PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Πιθανό ένα καλό αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις


«Οι εξελίξεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντησή του με τον γενικό διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ.

Ακόμη, ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Ράιντερ «γίνεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και την προσπάθειά της να ανακάμψει».

Σημείωσε, επίσης πως «δίνει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα ότι οι προσπάθειές μας να σταματήσει το εδώ και επτά χρόνια καθεστώς εξαιρέσεων από τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές που αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, πρέπει να δικαιωθούν».

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Ράιντερ ανέφερε ότι ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων που το ILO υπερασπίζεται, είναι το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. «Και πιστεύουμε», είπε, «ότι ο σεβασμός σε αυτό το δικαίωμα, όπως και να το λαμβάνουμε υπ’ όψιν, πρέπει να είναι σημαντικό κομμάτι της θεώρησης, όχι μονο των ελληνικών παραγόντων (κυβέρνησης, εργοδοτών και εργαζομένων) αλλά και των διεθνών εταίρων σας». «Και θα στηρίξουμε σθεναρά αυτήν την υπόθεση», σημείωσε.

Ο κ. Ράιντερ απάντησε «σαφώς», όταν ρωτήθηκε εάν στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, πρέπει όλοι να έχουμε τα ίδια εργασιακά δικαιώματα. Επισήμανε, άλλωστε, ότι εκπροσωπεί μία οργάνωση «που παράγει διεθνή εργασιακά πρότυπα, τα οποία ισχύουν για όλες τις χώρες και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο φυσικά έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για το οποίο ο πρωθυπουργός έθεσε το ερώτημα αν ισχύει για όλους και είδαμε και την απάντηση του προέδρου Γιούνκερ σε αυτό».

Επίσης, ανέφερε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό αφορούσε τη συζήτηση για τη συνεχιζόμενη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ILO, σχολιάζοντας: «Έχουμε καλό ιστορικό συνεργασίας και φυσικά έχουμε μπροστά μας ορισμένες σημαντικές προκλήσεις».

Πρόσεθσε ότι μία από αυτές είναι το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, ζητήματα που αφορούν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ζητήματα που αφορούν στον καθορισμό του κατώτατου μισθού. «Και έχουμε δουλειά να κάνουμε», σημείωσε. Όπως ανέφερε, ένα απο τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζόμενων, που το ILO υπερασπίζεται, είναι το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τόνισε ότι ο σεβασμός σε αυτό το δικαίωμα, και το να το λαμβάνουμε υπόψη, πρέπει να είναι σημαντικό κομμάτι της θεώρησης, όχι μονο των ελληνικών παραγόντων (κυβέρνησης, εργοδοτών, εργαζομένων) αλλά και των διεθνών εταίρων σας επίσης. «Και θα στηρίξουμε σθεναρά αυτήν την υπόθεση», συμπλήρωσε.

Ο γενικός διευθυντής του ILO υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνδέουμε τις συγκεκριμένες συνθήκες στην Ελλάδα με το μέλλον της Ευρώπης και του ευρωπαϊκού κοινωνικού εγχειρήματος. «Το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να βασίζεται σθεναρά στις κοινωνικές αρχές που την έκαναν επιτυχημένη για δεκαετίες», επισήμανε και κατέληξε: «Η ελληνική υπόθεση σχετίζεται άμεσα με το ευρωπαϊκό μέλλον».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment