PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου


Την υλοποίηση όλων των προαπαιτούμενων μέτρων της τρίτης αξιολόγησης μέχρι τον Νοέμβριο ζήτησε ο πρωθυπουργός, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο το θετικό μομέντουμ που υπάρχει για την οικονομία και σημείωσε ότι η χώρα βαδίζει προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου που ξεκίνησε την Άνοιξη του 2010 και θα κλείσει τον Αύγουστο του 2018.

Η έξοδος από τα μνημόνια, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός δεν είναι απλό ημερολογιακό ορόσημα, αλλά μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική καχεξία πος την ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση της παραγωγής και την θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κρατους.

Άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι τα μέτρα που συγκροτούν τον πυρήνα των μνημονίων είναι το πρόγραμμα της ΝΔ.

Περιγράφοντας την εικόνα της οικονομίας και των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «εργαζόμαστε ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτό το θετικό momentum που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία».

«Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να εγγυηθούμε κάτι τέτοιο, διότι δεν αφήσαμε τη χώρα επί ξύλου κρεμάμενη» είπε, εξηγώντας ότι η κυβέρνηση διεκδίκησε για το χρέος και πήρε μια λύση που διασφαλίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στον κ. Μητσοτάκη, σημείωσε: «Δεν δεσμευτήκαμε σε θηριώδη και ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα, όπως έκαναν οι άλλοι που τώρα έχουν και το θράσος να πουλάνε στο λαό υποσχέσεις για μείωσή τους». Και έθεσε το ερώτημα: «Γιατί αλήθεια δεν το έκαναν όταν ήταν στη διακυβέρνηση;»

«Η χώρα αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό»

Να έχει υλοποιηθεί η μεγάλη πλειονότητα των προαπαιτούμενων της γ’ αξιολόγησης έως τον Νοέμβριο, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από το υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου, όπως τόνισε, να μην υπάρχει καμία αφορμή, κανένα πατήμα σε όποιον, πιθανόν στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, θέλει να δει τη διαδικασία να καθυστερεί.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να αλλάξει σταδιακά, πέρα από το επίπεδο των δεικτών που έχουν τη σημασία τους, την πραγματική εικόνα σε επίπεδο κοινωνίας. «Και για να επιταχύνουμε αυτή την αλλαγή, πρέπει να αποφύγουμε τους παράγοντες εκείνους που την καθυστερούν ή την υπονομεύουν», είπε, σημειώνοντας ότι τα πραγματικά επίδικα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται στο επίπεδο της ενίσχυσης των αναπτυξιακών της δυνατοτήτων και όχι περαιτέρω έντασης των δημοσιονομικών περιορισμών.

Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι πρέπει από την πλευρά της κυβέρνησης να επιδειχθεί αποφασιστικότητα ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η τρίτη αξιολόγηση.

«Είναι σαφές, ότι η χώρα αλλάζει κατεύθυνση και προσανατολισμό» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και σχολίασε ότι «η εξέλιξη αυτή δεν αρέσει σε ορισμένους», γιατί δεν συνάδει με τις πολιτικές τους επιδιώξεις, το σχέδιο και την ιδεολογία τους.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο σχέδιο και την ιδεολογία «ενός οπισθοδρομικού μπλοκ που στήριζε και συμμετείχε στις κυβερνήσεις της περιόδου 2010-2014, αλλά έκρυβε το αντικοινωνικό του μένος, πίσω από τους δανειστές».

«Όμως όσο η κρίση περνάει οι μάσκες πέφτουν» είπε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε ότι τα μέτρα που συγκρότησαν τον πυρήνα των μνημονίων, αποτελούν και επίσημα το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ και ότι πάντα αυτό ήταν το πολιτικό της πρόγραμμα.

Εκτίμησε ότι τώρα που βαδίζουμε στο τέλος της περιόδου των μνημονίων «ο εκλεκτός αυτού του μπλοκ της συντήρησης, ρίχνει και το τελευταίο φύλλο συκής, υποσχόμενος ένα πρόγραμμα «ελληνικής ιδιοκτησίας»», το οποίο ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «συρραφή δήθεν μεταρρυθμίσεων» που, όπως σημείωσε, κατά καιρούς έχουν τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από τους πλέον ακραίους κύκλους εκ των δανειστών.

Το τέλος της περιόδου αυτής είναι αποτέλεσμα μιας κοπιώδους προσπάθειας, επίμονης διαπραγμάτευσης, με απόλυτο σεβασμό στις θυσίες του ελληνικού λαού, τόνισε ο πρωθυπουργός, αλλά και «το αποτέλεσμα της εντολής που μας έδωσαν οι πολίτες στις κάλπες του 2015».

Σημείωσε ότι η έξοδος από τα μνημόνια, δεν είναι απλά ένα ημερολογιακό ορόσημο, αλλά μια διαδικασία περάσματος από την οικονομική καχεξία στη δυναμική ανάπτυξη, την ανασυγκρότηση της παραγωγής, την ανάκτηση της εργασίας και τη θεμελίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους. Υπογράμμισε ότι τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικά και πως η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Απορρύπανση του Σαρωνικού αλλά και απόδοση ευθυνών

«Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου στο Σαρωνικό, που ναυάγησε κάτω από συνθήκες που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, δημιούργησε μια μεγάλη εστία ρύπανσης και ένα εύλογο αίσθημα ανησυχίας στους πολίτες της Αττικής και όχι μόνο» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης είναι μια δύσκολη υπόθεση που απαιτεί την άμεση κινητοποίηση όλων των συναρμόδιων φορέων» επισήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι ήδη έχουν κινητοποιηθεί όλα τα διαθέσιμα απορρυπαντικά μέσα και καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες.

Την κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλους, την ενδιαφέρει η ουσία και όχι η επικοινωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ουσία του προβλήματος, που δυστυχώς δεν εξαντλείται όταν το θέμα εξαντληθεί επικοινωνιακά και φύγουν οι κάμερες από τις ακτές.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η ακόμη μεγαλύτερη ουσία είναι ότι «χρειάζεται να προβληματιστούμε για τις βαθιές τομές που πρέπει να επιχειρήσουμε στο θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης, ελέγχου και αυστηρής τήρησης των κανόνων αξιοπλοΐας, προκειμένου να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα το μεγάλο πλούτο της πατρίδας μας που είναι το φυσικό και δη το θαλάσσιο περιβάλλον».

Απορρύπανση δε χρειάζονται μόνο οι ακτές της Αττικής, αλλά και το σύστημα διακίνησης και ελέγχου μεταφοράς των υγρών καυσίμων στη θάλασσα, είπε κ. Τσίπρας, για να προσθέσει: «Αποφασίσαμε την ενίσχυση των προσπαθειών για τη ταχύτερη δυνατή απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών τις οποίες επηρέασε η διαρροή.
Στο θέμα αυτό δε θα ενεργήσουμε με γνώμονα τις πρόσκαιρες εντυπώσεις, αλλά με γνώμονα την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος».

«Απαιτείται εγρήγορση και απόλυτη στοχοπροσήλωση»

Έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την ομιλία του Πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Για «θλιβερό θέαμα» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της σχετικά με την ομιλία του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας: «Ο κ. Τσίπρας σκυμμένος, μουντός, αδύναμος και κουρασμένος. Οι πολίτες δεν τον ακούν, οι Υπουργοί του δεν τον πιστεύουν. Φιλότιμο για τις ευθύνες τους δεν διαθέτουν. Το θέαμα θλιβερό. Οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα», καταλήγει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η σημερινή ομιλία του κ. Τσίπρα, με το αναμάσημα των «επιτυχιών» της κυβέρνησής του στην προώθηση του αντιλαϊκού έργου, είχε στόχο αφενός τον αντιπερισπασμό για την τεράστια καταστροφή στον Σαρωνικό, που φέρει τη σφραγίδα κυβέρνησης κι εφοπλιστών, αφετέρου να δώσει το σύνθημα για τη γρήγορη προώθηση και των νέων μέτρων της γ’ αξιολόγησης», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο και την αντιπαράθεση με την ΝΔ. «Κάθε μέρα αποδεικνύεται όλο και περισσότερο γιατί είναι ανάγκη ο λαός ν’ απορρίψει τόσο την κυβέρνηση, που με την πολιτική της οξύνει την επίθεση στα εργασιακά – λαϊκά δικαιώματα, πουλώντας δήθεν ευαισθησία, όσο και τη ΝΔ που, προκειμένου να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε αντιλαϊκότητα και διαπιστευτήρια προς το κεφάλαιο, φτάνει στο σημείο να λέει ότι οι κοινωνικές ανισότητες πηγάζουν απ’ την ανθρώπινη φύση, αναπαράγοντας ακόμη κι αντιδραστικές απόψεις, βγαλμένες απ’ τα εγχειρίδια του Μένγκελε» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

«Για την τεράστια οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, το πρόβλημα για τον κ.Τσίπρα είναι ο επικοινωνιακός οίστρος των ΜΜΕ και όχι η ανικανότητα της κυβέρνησής του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του Το Ποτάμι.
Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο, το Γραφείο Τύπου του κόμματος ανέφερε επίσης πως ο πρωθυπουργός «ενώ ως αντιπολίτευση θα πρωταγωνιστούσε σε ακτιβισμό, τώρα τον ενοχλεί η δημοσιότητα και θέλει να περάσει το θέμα στα «ψιλά». Όσο για τις επιτυχίες που βλέπει σε όλους τους τομείς δεν είναι ανάγκη να τις απαριθμεί. Τις ζουν καθημερινά οι Έλληνες».

«Έσπασε κάθε ρεκόρ εικονικής πραγματικότητας», τονίζει η ΔΗΜΑΡ σε σχόλιο της για την ομιλία του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, υπογραμμίζοντας πως δεν ανέλαβε καμμία πολιτική ευθύνη, ούτε παρουσίασε κάποιο σχέδιο για την περιβαλλοντική καταστροφή στον Σαρωνικό. Όσον αφορά για όσα είπε ο κ. Τσίπρας για την πορεία της οικονομίας, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κλεισμένος στη γυάλα του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Τσίπρας ζει τον μύθο του!» Και καταλήγει: «Για άλλη μία φορά έκανε το μαύρο άσπρο. Και η κυβερνητική προπαγάνδα όμως έχει τα όρια της!»

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Αλ. Τσίπρας: Δεν σκέφτηκα ποτέ να διαπραγματευτώ τη θέση μας στην Ευρώπη

Peristeri News

Leave a Comment