PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη, ο πόλεμος συνεχίζεται


«Η χώρα πάει καλύτερα και οι δύσκολες επιλογές των τελευταίων χρόνων δίνουν τους καρπούς» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Le Point», προσθέτοντας ότι «κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη, αλλά ο πόλεμος συνεχίζεται».

Το περιοδικό, που κυκλοφόρησε σήμερα με τίτλο «Ελλάδα, η Αναγέννηση» προβάλλει τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο πρωτοσέλιδό του με υπότιτλο «Αλέξης Τσίπρας: Κανείς δεν το πίστευε».

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους του περιοδικού αν – μετά τις τελευταίες αποφάσεις του Eurogroup – αισθάνεται ευτυχισμένος ο κ. Τσίπρας απαντά: «Ευτυχισμένος… είναι δύσκολο να το πει κανείς, πάντως σίγουρα ευτυχέστερος απ’ ότι πριν».

«Θα έλεγα ότι η χώρα μου πάει καλύτερα και ότι οι δύσκολες επιλογές των τελευταίων χρόνων δίνουν τους καρπούς. Οι γενναίες αποφάσεις χρειάζονται χρόνο για να αποκαλύψουν την αξία τους. Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί και να’ μαστε εκ νέου στην κανονικότητα. Αλλά, αν κερδίσαμε μια κρίσιμη μάχη, ο πόλεμος συνεχίζεται» σημειώνει.

Για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 και τη συμφωνία που ακολούθησε μια εβδομάδα αργότερα, ο Πρωθυπουργός εξηγεί: «Πριν το δημοψήφισμα, η χώρα μου ήταν σε παγίδα. Οι πιστωτές δεν μας άφηναν κανένα περιθώριο (…) μου ζητούσαν τεράστιες θυσίες, εκπληκτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς χρήματα. Αποφασίσαμε την οργάνωση του δημοψηφίσματος για να επιστρέψει η Ελλάδα στα πράγματα και να ανακτήσει μια δύναμη στη διαπραγμάτευση. Το δημοψήφισμα επέτρεψε σε όλους να συνειδητοποιήσουν τις πιέσεις. (…) Να σας υπενθυμίσω ότι ουδέποτε είπα ότι ήθελα να δω την Ελλάδα εκτός ευρώ. Έκανα έναν συμβιβασμό με δύσκολους όρους για την Ελλάδα, αλλά κερδίσαμε αρκετό χρόνο και χρήματα για να κάνουμε τις προσαρμογές με πιο ομαλό τρόπο. Και ήμουν σε θέση να επιστρέψω στο λαό προσφέροντάς του μια προοπτική».

Ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι «υπήρξαν μερικές φορές δυσάρεστοι» μαζί του γιατί δεν περίμεναν όλα αυτά… Στο τέλος όμως, όπως επισημαίνει «όλοι κατάλαβαν, οι πιστωτές και οι ίδιοι οι Έλληνες». «Έπρεπε να ειπωθεί η αλήθεια στο λαό. Εάν δεν κάναμε τίποτα, θα είχαμε πτώχευση. Τελικά αυτό το δημοψήφισμα είχε πολλές αρετές: από τη μια έπαιξε το ρόλο της δημοκρατικής βαλβίδας ασφάλειας, γιατί οι Έλληνες εξέφρασαν τα συναισθήματά τους. Από την άλλη επέτρεψε να βρεθεί μια καλύτερη συμφωνία προς όφελος όλων» υποστηρίζει.

Στην παρατήρηση ότι επί της ουσίας δεν είχε εκλεγεί για να κάνει αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας εξηγεί: «Οι Έλληνες κατανόησαν ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μας επέτρεπαν να προσδιορίσουμε μια προοπτική, ένα μέλλον, ενώ είμαστε σε κατάσταση πτώχευσης. Σε αυτές τις στιγμές, ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο πράγμα για μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει μια τέτοια κρίση. Ο χρόνος και η αλήθεια. Το 2015 η Ελλάδα δεν είχε πλέον καμία γεωπολιτική πίστη. Σήμερα, τρία χρόνια μετά απαλλαχθήκαμε από αυτήν την κατάσταση. Είμαστε εκ νέου ένας πυλώνας σταθερότητας. Η Ελλάδα αποτελεί μέρος της λύσης, δεν είναι πλέον το πρόβλημα».

Σε παρατήρηση των δημοσιογράφων ότι για κάποιον που δηλώνει αριστερός, οι μεταρρυθμίσεις ήταν μάλλον ριζοσπαστικές, ο Πρωθυπουργός αναφέρει: «Βρισκόμουν σε ένα μόνιμο δίλημμα, ανάμεσα στην προστασία των πιο αδύναμων και την πραγματικότητα των δημόσιων λογαριασμών. Αυτό όμως που με οδήγησε μέχρι τέλους ήταν ο φόβος για ένα Grexit. Θα ήταν η σίγουρη καταστροφή για τους πιο αδύναμους. Σε μια πτώχευση, οι πλούσιοι μπορούν πάντα να μεταφέρουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Είναι σε ασφάλεια. Οι πιο αδύναμοι όμως κινδύνευαν να χάσουν τα πάντα. Το Grexit ήταν για μένα η κόκκινη γραμμή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, τελικά όμως ήταν υπέρ των πιο ευάλωτων. Μερικές φορές πρέπει να ξέρει κανείς να πάει κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα, κόντρα στα στερεότυπα».

Ο κ. Τσίπρας επικαλείται ως παράδειγμα τέτοιων αποφάσεων κόντρα στο κύμα την τελευταία του απόφαση για την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία». «Πολλές εθνικιστικές δυνάμεις κατήγγειλαν την απόφαση αυτή. Θα ήταν εύκολο να παίξει κανείς με τα συναισθήματα των Ελλήνων. Το αρνήθηκα όμως, προτίμησα να κοιτάξω πιο μακριά: σκέφθηκα το καλό της περιοχής» αναφέρει.

Δηλώνει ακόμη ότι πήγε «κόντρα στον άνεμο, με προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε κοινωνικά ζητήματα» περνώντας «νόμους για τα δικαιώματα LGTB ή για τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας σε ορισμένους νέους μετανάστες που γεννήθηκαν στο έδαφός μας. «Φυσικά και αυτές τις μεταρρυθμίσεις προσκρούουν στις πεποιθήσεις μεγάλου μέρους των Ελλήνων. Μερικές φορές όμως είναι απαραίτητο να πάμε ενάντια στην πλειοψηφία…τούτο ονομάζεται υπευθυνότητα» σημειώνει.

Στο ερώτημα για τα υψηλά πλεονάσματα έως το 2022 ο Πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι ήταν μία δύσκολη απόφαση. «Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει ότι είναι δυνατόν να διατηρήσουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από το 3,5% και να προστατεύουμε ταυτόχρονα τους πιο αδύναμους. Ήταν μια πολύ δύσκολη άσκηση. Μειώσαμε τις άσκοπες δημόσιες δαπάνες. Επίσης, καταπολεμήσαμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, αυξήσαμε την απασχόληση. Το βάρος εξακολουθεί να είναι μεγάλο, αλλά εφικτό και θα ανακτήσουμε λίγο αέρα το 2019 και το 2010. Καταφέραμε να σταματήσουμε την κατάρρευση της οικονομίας και επιστρέφουμε σε μια πολιτική ανάκαμψης».

Ερωτηθείς εάν στηρίζει την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού στην Ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας απαντά: «Φυσικά. Αυτή είναι η κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουμε. Μερικοί είναι σκεπτικοί, ειδικά οι Γερμανοί. Η Ευρώπη όμως θα είναι καλύτερα όταν οι φίλοι μας Γερμανοί συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν και άλλα Κοινοβούλια στην Ευρώπη ικανά να εκφραστούν όπως το γερμανικό Κοινοβούλιο. Βεβαίως το πολιτικό κόστος είναι σημαντικό, αλλά το να είσαι επικεφαλής απαιτεί την αποδοχή αυτού του κόστους για το καλό των λαών της Ευρώπης».

Εφικτή η συμφωνία με Μέρκελ για επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα

Ανοιχτός σε μια ειδική συμφωνία με το Βερολίνο που θα διευκολύνει τη Γερμανία να στείλει αιτούντες άσυλο πίσω σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους Financial Times, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συνθήκη του Δουβλίνου «είναι ξεπερασμένη από τη ζωή και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην βρίσκονται σε αυτή την άδικη θέση οι χώρες της πρώτης υποδοχής αλλά και η Γερμανία».

«Δεν είναι σημαντικό αν υπάρξουν κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό θα βοηθήσει να δώσει ένα μήνυμα στους παράνομους διακινητές ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις ροές παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. Σύμφωνα με τους Financial Times , «o κ. Τσίπρας ανέφερε ότι οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην Ελλάδα, δεδομένου ότι μόνο 50-100 αιτούντες άσυλο περνούν κάθε μήνα τα βόρεια σύνορα της χώρας. “Για μας δεν είναι το πρόβλημα”», είπε.

Ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια μακροπρόθεσμη λύση με μια «ολιστική προσέγγιση» που θα περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του ελέγχου των συνόρων, τις εσωτερικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των ατόμων που φθάνουν στην Ε.Ε, τις συμφωνίες συνεργασίας με τρίτες χώρες, αλλά και τις ευκαιρίες νόμιμης μετανάστευσης.

Η κ. Μέρκελ-γράφουν οι FT- υπόκειται σε έντονη πίεση από τους Χριστιανοκοινωνιστές εταίρους της στη Βαυαρία για να πείσει τις κυβερνήσεις άλλων χωρών μελών να επιταχύνουν τις διαδικασίες επιστροφής αιτούντων άσυλο που είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε άλλες χώρες της ΕΕ. Οι Χριστιανοκοινωνιστές απειλούν μάλιστα να διαλύσουν τον συνασπισμό εάν δεν επιτευχθεί μια τέτοια λύση ως το τέλος αυτού του μήνα.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, συνδέει την οποιαδήποτε συμφωνία με την επιθυμία της Αθήνας να αντιμετωπιστεί θετικά η κατάσταση των οικογενειών μεταναστών που έχουν διαχωριστεί, με αποτέλεσμα ορισμένα μέλη της οικογένειας να έχουν παραμείνει στην ελληνική επικράτεια, ενώ άλλα έχουν βρεθεί σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Όπως είπε, σήμερα υπάρχουν 2.500 άτομα από τέτοιες διαιρεμένες οικογένειες στην Ελλάδα.

«Νομίζω ότι το δίλημμα αυτό που έχουμε μπροστά είναι πιο σοβαρό από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Το δίλημμα που έχουμε μπροστά είναι τι Ευρώπη θέλουμε».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν υπάρχει σοβαρή κρίση τώρα», επειδή ο αριθμός των αφίξεων είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης του 2015. «Αλλά υπάρχει η συζήτηση λόγω της πολιτικής αποσταθεροποίησης στη Γερμανία».

«Νομίζω ότι το ζήτημα της μετανάστευσης δεν είναι ένα ζήτημα που θα τελειώσει μετά από μια πιθανή λύση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και μετά», τόνισε αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής που ξεκινά σήμερα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment