PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η συνεργασία με Κύπρο και Ιορδανία ενδυναμώνει τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο


Η συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας ενδυναμώνει τη στρατηγική για την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη των εργασιών της 2ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών που πραγματοποιείται στο Αμμάν.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στις περιφερειακές εξελίξεις και παρατήρησε πως και οι τρεις χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και μοιράζονται τις ίδιες θέσεις αρχών.

Για την Ελλάδα και την Κύπρο είπε ότι είναι οι πλησιέστερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούν να βοηθήσουν, καθώς δέχονται τις επιπτώσεις από το μεταναστευτικό/προσφυγικό.

Επισήμανε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να υπάρξει στήριξη στον λαό της Συρίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί το στάτους κβο των Αγίων Τόπων στην Ιερουσαλήμ και να προστατευθούν και οι Χριστιανοί και οι Μουσουλμάνοι. Επανέλαβε τη θέση για λύση στο μεσανατολικό με δύο κράτη, του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εξήρε τη συμβολή της Ιορδανίας και προσωπικά του βασιλιά στην αντιμετώπιση περιφερειακών προβλημάτων.

Σημείωσε πως και ο ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός, διότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, στην ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο “γέφυρας” ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιορδανία.

Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ιορδανία και στις νέες ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας που ανοίγονται ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η Τριμερής Σύνοδος αντανακλά τη σημασία που αποδίδουν οι τρεις χώρες στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους προς όφελος των λαών τους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Εξέφρασε τη δέσμευση για την από κοινού συνεργασία προς την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και επισήμανε ότι είναι κοινή η πεποίθηση για επίτευξη πολιτικών λύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών, καθώς επίσης και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιορδανία έχουν ίδιες θέσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, που απαιτεί αλληλεγγύη και συλλογική ευθύνη, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε η Ιορδανία να τύχει στήριξης τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης, αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Ιορδανίας.

Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Ιορδανία για τη στάση αρχών που κρατά στο Κυπριακό.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄

Ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του στάτους κβο των Αγίων Τόπων στην Ιερουσαλήμ έδωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δέσμευση για την προστασία των δικαιωμάτων Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Ο βασιλιάς καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Αναστασιάδη και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις τρεις χώρες. Ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη βοήθεια που προσφέρουν και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αναφέρθηκε στους κοινούς στόχους για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της Συνόδου υπογράφτηκαν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της προώθησης επενδύσεων.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης και Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η ακρίβεια είναι το νούμερο ένα ζήτημα της κοινωνίας

Peristeri News

Leave a Comment