PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η Θεσσαλονίκη να γίνει καρδιά της βιομηχανικής ανασυγκρότησης


Τις εγκαταστάσεις της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αφού συναντήθηκε με τη διοίκηση της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας περιόδευσε σε περίπτερα στον χώρο της έκθεσης.

Κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση της ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ιστορική συγκυρία, καθώς, όπως είπε, μέχρι τώρα οι πρωθυπουργοί παρουσίαζαν τα σχέδιά τους προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ φέτος ο ίδιος έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο, στο πλαίσιο βεβαίως που έχει συμφωνηθεί και που είναι τι ίδιο για όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. που βγήκαν από μνημόνια.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία είναι να αποτελέσει την καρδιά της βιομηχανικής και οικονομικής ανασυγκρότησης και η Θεσσαλονίκη να γίνει η καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης.

Ο Πρωθυπουργός είπε πως η υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών θα δώσει την ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη να αναπτυχθεί σε μια διαφορετική κατεύθυνση κα να γίνει η πραγματική οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Ο κ. Τσίπρας παρέστη στα εγκαίνια του περιπτέρου των ΗΠΑ, που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα, ενώ επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας στο πλευρό του τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο.

Ο Πρωθυπουργός δοκίμασε και τις ικανότητές του στο μπάσκετ, σε γήπεδο εντός των εγκαταστάσεων του εκθεσιακού κέντρου.

Στις 7.00 μ.μ. θα μιλήσει στην τελετή εγκαινίων της 83ης ΔΕΘ, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Αύριο Κυριακή στη 1 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

«Συνολικό στρατηγικό σχέδιο» στην ατζέντα του Αλ. Τσίπρα

Όπως έχει αναγγείλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει ένα «συνολικό στρατηγικό σχέδιο για την Ελλάδα της νέας εποχής» και ένα πακέτο μέτρων για την αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει το 2018, το 2019 και το 2020 και αφορούν σε φοροελαφρύνσεις, εισφοροελαφρύνσεις και μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Χθες Παρασκευή, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν στο Reuters ότι η κυβέρνηση θα κάνει στροφή σε πιο αναπτυξιακή πολιτική, αλλά είναι αποφασισμένη να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές.

Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο, «κανένα από τα μέτρα (που θα ανακοινωθούν από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ) δεν θα θέσει σε κίνδυνο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στους θεσμικούς πιστωτές της και στις στενά πολιτικές ανάγκες που διαμορφώνει για τον ΣΥΡΙΖΑ το προεκλογικό έτος 2019.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, εμμέσως πλην σαφώς και μέσα από σχετικές τοποθετήσεις τους, επισημαίνουν το γεγονός ότι είναι λογικό σε αυτήν τη φάση των εξελίξεων η ελληνική κυβέρνηση να επιθυμεί να ενισχύσει το λεγόμενο κοινωνικό της προφίλ. Εξάλλου, μέχρι ενός σημείου, μια αντίστοιχη εξέλιξη θα ενίσχυε και τα επιχειρήματα της Ευρωζώνης υπέρ ενός κλίματος «success story» γύρω από την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, όμως, υπογραμμίζουν ότι οι αγορές παρακολουθούν στενά και πως μηνύματα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής χαλάρωσης δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ελλάδας, ούτε της Ευρωζώνης.

Σημειωτέον, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας, επιστρέφουν στην Αθήνα οι θεσμοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κλίμα που θα διαμορφώσουν ή δεν θα διαμορφώσουν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment