PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αναβρασμός στη Βολιβία


Εν πτήσει προς το Μεξικό, όπου του έχει προσφερθεί πολιτικό άσυλο, βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, την ώρα που οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ανακοίνωναν ότι θα διεξαγάγουν από κοινού με την αστυνομία επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης.

Όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας Μαρσέλο Εμπράρδ, ο Μοράλες επιβιβάστηκε σε μεξικανικό κυβερνητικό αεροσκάφος «που εστάλη για να εγγυηθεί τη μεταφορά του με απόλυτη ασφάλεια στη χώρα μας».

Ο ίδιος ο Μοράλες, που παραιτήθηκε την Κυριακή από το αξίωμα του προέδρου της Βολιβίας, είχε προαναγγείλει νωρίτερα μέσω Twitter ότι αναχωρεί από τη χώρα για το Μεξικό. «Αδελφές και αδελφοί, αναχωρώ για το Μεξικό», ανέφερε εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στη μεξικανική κυβέρνηση. «Με πονά το ότι φεύγω τη χώρα για πολιτικούς λόγους, αλλά θα παρακολουθώ πάντα τι γίνεται. Θα επιστρέψω σύντομα με περισσότερη δύναμη και ενέργεια», πρόσθεσε ο Μοράλες.

Πέραν του προέδρου, παραιτήθηκαν επίσης οι επόμενοι στη σειρά διαδοχής του βάσει του Συντάγματος: ο αντιπρόεδρος Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας, όπως και ο πρόεδρος της Βουλής, οδηγώντας σε κενό εξουσίας. Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας, η 52χρονη κεντροδεξιά πολιτικός Τζανίνε Άνιες, δήλωσε έτσι ότι θα αναλάβει πρόεδρος και υποσχέθηκε πως θα προκηρύξει άμεσα εκλογές ώστε η χώρα να έχει «εκλεγμένο πρόεδρο την 22α Ιανουαρίου». Το κοινοβούλιο, όπου οι υποστηρικτές του Μοράλες έχει πλειοψηφία, θα πρέπει να συνεδριάσει σήμερα για να επικυρώσει τις παραιτήσεις και να ορίσει μεταβατικό πρόεδρο. Ωστόσο το ότι θα γίνει η ολομέλεια των δύο σωμάτων δεν είναι βέβαιο, με δεδομένη την κορύφωση της έντασης στη Λα Πας.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Λα Πας Χοσέ Μπαρενετσέα ζήτησε από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων, τον στρατηγό Γουίλιαμς Καλιμάν, να «επέμβει ο στρατός» καθώς οι δυνατότητες της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα βίαια επεισόδια «υπερκεράστηκαν».

Ο Καλιμάν ανακοίνωσε λίγο αργότερα ότι διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία εναντίον των «βανδάλων». «Αποφασίστηκε να διεξαχθούν κοινές επιχειρήσεις με την αστυνομία για να αποφευχθεί η αιματοχυσία και το πένθος της βολιβιανής οικογένειας», ανέφερε ο στρατηγός σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Δεσμεύθηκε ότι θα χρησιμοποιηθεί η «κατάλληλη» ισχύς εναντίον των «βανδάλων», υπονοώντας ότι δεν θα υπάρξει δυσανάλογη χρήση βίας.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης αναπτύσσονταν προοδευτικά εκ νέου, κι έκαναν χρήση δακρυγόνων στο Ελ Άλτο, για να διαλύσεων ομάδες διαδηλωτών που είχαν καλυμμένα πρόσωπα και ήταν οπλισμένοι με ρόπαλα.

Αστυνομικά τμήματα και στρατόπεδα λεηλατήθηκαν και πυρπολήθηκαν τη Δευτέρα.

Χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν χθες πορεία από την Ελ Άλτο προς τη Λα Πας, φωνάζοντας «Τώρα ναι, εμφύλιος πόλεμος!», εξέλιξη που επέτεινε τους φόβους για σοβαρά επεισόδια στην πρωτεύουσα.

Από την πλευρά του ο Κάρλος Μέσα ανέφερε μέσω Twitter «πολλοί με προειδοποίησαν ότι μια ομάδα βίαιων διαδηλωτών κινείται προς το σπίτι μου για να το καταστρέψει. Απευθύνω έκκληση στην αστυνομία να αποτρέψει αυτή την τρέλα».

Ο Μοράλες, πρώην εκτροφέας λάμα και καλλιεργητής κόκας, κατά τους υποστηρικτές του υπερασπίστηκε τα φτωχότερα στρώματα της Βολιβίας και πιστώνεται την πολυετή οικονομική ανάπτυξη στη χώρα των Άνδεων, που έφθασε ως το 6% του ΑΕΠ, ενώ κατά τους αντιπάλους του είναι «τύραννος», που υπερέβη τα εσκαμμένα αψηφώντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το όριο των θητειών στην προεδρία και διαπράττοντας νοθεία στις εκλογές.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment