρήσει αυτόν το μήνα η Eurostat.

Την αναθεώρηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ευρωπαϊκής επιτροπής Αμαντέου Αλταφάζ, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια το ποσοστό.

Το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει ωστόσο ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για το νέο έτος , ενώ για το δημοσιονομικό έλλειμμα εκτιμούν ότι αυτό θα υποχωρήσει το 2011 βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού.

Πονοκέφαλο για το οικονομικό επιτελείο αποτελεί η νέα προς τα πάνω αναθεώρηση του δημοσίου ελλείμματος για το 2009 η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου από τη Eurostat.

«Τα στοιχεία για το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος θα αναθεωρηθούν ανοδικά», δήλωσε o εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, ενώ ως προς το ύψος της αναθεώρησης εμφανίστηκε αρκετά επιφυλακτικός, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια την αναθεώρηση.

Ερωτηθείς αν από την αναθεώρηση αυτή, είναι δυνατόν να προκύψει και αναθεώρηση του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ ο εκπρόσωπος της Επιτροπής εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός, λέγοντας ότι θα πρέπει να αναμείνει κανείς τα οριστικά δημοσιονομικά στοιχεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Eurostat θα οριοθετήσει το έλλειμμα του 2009 μεταξύ 14,5% και 15,1% του ΑΕΠ, αντί του 13,8% που αναφέρεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, απόκλιση που καλείται να καλύψει με αγώνα δρόμου η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών.

Το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού το 2011 προβλέπεται να μειωθεί κατά 17,4%, με βάση την αναμενόμενη αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 6,9% και την μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 5,9%.

Σήμερα η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 1,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2010 και σε ετήσια βάση, κατά -3,7%.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει πάντως πως δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να ληφθούν νέα μέτρα για το 2010 εάν διαπιστωθεί αυξημένο έλλειμμα για το 2009 από τη Eurostat», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και τόνισε ότι: «Εάν διαπιστωθεί ότι είναι αυξημένο το έλλειμμα για το 2009, ελάχιστη επίπτωση θα έχει για το 2010 και άρα δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε νέα μέτρα και μάλιστα εξ’ αυτού του λόγου».

Ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι με την πολιτική της η χώρα θα μπορεί να βγει στις αγορές πιο γρήγορα από όσο υπολογίζει και σημείωσε ότι το προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατατέθηκε δεν είναι εικονικό, αλλά έχει βάθος τριετίας και είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής δουλειάς, που έγινε αυτό το διάστημα.
Σε συνέντευξή του σήμερα στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, επίσης διαβεβαίωσε ότι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει μειώσεις μισθών ή μέτρων πέρα αυτών που προβλέπονται από το μνημόνιο.

Αντιπαράθεση για το έλλειμμα

Ο κ. Πεταλωτής εξαπέλυσε και σφοδρή επίθεση στη ΝΔ κατηγορώντας τον αρχηγό της Αντώνη Σαμαρά, για προσπάθεια ανατροπής των μεγάλων αλλαγών – που έκανε και προωθεί η κυβέρνηση – και επιστροφής στο παρελθόν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για «πολυμέτωπο» αγώνα της κυβέρνησης για την ανάταξη της κατάστασης, στην οποία η ΝΔ «βύθισε» τη χώρα και κάλεσε «έστω και τώρα» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον αρχηγό της να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους και τις θυσίες των πολιτών.

Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ μιλάει για μηδενισμό του ελλείμματος, εκείνη κατάφερε να το εκτινάξει και το έκρυβε και παράλληλα σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιδιώκει την πόλωση και μια στείρα αντιπαράθεση, αλλά οφείλει να υπερασπιστεί την αλήθεια.

Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι από το Φεβρουάριο του 2009, ο κ. Παπανδρέου ζητούσε εκλογές για να σταματήσει ο κατήφορος της χώρας και επισήμανε ότι «κανείς δεν μπορούσε να αντιληφθεί το μέγεθος της εξαπάτησης» και επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της διαφάνειας και ότι δεν κυβερνά με την «κουτοπονηριά» της ΝΔ, η οποία «ανήκει στο παρελθόν».

Για συνειδητή παραπλάνηση του ελληνι
κού λαού προεκλογικά και μεθόδευση της διαδικασίας για προσφυγή στο ΔΝΤ κατηγόρησε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος τον πρωθυπουργό αλλά και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

«Ο κ Παπανδρέου ήξερε και επέλεξε να πει συνειδητά ψέματα στον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κ Παναγιωτόπουλος με αφορμή και την έκδοση του βιβλίου του Γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών Στάιμπουργκ στο οποίο αναφέρεται πως σε συνομιλία που είχε με τον τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ το Ιανουάριο του 2009 ο κ Παπανδρέου ήταν πλήρως ενήμερος για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

«Είτε η ΕΕ αναθεωρήσει το έλλειμμα προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, αυτό που πρέπει να δηλώσει πιο αποφασιστικά ο λαός είναι την άρνησή του να το πληρώσει γιατί δεν το δημιούργησε αυτός αλλά η πολιτική ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων», τόνισε το ΚΚΕ, ενώ η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε ότι «Ο αγώνας εναντίον του μνημονίου πρέπει να κοιτάξει μπρος σε ριζικές αλλαγές στο πεδίο της οικονομίας και της εξουσίας, σε συνδυασμό βεβαίως με την αντιμετώπιση επειγόντων μέτρων. Διαφορετικά η πάλη πχ. για να μην περάσει το μνημόνιο, χωρίς να κοιτάζει κανείς μπροστά, μας οδηγεί πίσω, άρα ξανά σε ένα καινούργιο μνημόνιο».

«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημιούργησαν τεράστιο δημόσιο χρέος και πρωτοφανές έλλειμμα και, αντί να ομονοήσουν και να βρουν κοινό τρόπο για να αποφύγουμε τα χειρότερα, θυμίζουν δύο χειρουργούς οι οποίοι – αφού προκάλεσαν ακατάσχετη αιμορραγία στον ασθενή- ερίζουν για το ποιος έφταιξε περισσότερο…Η κρίση που περνά η χώρα επιβάλει να σοβαρευτούν και οι δύο», επισήμανε ο ΛΑΟΣ.

«Προώθησαν από κοινού τις ιδιωτικοποιήσεις και τους αντιασφαλιστικούς νόμους, συμπεριφέρθηκαν χαριστικά προς το μεγάλο κεφάλαιο, έκτισαν την νεοφιλελεύθερη Ευρώπη των τραπεζών σε βάρος των εργαζομένων, βουτήχτηκαν στα σκάνδαλα και τις μίζες και τώρα υποκρίνονται πως διαφωνούν. Θα τους κρίνει ο λαός» τόνισε ο Συνασπισμός.

«Οι κύριοι υπεύθυνοι για την οικονομική κατάσταση και τα οικονομικά αδιέξοδα της χώρας και της κοινωνίας, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, αυτή την ώρα αναλώνονται σε επικοινωνιακές καταστάσεις, με διαξιφισμούς χωρίς την αναφορά στην ουσία του προβλήματος, καταγράφοντας έτσι την κατάντια του πολιτικού συστήματος», σημείωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

Στις ΗΠΑ ο Παπακωνσταντίνου

Για τις ΗΠΑ αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, όπου από την Πέμπτη θα έχει συναντήσεις με ξένους επενδυτές, υπουργούς Οικονομικών άλλων χωρών και τον επικεφαλής τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν.

Συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και αξιωματούχους της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έχει από αύριο στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Θα παρουσιάσει την πρόοδο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον, για να συμμετάσχει στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment