PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ.


Τη διανομή κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως έκανε γνωστό, από αυτό το ποσό, 720 εκατ. θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης σε 3,4 εκατ. πολίτες με προτεραιότητα στους άνεργους.

Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας πως το μέρισμα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο. Μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο προκειμένου μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή στους δικαιούχους.

Επίσης, 315 εκατ. από το σύνολο του μερίσματος θα διατεθούν για την επιστροφή της παρακράτησης των εισφορών υγείας σε συνταξιούχους, την ημέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις Δεκεμβρίου. Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παράνομη αυτήν την παρακράτηση και έκανε λόγο για αποκατάσταση της αδικίας. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ενδεικτικά:

  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ.
  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ.
  • Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ, θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

Ακόμη, όπως συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, θα δοθούν 360 εκατ. στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς και εγγυήθηκε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στα τιμολόγια. Είπε επίσης ότι θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια για τη διανομή του ποσού των 720 εκατ., τόνισε ότι αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ. Όπως εξήγησε, τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί. Παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για οικογένειες με δύο παιδιά:

  • για εισόδημα 6.000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ,
  • για εισόδημα 12.000 ενίσχυση 700 ευρώ και
  • για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά,

  • για εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ,
  • για εισόδημα 9000 ευρώ ενίσχυση 525 ευρώ και
  • για εισόδημα 13.500 ενίσχυση 375 ευρώ.

Για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά:

  • για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ,
  • για εισόδημα 6.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ και
  • για εισόδημα 9.000, ενίσχυση 250 ευρώ.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι για δεύτερη χρονιά «η ελληνική οικονομία σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις» και επεσήμανε ότι το φετινό κοινωνικό μέρισμα είναι υπερδιπλάσιο από το περσινό, το οποίο ανερχόταν σε 617 εκατ. ευρώ.

Έκανε λόγο για σημαντικές νίκες προς όφελος των πολλών την περίοδο των μνημονίων, όπως η προστασία πρώτης κατοικίας, τα σχολικά γεύματα, η ένταξη 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων στη νοσοκομειακή περίθαλψη.

Επιτέθηκε στις «οικονομικές ελίτ» λέγοντας ότι η πίεση για τα μεσαία και κατώτερα στρώματα ήταν μεγάλη, όχι μόνο εξαιτίας της χρεοκοπίας, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι φόρτωσε στις συγκεκριμένες ομάδες τα βάρη φοροδιαφεύγοντας.

«Σήμερα έχουν ορισμένοι από αυτούς που εξέθρεψαν ή συμμετείχαν στο έγκλημα το θράσος να μας κατηγορούν για την υψηλή φορολογία. Offshore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι οι συνταξιούχοι αλλά η καλομαθημένη ελίτ» είπε.

Τόνισε ακόμα ότι η ελληνική οικονομία για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά έχει σημειώσει θετικές επιπτώσεις με ρυθμό ανάπτυξης   κοντά στο 2% του ΑΕΠ και πτώση της ανεργίας κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Ν.Δ.: Ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει ως δώρο την επιστροφή εισφορών που έχει επιδικάσει υπέρ των συνταξιούχων η Δικαιοσύνη

Θράσος καταλογίζει η Νέα Δημοκρατία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το διάγγελμά του για το κοινωνικό μέρισμα, καταλογίζοντάς του ότι παρουσιάζει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή εισφορών που έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη.

«Ο πρωθυπουργός των φόρων Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει 700 εκατ. ευρώ από τα 14,5 δισ. ευρώ που έχει υφαρπάρξει από τους Έλληνες, γονατίζοντας την μεσαία τάξη και κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ.

Η Πειραιώς πρόσθεσε ότι «είχε, μάλιστα, το θράσος να παρουσιάσει ως δώρο στους συνταξιούχους την επιστροφή των εισφορών τους που έχει ήδη επιδικάσει υπέρ τους η Δικαιοσύνη και να υποσχεθεί μπόνους στα τιμολόγια της ΔΕΗ λόγω της αποτυχίας του να την εξυγιάνει».

«Υ.Γ. Η επίσπευση των ανακοινώσεων για το μέρισμα οφείλεται προφανώς στο άγχος του κ. Τσίπρα να ξεφύγει από τις νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Καμμένου που ξεγυμνώνουν πια την Κυβέρνησή του», κατέληξε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Φ. Γεννηματά: Ματαιοπονεί ο κ. Τσίπρας αν νομίζει πως θα κοροϊδέψει τους πολίτες

«Ματαιοπονεί ο κ. Τσίπρας αν νομίζει ότι με τα αντίδωρα από τα λάφυρα της σκληρής φορολογίας, θα κοροϊδέψει τον ελληνικό λαό», σημείωσε σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποψήφια την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Φώφη Γεννηματά, με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα.

«Δεν δίστασε μάλιστα να εμφανίσει ως δήθεν μέρισμα, τις οφειλές του κράτους στους συνταξιούχους, για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις, όσο και τις χρηματοδοτικές ανάσες στην ΔΕΗ που χρεοκόπησε η πολιτική τους», συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά.

Πρόσθεσε, δε, ότι «οι πολίτες τον έχουν καταλάβει και του γυρίζουν την πλάτη. Συσπειρώνονται στην Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη και θα τον καταδικάσουν με την ψήφο τους στις εκλογές».

Ν. Ανδρουλάκης: Η κυβέρνηση μοιράζει πλεονάσματα φτώχειας και μιζέριας

Η κυβέρνηση «μοιράζει πλεονάσματα φτώχειας και μιζέριας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Νίκος Ανδρουλάκης, με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα.

«Κάθε κοινωνικό μέρισμα που δίνεται σε χαμηλόμισθους, συνταξιούχους και τσακισμένους από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, είναι θετική κίνηση. Έστω κι αν αυτή η κίνηση θυμίζει… προκαταβολικό πρωτοχρονιάτικο μποναμά», ανέφερε σε δήλωση του ο κ. Ανδρουλάκης, ωστόσο πρόσθεσε πως «θα πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Τσίπρα, που έκανε διάγγελμα προκειμένου να ανακοινώσει το μέρισμα ύψους 1,4 δισ. ευρώ, τα εξής»:

  1. «Ο προϋπολογισμός του 2017 προέβλεπε επιπλέον φόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Οι Έλληνες φορολογούμενοι, ειδικά οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, πλήρωσαν ακριβά το “αιματηρό πλεόνασμα” της κυβέρνησης. Δεν πρόκειται, λοιπόν, για προσφορά του κ. Τσίπρα στα χαμηλά εισοδήματα, αλλά για επιστροφή μέρους των επιπλέον φόρων που πληρώθηκαν φέτος. Κάποιος θα πρέπει να πει στον πρωθυπουργό ότι οι Έλληνες δεν είναι επαίτες».
  2. «Οι εισφορές του ΕΦΚΑ τσάκισαν περισσότερους από 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες, σε πολλές περιπτώσεις και αναδρομικά. Η κυβέρνηση επέλεξε να τσακίσει τη μεσαία τάξη, να αναγκάσει χιλιάδες επαγγελματίες να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους και να εγκαταλείψουν την Ελλάδα με αντάλλαγμα το πλεόνασμα φτώχειας».
  3. «Την ίδια στιγμή τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ξεπερνούν τα 4 δισ. ενώ οι οφειλές των πολιτών προς την εφορία αγγίζουν τα 100 δισ.».

«Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να μοιράζει προεκλογικούς μποναμάδες με μια πολιτική “μαυρογιαλουρισμού”, θα έπρεπε να βρει τρόπους να ενισχύσει την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη μέσω στοχευμένων μεταρρυθμίσεων», συνέχισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Όπως τόνισε, «εμείς έχουμε προτείνει την προοδευτική φορολόγηση των εισοδημάτων αλλά και την παραγωγή νέου “πλούτου” μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και μεγάλων έργων που μπορούν να γίνουν στη χώρα».

«Αλλά, η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης έχει “παγώσει” την ανάπτυξη και οδηγεί τη χώρα σε “στασιμοχρεοκοπία”. Δηλαδή μια οικονομία που “σέρνεται” χωρίς να απογειώνεται και που επιβιώνει σε συνθήκες μιζέριας», κατέληξε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς.

ΚΚΕ: Ξεδιάντροπη προπαγάνδα η βραδινή εμφάνιση Αλ. Τσίπρα

«Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προετοιμάζει το νέο γύρο αντιλαϊκών προαπαιτουμένων, που τσακίζει και τα τελευταία προνοιακά επιδόματα, που φέρνει στη βουλή ένα προϋπολογισμό φοροληστείας, που εγκαινιάζει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς λαϊκών περιουσιών, ενώ βάζει στο στόχαστρο πιο αποφασιστικά ακόμα και το δικαίωμα στην απεργία, οι βραδινές εμφανίσεις του κ. Τσίπρα, για να μοιράσει “κοινωνικά μερίσματα” από το πλεόνασμα φτώχειας του ελληνικού λαού, μόνο ως ωμή και ξεδιάντροπη προπαγάνδα μπορούν να εκληφθούν», σχολίασε το Κομμουνιστικό Κόμμα, αναφερόμενο στο διάγγελμα του Πρωθυπουργού.

Κατά τον Περισσό, «η πιο μεγάλη κοροϊδία, όμως, είναι αυτή που αναμασούν καθημερινά τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και που επανέλαβε σήμερα ο Πρωθυπουργός, περί ανακούφισης του λαϊκού κόσμου και δίκαιης ανάπτυξης, τα οποία καταρρέουν μπροστά στη βαρβαρότητα που καθημερινά ζει ο λαός, εξαιτίας της πολιτικής που και αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί, παίρνοντας για αυτό τα συγχαρητήρια της Ε.Ε. και του ΔΝΤ».

Ποτάμι: Ο Αλ. Τσίπρας μοιράζει τα λεφτά όσων πασχίζουν να πληρώσουν τους φόρους του

«Όταν ένας πολιτικός μοιράζει λεφτά, δεν τα μοιράζει από την τσέπη του. Τα λεφτά που ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει σήμερα ο κ. Τσίπρας, είναι από την τσέπη εκείνων που πασχίζουν καθημερινά να πληρώσουν τους αβάσταχτους φόρους του», σημείωσε σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, με αφορμή το διάγγελμα του Πρωθυπουργού.

«Γι΄ αυτούς ούτε κουβέντα! Η εξόντωση της μεσαίας τάξης συνεχίζεται συστηματικά. Δεν τον ενδιαφέρει ότι σε λίγο δεν θα μπορούν να πληρώνουν φόρους όσοι έχουν απομείνει να εισφέρουν στα δημόσια ταμεία, οπότε τέλος και τα επιδόματα», συμπλήρωσε η Σεβαστοπόλεως.

Καταλήγοντας, το Ποτάμι τόνισε: «Υ.Γ. Οι εξαγγελίες γίνονται μια μέρα μετά τη χθεσινή μαζική προσέλευση στις κάλπες για το νέο προοδευτικό φορέα. Αν κοιτάξει προς τα πίσω θα μάθει ότι επιταγές μοίραζαν πολλοί, αλλά αυτοί που ξεγελάστηκαν ήταν λίγοι».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Δηλώσεις των πολιτικών για την τραγωδία των Τεμπών

Peristeri News

Leave a Comment