PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Το Μάτι δεν θα ξεχαστεί


«Είμαι εδώ για να δώσω το μήνυμα ότι το Μάτι δεν θα ξεχαστεί μετά το πέρας της θλιβερής δημοσιότητας των πρώτων ημερών» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην περιοχή που επλήγη από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε επιτροπές κατοίκων, «είναι ένα στοίχημα να αναγεννηθεί το Μάτι, να προστατευτούν οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, αλλά και να αντιμετωπιστούν χρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες στην περιοχή».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους κατοίκους να του πουν ποια απο τα αιτήματα που του είχαν θέσει στη συνάντηση που είχαν στο Μ. Μαξίμου στις 6 Αυγούστου έγιναν, ποια προχωρούν και ποια όχι, και πρόσθεσε ότι δεν επισκέπτεται την περιοχή «για τις εντυπώσεις». «Μάχη δίνουμε. Ήρθα για να ακούσω από εσάς τους κατοίκους ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και οι ποιοι οι στόχοι που πρέπει να επικεντρώσουμε» επισήμανε.

Υπογράμμισε ακόμη ότι χρειάζεται «κινητοποίηση και των ενεργών πολιτών που πήραν στις πλάτες τους αυτή την προσπάθεια, αλλά και συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή την προσπάθεια». Μίλησε παράλληλα για τη στρέβλωση που υπάρχει «να έχουμε μια περιοχή που η μισή ανήκει σε έναν δήμο και η άλλη μισή σε έναν άλλον» τονίζοντας ότι μέχρι το γεγονός αυτό να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται συνεργασία ανάμεσα στις δύο δημοτικές αρχές και την Περιφέρεια.

Υπενθύμισε στη συνέχεια ότι στη συνάντηση της 6ης Αυγούστου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το ζήτημα των μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ποιότητας του αέρα που αναπνέουν στην περιοχή, ζήτημα που έθεσαν εκ νέου οι κάτοικοι. Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι η κινητοποίηση επ’ αυτού ήταν άμεση και πώς το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι η διασφάλιση της παρουσίας των ανθρώπων που ζουν μόνιμα στην περιοχή με στόχο «να ξαναδώσουμε πνοή και ζωή στο Μάτι».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν προχωρήσει ήδη για την ανακούφιση των πληγέντων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι προχωρούν οι διαδικασίες των κατεδαφίσεων στο επόμενο διάστημα και οι διαδικασίες απομάκρυνσης των υλικών αμίαντου που είναι βλαβερά για την υγεία. Πρόσθεσε, ακόμα, ότι πέραν της αποκατάστασης, πρέπει να δοθεί έμφαση και στην αστυνόμευση στην περιοχή, με τους κατοίκους να θέτουν και το ζήτημα του φωτισμού, επί του οποίου υπάρχει πρόβλημα.

Στη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός και οι παρόντες υπουργοί συζήτησαν με τους κατοίκους, οι οποίοι έθεσαν ζητήματα, ερωτήματα και εξέφρασαν απορίες επί θεμάτων, όπως η σίτιση και η στέγαση, και τι θα γίνει με την αδειοδότηση σπιτιών με «κίτρινη» ή «κόκκινη» ένδειξη.

Σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Τσίπρας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι από τις αιτήσεις για το βασικό ποσό του επιδόματος των 5.000 υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 25% που δεν έχει ακόμα διεκπεραιωθεί εξαιτίας γραφειοκρατικών λόγων, π.χ. πολλαπλές ιδιοκτησίες, λάθος στις αιτήσεις. Το συντονιστικό του Νέου Βουτζά διατύπωσε την πρόταση αν θα μπορούσε να γίνει οργανισμός ανασυγκρότησης της περιοχής Μάτι-Νέου Βουτζά και πυρόπληκτων περιοχών, στα πρότυπα του οργανισμού που είχε συγκροτηθεί το 1999 στους σεισμούς.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα Καθημερινότητας του Πολίτη, Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος έχει και την ευθύνη συντονισμού για την επόμενη μέρα στο Μάτι, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment