PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Να σταματήσει η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο


Την ανάγκη να σταματήσει «η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιείται στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, με αφορμή την αναχώρηση 30 μεταναστών από τη Συρία και το Ιράκ, για το Λουξεμβούργο, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ε.Ε..

«Σήμερα εγκαινιάσαμε μια διαδικασία σημαντική. Ξεκινά η διαδικασία της μετεγκατάστασης για πρόσφυγες που έχουν έρθει από τη Συρία και το Ιράκ διακινδυνεύοντας να χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, περνώντας δια πυρός και σιδήρου και σήμερα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα μέλη των οικογενειών των προσφύγων που αναχώρησαν δήλωσε «ευτυχής» που είδε το χαμόγελο στα πρόσωπα αυτών των παιδιών. «Αισθανόμαστε αγαλλίαση ψυχής και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη τα χαμόγελα αυτά να πολλαπλασιαστούν (…) και να σταματήσει η θάλασσά μας να ξεβράζει ανθρώπους και ταυτόχρονα τον ίδιο μας το πολιτισμό», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως είναι «κοινή μας ευθύνη να σταματήσει αυτό το δράμα».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «δεν θέλουμε να ζουμε σε μία Ευρώπη που υψώνει τείχη και συρματοπλέγματα», προσθέτοντας πως «αν αρχίσουμε να ξανασηκώνουμε τείχη τότε η ελπίδα και το ευρωπαϊκό όραμα θα σβήσει». «Έχουμε κοινή ευθύνη να μη σβήσει», τόνισε και υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί με συντεταγμένο τρόπο η διαδικασία της οργανωμένης μετεγκατάστασης προσφύγων.

Σημείωσε τέλος ότι η χώρα μας δεν είναι η πόρτα εισόδου των προσφυγικών ροών, αλλά μέρος του διαδρόμου. «Η πόρτα εισόδου είναι η Τουρκία γι’ αυτό η πιο αποτελεσματική λύση προϋποθέτει τη συνεργασία της Ε.Ε. με την Τουρκία, ώστε η διαδικασίας της μετεγκατάστασης να ξεκινά από τις τουρκικές ακτές και όχι από τα ελληνικά νησιά, ώστε να σταματήσει αυτό το καθημερινό ρίσκο των προσφύγων στη θάλασσα του Αιγαίου», είπε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment