PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Διπλωματική νίκη η συμφωνία για το Σκοπιανό


Η γειτονική χώρα συμφώνησε να αλλάξει τη συνταγματική ονομασία -έναντι όλων των χρήσεων- σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά το διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό, μετά την επίτευξη συμφωνίας για το Σκοπιανό.

«Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις καταλήξαμε σε συμφωνία με τον κ. Ζάεφ» ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πρόσθεσε: «Προκειμένου να αποκατασταθούν οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας, αλλά και προκειμένου η Ελλάδα να πρωτοστατήσει στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας, οι τελευταίοι συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τόσο στο εξωτερικό, όσο και στο εσωτερικό, έναντι όλων».

Υπηκοότητα – γλώσσα

Περιγράφοντας τα βασικά σημεία της συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι οι βόρειοι γείτονές μας «δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας».

Επιτυγχάνεται, έτσι, ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των Βόρειων Γειτόνων μας, ενώ μπαίνει οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή Συνταγματική τους ονομασία».

Όσον αφορά το ζήτημα της υπηκοότητας, υποστήριξε ότι στα έγγραφα των γειτόνων θα αναγράφεται «πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας», ενώ ξεκαθάρισε ότι η γλώσσα διαχωρίζεται απολύτως από την ελληνο-μακεδονική γλωσσική κληρονομιά.

Αλυτρωτικές αναφορές

Ειδική μνεία έκανε και στην πρόβλεψη για αφαίρεση οποιασδήποτε αλυτρωτικής αναφοράς στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, καθώς απαλείφονται οι αναφορές σε μακεδονική μειονότητα, ενώ αντικαθίσταται το άρθρο για την προστασία των συνόρων, με απάλειψη των προβληματικών αναφορών.

Αναφερόμενος στον χρόνο επικύρωσης της συμφωνίας, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα κυρώσει τη συμφωνία μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης της γειτονικής χώρας».

«Εφόσον η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ευδοκιμήσει τότε αυτοδικαίως ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν εκκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε.» προειδοποίησε, στη συνέχεια.

Έτσι, «η χώρα μας διασφαλίζει πλήρως και απόλυτα τα συμφέροντα της και δεν απεμπολεί το σχετικό διαπραγματευτικό της πλεονέκτημα».

«Μεγάλη διπλωματική νίκη»​

Ο κ. Τσίπρα, επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η συμφωνία αποτελεί μια μεγάλη διπλωματική νίκη, αλλά και μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία».

Η ελληνική κυβέρνηση, διαβεβαίωσε, υπερασπίστηκε «στο ακέραιο όλες τις κόκκινες γραμμές της αλλά και όλες τις κόκκινες γραμμές της εθνικής μας θέσης, όπως αυτή διαμορφώθηκε τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια».

«Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για τα Βαλκάνια και τους λαούς μας», καθώς μ’ αυτή τη συμφωνία «η πατρίδα μας εδραιώνεται ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και ως πραγματικός πυλώνας σταθερότητας σε μια βαθιά πληγωμένη περιοχή» κατέληξε.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment