PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Αναβάθμιση του πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» από το Πράσινο Ταμείο


Το ποσό των 3 εκ. ευρώ για την εκπόνηση ενός 18μηνου προγράμματος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου του Υπ. Περιβάλλοντος, κατόπιν σχετικού αιτήματος από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και σε σχετική συνεννόηση με τον υπ. Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη.

Η πρόταση χρηματοδότησης προς το ΔΣ του Πράσινου Ταμείου διατυπώθηκε από τον Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου, υπό το συντονισμό του κ. Πατούλη.

«Όπως είχαμε δεσμευθεί, χρηματοδοτούμε μέσα από το Πράσινο Ταμείο την αναγέννηση του πολύπαθου Πάρκου Αντώνη Τρίτση. Διότι θέλουμε να επιτύχουμε δύο πράγματα: Να αναβαθμίσουμε τη ζωή των πολιτών της Δυτικής Αθήνας και διότι είναι χρέος μας η αναβάθμιση κάθε πνεύμονα πρασίνου σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Είμαι βέβαιος ότι η Περιφέρεια Αττικής θα κάνει όσα της αναλογούν με βάση την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για την αναβάθμιση του Πάρκου Τρίτση», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, καθώς η Περιφέρεια είναι η εποπτεύουσα Αρχή για το Πάρκο.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε τα εξής: «Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υπ. Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη για την εξαιρετική συνεργασία που έχουμε από την πρώτη στιγμή αποτέλεσμα της οποίας είναι και η απόφαση χρηματοδότησης του πάρκου από το Πράσινο Ταμείο με το ποσό των 3 εκ. ευρώ, που θα διευκολύνει σε πολύ μεγάλο βαθμό το έργο μας. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη συνδρομή τους σε αυτή την προσπάθεια, όλα τα μέλη του ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο, καθηγητή Σ. Ζωγραφάκη. Όραμά μας είναι το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» με καινοτόμους και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους να εξελιχθεί σε ένα Πρότυπο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης, Σύγχρονων Τεχνολογιών και Αειφορικής Διαχείρισης, το οποίο θα συμβάλει σημαντικά στην ευρύτερη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη της Αττικής. Δεσμευόμαστε ότι θα το πετύχουμε».

Ειδικότερα, οι παρεμβάσεις, τις οποίες χρηματοδοτεί το Πράσινο Ταμείο αφορούν στη δημιουργία «έξυπνης διαδρομής», που θα διατρέχει το Πάρκο με βιοκλιματικά υλικά στην αποκατάσταση της στεγάνωσης της Λιμνοδεξαμενής Νο5 και του καναλιού που συνδέει τις Λίμνη 5 με τη Λίμνη 6, και η εξασφάλιση του εξοπλισμού, των υποδομών και των έξυπνων εφαρμογών για να καταστεί το Πάρκο ελκυστικός πόλος έλξης επισκεπτών.

Το Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης» είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση ελεύθερους χώρους στην Αττική. Είναι έκτασης 918 στρεμμάτων, τμήμα του οποίου έχει χαρακτηριστεί «υγρότοπος κατηγορίας Β’». Σύμφωνα με τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, η πρόταση ανάπτυξής του -που εγκρίθηκε από το Πράσινο Ταμείο- «στοχεύει στην αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων και την ανάδειξή του σε ένα πρότυπο πάρκο».

Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Χατζηδάκης είχε επισκεφθεί το Πάρκο Αντώνη Τρίτση τον Αύγουστο του 2019, διαπιστώνοντας την κακή περιβαλλοντική κατάστασή του. Στη συνέχεια, ο υπουργός κατέθεσε τροπολογία για τη μεταφορά της διαχείρισης του Πάρκου στην Περιφέρεια Αττικής, προωθώντας μία «καθαρή λύση», δεσμευόμενος για τη χρηματοδότησή του από διαθέσιμους πόρους του υπουργείου.

Το συγκεκριμένο έργο αναβάθμισης του Πάρκου Αντώνη Τρίτση εντάσσεται στο Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείο «Φυσικό Περιβάλλον 2020» και πλέον δύναται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2020 με ορίζοντα ολοκλήρωσής τον Φεβρουάριο του 2022.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment