PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση είτε στηρίζεται είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές


Έκκληση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει ο «παραλογισμός του ιδιότυπου δυϊσμού» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Έκκληση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει ο «παραλογισμός του ιδιότυπου δυϊσμού» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως «δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αριστεροί, λιγότερο και περισσότερο επαναστάτες» και πως δημοκρατία σημαίνει και σεβασμός στις αποφάσεις των μελών του κόμματος.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι στην πολιτική πολλές φορές δεν μπορείς να τα ‘χεις όλα. «Η πρώτη αριστερή κυβερνήση μετά τον παγκόσμιο πόλεμο είτε στηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή θεωρούν ότι έπαψε να είναι αριστερή», διεμήνυσε.

Κατά τον Πρωθυπουργό, είναι παραλογισμός και σουρεαλισμός οι δηλώσεις περί στήριξης της κυβέρνησης από όσους καταψηφίζουν. Όπως είπε, δεν είναι δυνατόν κάποιοι να θεωρούν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον, να αξιοποιείται η ψήφος άλλων κομμάτων για να συνεχίζεται αυτός ο δυϊσμός.

Για τους παραπάνω λόγους ζήτησε να εγκριθεί η πρότασή του για ένα έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, ώστε να λυθούν οι διαφορές μέσω διαλόγου και συζήτησης και με πραγματική ενότητα και όχι στα λόγια.

Ο Πρωθυπουργός πρότεινε πάντως να πραγματοποιηθεί εσωκομματικό δημοψήφισμα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ αυτήν την Κυριακή, σε περίπτωση που υπάρχουν μέλη της Κ.Ε. που θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει συντεταγμένα απόφαση πριν την επικύρωση της συμφωνίας για να εμποδιστεί αυτή η επικύρωση.

Σε περίπτωση που ερωτηθούν τα μέλη του κόμματος ζήτησε από τα στελέχη του να συμφωνήσουν σε ένα πράγμα, ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις.

«Το “όχι” δεν ήταν “ναι” στη δραχμή»

Απευθυνόμενος σε μερίδα του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ότι κάποιοι λένε ότι υπήρχε και τρίτη επιλογή, αυτή της εξόδου από το ευρώ και επανέλαβε ότι πρέπει όλοι να πούμε καθαρά την αποψή μας.

Συγκεκριμένα, καταφέρθηκε εναντίον όσων υποστηρίζουν ότι το όχι του λαού στο δημοψήφισμα ήταν εντολή για ρήξη και ναι στη δραχμή.

«Εγώ ο ίδιος είπα πριν το δημοψήφισμα ότι ζητάω εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση για να φέρω συμφωνία σε 48 ώρες. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος και ας κοιταχτούμε στα μάτια», είπε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι η έξοδος από ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα στήριξης σε φίλιες δυνάμεις, θα σημαινε ραγδαία υποτίμηση σκληρη λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. «Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια» πρόσθεσε.

«Το δίλημμα ήταν συμβιβασμός ή καταστροφή»

Στην αρχή της ομιλίας του σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση βρίσκονται σήμερα σε ένα σημείο καμπής και επανέλαβε ότι μετά από έξι μηνες σκληρής διαπραγμάτευσης σήμερα είμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: Να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε έναν συμβιβασμό που δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί και σχεδιάσει, αλλά μια δύσκολη επιλογή, την οποία αναγκαστήκαμε να κάνουμε.

Υπεραμυνόμενος των ενεργειών της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τυπικά είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε μόνοι μας αν θα αποδεχθουμε τις προτάσεις των δανειστών ή αν θα επιλέξουμε μόνοι μας την καταστροφή μας.

Όπως είπε, φαινομενικά είχαμε επιλογή, αλλά ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, τις θέτουμε στην κρίση της κοινωνίας και της Κ.Ε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι σήμερα έχουμε χρέος να πούμε την άποψή μας καθαρά και έντιμα και να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που είχαμε και ποιες οι επιλογές που έχουμε.

Σημείωσε ότι υπήρχε η επιλογή ενός δύσκολου συμβαβασμού ή η επιλογή μιας άτακτης χρεοκοπίας, «που προφανώς δεν αποτελεί επιλογή κανενός σε αυτήν την αίθουσα».

Εξάλλου, απέρριψε τα περί μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για κάποιους που «θεωρούν ότι από τη μια μέρα στην άλλη η πλειοψηφία του κόμματος, της ΚΟ, η κυβέρνηση υπέστησαν μια ολοκληρωτική μετάλλαξη και αποφάσισαν να ασπαστούν την λογική της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας ότι αποφασίσαμε να ασπαστούμε έστω
και εξ ανάγκης τον νεοφιλελευθερισμό».

Αποκρύπτουν, όπως είπε, το γεγονός ότι όποια άλλη επιλογή θα ήταν μια επιλογή με λιτότητα. Παραδέχθηκε πάντως πως η κυβέρνηση ουσιαστικά εξαναγκάστηκε να υποχωρήσει και να συμβιβαστεί «σε ένα πρόγραμμα που έχει υφεσιακά στοιχεία και μέτρα που δεν θα επέλεγε να πάρει».

«Είμαι ο τελευταίος που έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση παρά το γεγονός ότι η συμφωνία που μας προτείνεται σε ό,τι αφορά τα μέτρα είναι σε σκληρή κατεύθυνση. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα θεωρώ ότι υπάρχουν ανοιχτά μέτρα και δυνατότητες», επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Όσο λάθος είναι να προσπαθεί κανείς να ωραιοποιήσει τη συμφωνία άλλα τόσο λάθος είναι να προσπαθεί να δραματοποιήσει την κατάσταση».

Πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος. Όποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά, τόνισε.

Όπως είπε, η κυβέρνηση επέλεξε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο, «φτάσαμε στο όριο της ρήξης, έχοντας στο μυαλό μας το πώς θα φτάσουμε σε καλύτερη συμφωνία, να κερδίσουμε χρόνο, να ανασυνταχθούμε και όχι να οδηγήσουμε ανεπίστρεπτα τη χώρα σε μια οικονομική καταστροφή».

Δεν υπήρξε από τη μια η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία καλύτερη εναλλακτική» από τον δύσκολο συμβιβασμό.

«Αισθανόμαστε περήφανοι»

Αναφερόμενος σε όσα κέρδισε η κυβέρνηση, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι που δημιουργήσαμε τις πρώτες ρωγμές στη νεοφιλελεύθερη ηγεμονία στην Ευρώπη, όπως και τις προϋποθέσεις για να υπάρξει αμφισβήτηση του μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της Ευρωζώνης.

Πρόσθεσε ότι το στρατηγικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν υπάρχει χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. «Πρέπει να απαντήσουμε, πιστεύω θετικά» σημείωσε, εκτιμώντας ότι «δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε, πρέπει να παλέψουμε για να αλλάξουμε του συσχετισμούς».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment