PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ανέκτησε τον έλεγχο η κυβέρνηση του Ισημερινού


Τρεις αξιωματούχοι της αστυνομίας κατηγορήθηκαν χθες ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της χώρας Ραφαέλ Κορέα

Τρεις αξιωματούχοι της αστυνομίας στον Ισημερινό κατηγορήθηκαν χθες ότι αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο της χώρας Ραφαέλ Κορέα και τέθηκαν υπό κράτηση, μια ημέρα αφότου περίπου 2.000 αστυνομικοί στασίασαν και ξέσπασαν συγκρούσεις με συνέπεια οκτώ άνθρωποι να βρουν το θάνατο και 274 να τραυματιστούν, σύμφωνα με δικαστικές και κυβερνητικές πηγές.

Ο Κορέα, αριστερός και δημοφιλής πολιτικός, εμφανίστηκε να έχει ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης μετά την στάση, την οποία χαρακτηρίζει απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησής του, ενορχηστρωμένη από την αντιπολίτευση.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Φρέντι Μαρτίνες, παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια, στην διάρκεια των οποίων ο αρχηγός του κράτους δέχθηκε επίθεση και κρατήθηκε ουσιαστικά όμηρος μέσα σε νοσοκομείο επί ώρες.

Απελευθερώθηκε μετά από επιχείρηση του στρατού–η ηγεσία του οποίου τόνισε ότι η χώρα είναι δημοκρατία και παραμένει πιστή στον αρχηγό του κράτους. “Ο εισαγγελέας στην επαρχία Πιτσίντσα [όπου βρίσκεται η πρωτεύουσα Κίτο] διέταξε την προφυλάκιση” τριών συνταγματαρχών της αστυνομίας, δήλωσε δικαστική πηγή υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Τους αξιωματικούς βαρύνουν υποψίες ότι αποπειράθηκαν “να δολοφονήσουν το πρόσωπο που είναι αρχηγός του κράτους” και ότι διέπραξαν και άλλα κακουργήματα, πρόσθεσε η πηγή αυτή χωρίς να αναφέρει εάν υπάρχουν άλλες συλλήψεις. Οι τρεις αξιωματούχοι θα οδηγηθούν σήμερα Σάββατο ενώπιον της δικαιοσύνης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αφορμή της κινητοποίησης των στασιαστών ήταν η μείωση μισθών που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση. Ο αρχηγός της αστυνομίας Μαρτίνες δήλωσε παραιτούμενος ότι “ένας διοικητής που υφίσταται τέτοια έλλειψη σεβασμού από τους υφισταμένους του δεν μπορεί να παραμένει στην ηγεσία”. Η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. Τα επεισόδια στο Κίτο και σε άλλες πόλεις “ήταν συντονισμένα με στόχο να δημιουργηθεί χάος, να ξεσπάσει εμφύλιος, να υπάρξουν φονικά, να α

ποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση. Δεν πέτυχαν”, είπε ο 47χρονος Κορέα σε υπουργούς Εξωτερικών που τον επισκέφθηκαν. Η συνάντηση καλύφθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση. Κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το όχημα του Κορέα χτυπήθηκε απευθείας όταν ο πρόεδρος έφευγε από το νοσοκομείο, το βράδι της Πέμπτης.

Το –αλεξίσφαιρο– όχημα δέχτηκε τουλάχιστον τέσσερις σφαίρες, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Τη στήριξή τους στον Κορέα εξέφρασαν όλοι οι ηγέτες των χωρών της περιοχής αλλά και οι ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να στέλνει κορυφαίους διπλωμάτες της στο Κίτο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment