PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Οι έξι ένοχες σιωπές Μητσοτάκη


Σε «έξι ένοχες σιωπές» του πρωθυπουργού, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης προκαλούν ανησυχία.

«Μας μιλήσατε για έξι αλήθειες, αλλά εγώ θα σας μιλήσω για τις έξι ένοχες σιωπές σας» είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Δεν είπατε κουβέντα για το ασφαλιστικό, ποιος θα καλύψει τη δημοσιονομική τρύπα που προκύπτει» είπε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Δεύτερον, τα επιδόματα. Δεν μας είπατε εάν θα τα διατηρήσετε, είπατε μόνο ότι είναι επιδόματα φτώχειας. Ποια είναι επιδόματα φτώχειας; Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης; Το επίδομα ανεργίας; Το επίδομα στέγασης; Το οικογενειακό επίδομα; Τα αναπηρικά επιδόματα είναι επιδόματα φτώχειας; Θα διατηρηθούν ή θα καταργηθούν; Τρίτη ένοχη σιωπή, δεν είπατε κουβέντα αν θα διατηρήσετε το δώρο Πάσχα που δώσαμε ως μόνιμη παροχή 13ης σύνταξης. Τέταρτη ένοχη σιωπή σας, δεν είπατε κουβέντα για το αφορολόγητο που ζητούν να περικοπεί οι δανειστές. Πέμπτη ένοχη σιωπή, η εισφορά αλληλεγγύης που εμείς είπαμε πως θα την καταργήσουμε για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ και θα τη μειώσουμε δραστικά για εισοδήματα πάνω από αυτά και τέλος η προκαταβολή φόρου, που από το 2020 είχαμε δεσμευθεί πως θα πάει από το 100% στο 50%».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε επαναφορά κομματικών επιτετραμμένων σε θέσεις γενικών γραμματέων στα υπουργεία και συγκέντρωση υπερεξουσιών στο πρωθυπουργικό γραφείο «όσο κανένας άλλος πρωθυπουργός στα χρονικά. Την ΕΥΠ, την ΕΡΤ και το ΑΠΕ να λειτουργούν απευθείας με βάση τις δικές σας υποδείξεις», όπως είπε, κάνοντας λόγο για «συγκεντρωτικό μοντέλο, με στρατιές συμβούλων» που θα λογοδοτούν, απευθείας στον πρωθυπουργό.

Επιπλέον, είπε, «την πρώτη κιόλας μέρα έπαυσαν τον αρχηγό της Αστυνομίας και τοποθέτησαν διορισμένο γενικό γραμματέα στο υπουργείο ‘Αμυνας, με αρμοδιότητα να συντονίζει τα γενικά επιτελεία. Έτσι όμως υποβαθμίζεται με πρωτοφανή τρόπο ο ρόλος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ», κάνοντας λόγο για «αναστήλωση του γαλάζιου κομματικού κράτους».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι η πρώτη στη μεταπολίτευση που δεν μπορεί «ούτε καν για αστείο» να ισχυριστεί το παλιό ρητό «παραλάβαμε χάος». «Παραλαμβάνετε μια χώρα εκτός μνημονίων» τόνισε και αναφέρθηκε στα 37 δισ. στα δημόσια ταμεία, στα 9 συνεχόμενα τρίμηνα θετικών ρυθμών ανάπτυξης, στο ρυθμισμένο χρέος με διάδρομο 15ετίας, στο φθηνότερο κόστος δανεισμού από τις αγορές και στο εξασφαλισμένο δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις, τόσο για το 2019 όσο και για το 2020.

Γιατί ρίχνετε λευκή πετσέτα στη μείωση πλεονασμάτων, κ. Μητσοτάκη;

Μιλώντας για τα πρωτογενή πλεονάσματα, είπε στον πρωθυπουργό, ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραπέμπει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων σε ένα αβέβαιο μέλλον και πρόσθεσε: «Τι σας λείπει τώρα και θα το αποκτήσετε το 2021; Λαϊκή εντολή έχετε. Δημοσιονομική σταθερότητα έχετε. Φροντίσαμε εμείς. Χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού έχετε. Και για αυτό εμείς. Στήριξη από την αντιπολίτευση έχετε. Σας το λέμε ανοιχτά. Γιατί δε προσπαθείτε; Γιατί σηκώνετε λευκή πετσέτα από τη πρώτη μέρα;», διερωτήθηκε ο Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Όταν προεκλέχτηκα εγώ, από όλα τα παραπάνω, είχα μόνο το πρώτο. Τη λαϊκή εντολή. Ούτε σταθερότητα, ούτε ρευστότητα, ούτε στήριξη. Είχε φροντίσει ο κύριος Σαμαράς για αυτό. Εσείς τα έχετε όλα. Γιατί δεν διεκδικείτε;».

«Η πρώτη δέσμευσή σας ήταν ότι θα τηρήσετε συμφωνία με εταίρους και τα πρωτογενή πλεονάσματα για το 2019 και το 2020. Αυτή η δέσμευση σημαίνει ότι για το 2020 θα πρέπει να εξοικονομηθεί τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ. ευρώ. Πού θα τα βρείτε;» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «η άλλη ανάγνωση της ομιλίας σας είναι για αυτά που δεν είπατε. Για τις ένοχες σιωπές σας. Είτε θα αναγκαστείτε να μην υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις σας για ελαφρύνσεις, είτε θα προχωρήσετε σε ισοδύναμα μέτρα επιβάρυνσης της κοινωνίας».

«Γιατί απορρίπτετε εσείς, μόνοι σας, πριν καν τοποθετηθούν οι θεσμοί τη πρωτοβουλία που αναλάβαμε για την κατάθεση, 5,5 δισ. από το μαξιλάρι ρευστότητας σε escrow account ώστε να μειωθούν κατά 1% τα πλεονάσματα χωρίς να παραβιαστεί η συμφωνία; Γιατί το απορρίπτετε ; Εμείς με βάση αυτό το σχέδιο, σας θυμίζω ότι είχαμε ξεκινήσει να ψηφίζουμε και να υλοποιούμε από τον περασμένο Μάιο μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης των αδυνάμων» είπε, θέτοντας το ερώτημα: « Θα ακυρώσετε τα μέτρα ελάφρυνσης που είχαμε ξεκινήσει να ψηφίζουμε και να υλοποιούμε από τον περασμένο Μάιο;».

Είσθε περήφανος για την επιλογή Τσουβάλα, κύριε Μητσοτάκη;

Επίθεση στον πρωθυπουργό για την επιλογή του να τοποθετήσει στη θέση του γγ Δημόσιας Τάξης, τον πρώην αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Κύριε Μητσοτάκη, επιλέξατε να κερδίσετε πολιτικά και εκλογικά οφέλη από μια εθνική τραγωδία, στην Ανατολική Αττική. Στοχοποιήσατε εμένα, την κυβέρνηση, τους κρατικούς λειτουργούς. Εγώ ανέλαβα την πολιτική ευθύνη και μόλις τελείωσε επιχειρησιακά η τραγωδία, έκανα δεκτή την παραίτηση του υπουργού, Νίκου Τόσκα, που την έθεσε από τη πρώτη ημέρα και ζήτησα τις παραιτήσεις των αρχηγών της αστυνομίας και της πυροσβεστικής», θύμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Τότε μάλιστα εσείς με δηλώσεις σας είχατε επιτεθεί ονομαστικά στον τότε αρχηγό της ΕΛΑΣ, στον κύριο Τσουβάλα. Και μάλιστα είχατε πει: “Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς κάποιοι άνθρωποι κοιμούνται σήμερα και συνεχίζουν να ασκούν τα καθήκοντά τους. Κανείς Έλληνας δεν νιώθει ασφάλεια ότι μπορεί να διαχειριστούν μια άλλη φυσική καταστροφή”. Και σήμερα, τον άνθρωπο που ηγείτο τότε της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κύριο Τσουβάλα, και αναρωτιόσασταν αν κοιμάται τα βράδια και αν είναι δυνατόν να διαχειριστεί άλλες φυσικές καταστροφές, τον κάνατε γγ Δημόσιας Τάξης. Δηλαδή πολιτικό προϊστάμενο της αστυνομίας. Τον επιστρέψατε αναβαθμισμένο. Να σας αντιστρέψω το ερώτημα λοιπόν. Εσείς τώρα πώς κοιμάστε τα βράδια; Είστε υπερήφανος και ευτυχής για αυτό;».

Επίσης, στηλίτευσε την επιλογή για την θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος, με βασική αρμοδιότητα να τρέξει την επένδυση στο Ελληνικό, τον κ. Οικονόμου, στέλεχος μέχρι πρότινος της Lamda Development, της εταιρίας που έχει αναλάβει την επένδυση στο Ελληνικό και διαπραγματεύονταν με την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν σας κατηγορούμε που φέρνετε ανθρώπους από την αγορά σε θέσεις κυβερνητικές, σας κατηγορούμε που αναθέτετε καθήκοντα και αρμοδιότητες που αφορούν συγκεκριμένες εταιρίες σε υπαλλήλους των εταιριών αυτών» είπε ο Αλ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι σε «καμία ευρωπαϊκή χώρα δε θα μπορούσε αυτός ο υπουργός να καθίσει ούτε μια μέρα» λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, ενώ είναι πρωτόγνωρο, όπως είπε, να γίνεται «απευθείας ανάθεση κυβερνητικών θέσεων στην οικονομική εξουσία».

Τώρα είναι καλή η Συμφωνία των Πρεσπών;

«Πρωτοστατήσατε στα περί προδοτικής συμφωνίας» είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας για το «Μακεδονικό» προσθέτοντας, διερωτώμενος: «Τώρα είναι καλή η Συμφωνία των Πρεσπών; Αυτό λέει ο υπουργός ‘Αμυνας και ο υπουργός επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων. Το πιο σημαντικό είναι ότι το λέτε και εσείς. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Λονδίνου, μετά την επικοινωνία σας με την κ. Μέι, δεσμευθήκατε να τηρήσετε στο ακέραιο τη Συμφωνία. Λογοκρίνατε το ΑΠΕ, είναι fake news της Ντάουνινγκ Στριτ και αυτό; Καλά ξεμπερδέματα λοιπόν, με αυτούς που παραπλανήσατε και εξαπατήσατε εσείς και η ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος σας» τόνισε.

Ανοίγετε με δυο λόγια διάπλατα την πόρτα σε ένα κράτος ‘Αγριας Δύσης.

Εξάλλου, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι με την κατάργηση της αυτοτέλειας του ΣΕΠΕ, των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και του ΣΔΟΕ, «η επιβολή της νομιμότητας τελικά γίνεται πολυτέλεια».

«Ανοίγετε με δυο λόγια διάπλατα την πόρτα σε ένα κράτος ‘Αγριας Δύσης» είπε, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι και η φοροδιαφυγή «μπορεί και πάλι να ανθίσει».

«Είστε τελικά περί πολλού στην τάξη και την ασφάλεια, αλλά με την αυθαιρεσία είστε κάπως πιο δεκτικοί» ανέφερε.

Σας το λέμε καθαρά, η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό: Σταματήστε τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ

Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε και για τη ΔΕΗ, τονίζοντας ότι η ιδιωτικοποίησή της είναι ένα από τα δύο «μεγάλα projects» που έχει η κυβέρνηση στα σκαριά, όπως και του ασφαλιστικού.

«Για τη ΔΕΗ, εφαρμόζετε μια παραδοσιακή συνταγή. Δημιουργία κλίματος απαξίωσης και μετά φυσικά το ξεπούλημα. Το γνωρίζει πολύ καλά αυτό ο αρμόδιος υπουργός που διαχειρίστηκε την Ολυμπιακή. Ξεχνάτε τα πεπραγμένα σας το 2010-2014. Όταν εκτοξεύσατε τόσο τις τιμές του ρεύματος κατά 60% όσο και τον δανεισμό της ΔΕΗ στα 5 δισ. ευρώ, με συνέπεια να μην υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσουν πολλοί τους λογαριασμούς. Σήμερα οι ίδιοι που ευθύνονται για τα προβλήματα της εταιρίας εμφανίζονται ως σωτήρες».

Συνεχίζοντας τόνισε: «Σας το λέμε καθαρά, η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό: Σταματήστε τα παιχνίδια με τη ΔΕΗ. Μην διανοηθείτε να φέρετε νέα βάρη στους λογαριασμούς του ρεύματος και να μην υλοποιήσετε το σχέδιο εκποίησης της δημόσιας περιουσίας».

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, «για το οποίο δεν είπατε τίποτα» υπογράμμισε: «Μήπως σχεδιάζετε να βρείτε από το ασφαλιστικό, περιθώριο για τις φορολογικές μειώσεις; Μη διανοηθείτε να φέρετε μειώσεις που εμείς αποτρέψαμε στις αρχές του 2019, οι συνταξιούχοι αγωνιούν. Ελπίζω στις προγραμματικές δηλώσεις να ακούσουμε τι έχετε σκοπό να κάνετε».

Επίσης, χαρακτήρισε φειδωλό τον Κ. Μητσοτάκη, στα εθνικά θέματα, κατά την ομιλία του στη Βουλή. «Ποιος δε θέλει καλή γειτονία, ποιος δε θέλει ειρήνη. Όμως δεν είπατε κουβέντα για την τουρκική προκλητικότητα. Δεν είπατε κουβέντα για την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Δεν είπατε κουβέντα για το Κυπριακό την ημέρα της επετείου της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε κατά την έναρξη της τοποθέτησή του, ότι η μία σημαντική αλλαγή στη νέα Βουλή, είναι ότι δεν έχει «την προσβλητική για τη δημοκρατία παρουσία των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που επίσης αποτελεί μια νίκη, νίκη του αντιφασιστικού κινήματος και της δημοκρατίας».

Μιλώντας δε για την αντιπολιτευτική τακτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας είπε: «Δεν πρόκειται εγώ να ζητήσω εκλογές μόλις πέντε μήνες μετά την εκλογή σας κύριε Μητσοτάκη, όπως κάνετε εσείς από τις αρχές του 2016. Ούτε πρόκειται να ζητήσω από τους εταίρους να είναι πιο αυστηροί και πιο σκληροί μαζί σας».

«Θα είμαστε εδώ για να διαφυλάξουμε όλα εκείνα που με αγώνες πετύχαμε». Υπογράμμισε ότι η πορεία της χώρας «δεν μπορεί και δεν πρέπει να ανακοπεί» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τόνισε: «Θα μας βρείτε αρωγούς σε κάθε προσπάθεια που μειώνει τα βάρη και ενισχύει την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Θα μας βρείτε σκληρά απέναντι σε κάθε προσπάθεια παλινόρθωσης πρακτικών και πολιτικών που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία και τους Έλληνες στην οικονομική λεηλασία. Και τα σχέδια αυτά, αν θα επιχειρήσετε, θα τα αποτρέψουμε. Γιατί η λαϊκή ψήφος δεν είναι λευκή επιταγή», είπε ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment