PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Η Ε.Ε. έχει ανοιχτά τα σύνορά της στη λιτότητα αλλά κλειστά στους πρόσφυγες


Μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα θεσμική αναδιοργάνωση της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της απέστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και τόνισε ότι τα κοινωνικά δικαιώματα καμιά φορά υπονομεύονται και από τους ίδιους τους εγγυητές τους.

«Οι πολιτικές απορρύθμισης μέσω των μνημονίων ωθούν τα κράτη μέλη ακόμα και σε παραβίαση των κοινωνικών υποχρεώσεών τους», ανέφερε.

Προειδοποίησε ότι η δημοκρατία κινδυνεύει όταν δεν είναι εγγυημένα τα κοινωνικά δικαιώματα και ζήτησε ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης να μετατραπεί από κείμενο συστάσεων σε κείμενο δράσεων καθώς «η δημοκρατία κινδυνεύει όταν δεν είναι εγγυημένα τα κοινωνικά δικαιώματα».

Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε για ακόμη μία φορά κατά της λιτότητας, λέγοντας ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας και άλλων κρατών με υψηλά χρέη έγινε ακόμη μεγαλύτερη στη διάρκεια της κρίσης λόγω των υφεσιακών πολιτικών.

«Η αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης της κρίσης με επίκεντρο τη γενικευμένη λιτότητα έχει πλέον αποδειχθεί», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η κρίση δεν είναι πίσω μας, είναι εδώ και συνεχίζεται».

Αποτέλεσμα της αποτυχίας του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ήταν για τον κ. Τσίπρα η διάχυση στον ευρωπαικό νότο του ευρωσκεπτικισμού και στον βορρά η ενίσχυση της τάσης φυγής.

«Μετέφερε την ακροδεξιά στο πολιτικό προσκήνιο. Σε ορισμένες χώρες συνιστά ορατή απειλή για τη διεκδίκηση της εξουσίας» σημείωσε.

«Η Ε.Ε. που έχει ανοιχτά τα σύνορά της στη λιτότητα αλλά κλειστά στους πρόσφυγες αυτή η Ευρώπη που μόνη της απομειώνει τη συνοχή της είναι μία Ευρώπη σε βαθιά κρίση και δεν μπορεί να πείσει τους λαούς της ότι έχουν συμφέρον να τη στηρίξουν» προειδοποίσε.

Η λύση είπε δεν είναι «ούτε νεοφιλελεύθερη ούτε εθνοκεντρική».

Επαναλαβε τη θέση του για επιστροφή στις ιδρυτικές αξίες της Ε.Ε. ώστε να δυναμώνει στην πράξη η κοινή πορεία.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε σταθερά βήματα κοινωνικής σύγκλισης, νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα προτείνει στην Κομισιόν τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα , ηλικίας κάτω των 10 ετών, που εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα πριν τις 19 Μαρτίου να έχουν προτεραιότητα στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment