PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Διαχειριζόμαστε στρεβλώσεις του παρελθόντος


Σε στρεβλώσεις του παρελθόντος απέδωσε τις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Δήλωσε πάντως ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να αποδράσει από τις ευθύνες της. Δεν έθεσε θέμα παραιτήσεων. Ζήτησε χαρακτηριστικά σεβασμό στους νεκρούς, αφήνοντας αιχμές για εκμετάλλευση της τραγωδίας από την αντιπολίτευση.

Κατά την ομιλία του ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η αλυσίδα χαρακτηρισμών είναι εκμετάλλευση οδύνης και οδηγεί στην συσκότιση της αλήθειας. Λέω όχι σε τέτοια τακτική».

«Το λιγότερο που οφείλουμε στην μνήμη των νεκρών είναι σεβασμός», πρόσθεσε.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους υπουργούς του «σας κάλεσα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό».

Παράλληλα, τους κάλεσε να το κάνουν και αυτοί «όσο βαρύ και αν είναι. Δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας».

«Όπως δεν το κάναμε, όταν αναλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη, και φορτωθήκαμε εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών. Όπως δεν το κάναμε όταν αντιμετωπίσαμε το φάσμα μιας τεράστιας οικονομικής, εθνικής, και ανθρωπιστικής καταστροφής, για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι. Έτσι δεν θα το κάνουμε και τώρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός «δεν είμαστε εδώ να διαιωνίζουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές του παρελθόντος. Οι τραγωδίες γίνονται συχνά αφορμή να βγουν στο φως ολιγωρίες και λάθη που συνήθως κρύβονται στο δημόσιο διάλογο.

Έβαλλε κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων τονίζοντας ότι «ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα σε ρέματα και παραλίες χωρίς καμία πρόβλεψη».

«Όσο τα αυθαίρετα είναι εκεί και τα ρέματα δεν ξεμπαζώνονται θα φέρουμε ακέραια την ευθύνη», υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε ένα ζήτημα «αποκεφαλισμού των υπευθύνων» που -όπως είπε- έχει τεθεί, σημειώνοντας πως αυτό αποτελεί πράξη πολιτικής δειλίας.

«Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους. Τους αστυνομικούς, που αν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης, σήμερα θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερους νεκρούς. Τους λιμενικούς, που στη θάλασσα γλίτωσαν από τον θάνατο εκατοντάδες συνανθρώπους μας και τους υπαλλήλους της αυτοδιοίκησης που έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της μάχης με τη φωτιά».

«Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και μια προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων», σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό.

Ν.Δ: Επικοινωνιακό τέχνασμα η ανάληψη ευθύνης από τον Πρωθυπουργό

«Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ολόκληρες μέρες από την εθνική τραγωδία για να συνειδητοποιήσει ο κ. Τσίπρας τις αυτονόητες πολιτικές ευθύνες που έχει ως Πρωθυπουργός. Στην πολιτική, ωστόσο, οι ευθύνες, για να έχουν κάποιο νόημα, πάντα συνοδεύονται είτε με παραιτήσεις, είτε με αποπομπές. Αλλιώς είναι ανούσια επικοινωνιακά τεχνάσματα» αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει στα δύο αμείλικτα ερωτήματα που έχουν πια όλοι οι πολίτες:

Γιατί η κυβέρνησή του δεν έλαβε κανένα μέτρο πρόληψης, ενώ όλοι γνώριζαν τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούσαν στην ανατολική Αττική;

Και κυρίως: Γιατί, όταν τους ξέφυγε η πυρκαγιά, δεν ενημέρωσαν αμέσως τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με συνέπεια να θρηνούμε μέχρι στιγμής 86 θύματα;» διερωτάται το Γραφείο Τύπου της Ν.Δ.

Κίνημα Αλλαγής: Η παραίτηση είναι μονόδρομος

Για το δεύτερο μέρος ενός κυνικού και απεχθούς «show», έκανε λόγο το Κίνημα Αλλαγής αναφερόμενο στην ομιλία του κ. Τσίπρα ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, μετά από αυτό που -όπως τόνισε- στήθηκε το βράδυ της καταστροφής.

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής «ο κ.Τσίπρας φέρει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Οι χειρισμοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ οδήγησαν στο χαμό τόσων ανθρώπων, οδήγησαν σε μια καταστροφή».

«Η προσπάθεια να βρει άλλοθι στο παρελθόν, “στη χώρα που παρέλαβε” είναι προκλητική, προσβλητική και αποδεικνύει τον πανικό τους», αναφέρεται.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τίθεται το ερώτημα «αν αυτοί που φέρουν αυτές τις εγκληματικές ευθύνες, μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών. Η απάντηση είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ».

«Όποιος αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη, δεν το κάνει ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, αλλά ενώπιον του Ελληνικού λαού. Η παραίτηση είναι μονόδρομος», σημείωσε το ΚΙΝΑΛ.

Θ. Θεοχαρόπουλος: Η πολιτική ευθύνη απαιτεί πράξεις, γι’ αυτό παραιτηθείτε

«Ο κ. Τσίπρας σήμερα στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο απέδειξε ότι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Τέσσερις ολόκληρες ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά και την εγκληματική ολιγωρία των αρχών έδειξε ότι δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί» σχολίασε, με αφορμή τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός κπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Όπως υποστήριξε, ο Αλέξης Τσίπρας «μίλησε για μακάβριες κομματικές σκοπιμότητες και συσκότιση της αλήθειας, αναφερόμενος προφανώς στην επικοινωνιακή κυβερνητική προπαγάνδα των προηγούμενων ημερών. Μόνο έτσι εξηγείται γιατί η στάση της αντιπολίτευσης ήταν εξαιρετικά υπεύθυνη. Τόνισε ότι δεν χρειάζεται καμία αυτοκριτική για την επιχειρησιακή πλευρά, όλα λοιπόν καλώς καμωμένα κατά τον κ. Τσίπρα. Έβγαλε και πόρισμα λέγοντας ότι πρόκειται για εμπρησμό, λες και η αιτία της φωτιάς αποτελεί δικαιολογία για το αποτέλεσμά της και τις εγκληματικές ολιγωρίες. Μόλις σήμερα δε, με στόχο να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα κατάλαβε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις και πελατειακές σχέσεις, τις οποίες όμως η κυβέρνησή του διευρύνει και αναπαράγει εδώ και 3,5 χρόνια».

Κατά τον κ. Θεοχαρόπουλο, ο Πρωθυπουργός «έκανε ολόκληρο υπουργικό συμβούλιο με προφανή στόχο να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα από το επικοινωνιακό βατερλό της σύσκεψης σε ζωντανή σύνδεση την ώρα που καίγονταν άνθρωποι και της συνέντευξης τύπου στην οποία δεν αναλήφθηκε καμία ευθύνη και δεν ειπώθηκε ούτε μία συγνώμη. Γι’ αυτό, με προφανή επικοινωνιακή και μόνο στόχευση, ανέλαβε σήμερα την πολιτική ευθύνη, με στόχο να αντιστρέψει την αρνητική για την κυβέρνηση εικόνα. Η πολιτική ευθύνη όμως συνοδεύεται με παραιτήσεις, αλλιώς είναι κενή περιεχομένου, ειδικά από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας ζήτησε να αναλάβει την ευθύνη όλη η κυβέρνηση. Η πολιτική ευθύνη απαιτεί πράξεις και όχι λόγια, για αυτό παραιτηθείτε τώρα» καταλήγει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.

Ποτάμι: Ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις δεν υπάρχει

Υποκρισία καταλογίζει στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το Ποτάμι με αφορμή την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, με την Σεβαστουπόλεως να τονίζει πως ανάληψη ευθύνης χωρίς παραιτήσεις δεν υπάρχει.

Σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι επισημαίνει ότι «η κατακραυγή που ξεσήκωσε η προκλητική παράσταση των υπουργών του χθες, ανάγκασε τον κ. Τσίπρα να αλλάξει ρεπερτόριο. Προσπαθώντας να καταλαγιάσει λίγο την αγανάκτηση των πολιτών, είπε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη».

«Την ίδια στιγμή ο ίδιος και οι υπουργοί του επιμένουν ότι όλα έγιναν καλά και δεν υπήρξε κανένα λάθος. Πολιτική ευθύνη σημαίνει αναγνώριση λαθών και παραλείψεων και η ανάληψή της οδηγεί υποχρεωτικά σε παραιτήσεις», συμπλήρωσε το Ποτάμι και κατέληξε:

«Ανάληψη ευθύνης μόνο στα λόγια και δίχως παραιτήσεις ή αποπομπές δεν υπάρχει. Πρόκειται για καθαρή υποκρισία, την οποία η κοινωνία αντιλαμβάνεται και θα τιμωρήσει».

ΚΚΕ: Ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες

Για «συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το “τα κάναμε όλα καλά” μέχρι το “αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη”», που «δεν μπορούν να κρύψουν την προσπάθεια του ίδιου του Πρωθυπουργού να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην Αν. Αττική» κάνει λόγο, με αφορμή την πρωθυπουργική ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο, το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι ο κ. Τσίπρας κάνει «ακριβώς ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, «ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, στα τριάμισι χρόνια της αντιλαϊκής διακυβέρνησής του, πρόλαβε να διατηρήσει και να επεκτείνει την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, να συνεχίσει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Πρόλαβε κι αυτός να βάλει στα αζήτητα τα αναγκαία, για τη ζωή του λαού, έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί δεν προσφέρονται για κέρδη και επενδύσεις. Όσο για τη γνωστή τακτική της “καμένης γης”, που αντιγράφει από τους προηγούμενους, δεν πείθει πια κανέναν».

Ένωση Κεντρώων: Πολιτική αναισθησία για να μην χαθεί η καρέκλα της εξουσίας

Για πολιτική αναισθησία προκειμένου να μην χαθεί η καρέκλα της εξουσίας, κάνει λόγο με ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων, με αφορμή την πρωθυπουργική ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο.

«Η ανάληψη των πολιτικών ευθυνών από τον πρωθυπουργό, τέσσερα 24ωρα μετά την τραγωδία στο Μάτι, ένα πράγμα επιβεβαιώνει, ότι στην κυβέρνηση υπάρχει πολιτική αναισθησία, προκειμένου να μην χαθεί η καρέκλα της εξουσίας», τονίζει χαρακτηριστικά η Ένωση Κεντρώων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Leave a Comment