PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλ. Τσίπρας: Γενναίο βήμα και μοντέλο συνεννόησης η συμφωνία των Πρεσπών


«Γενναίο, θαρραλέο βήμα» στις προσπάθειες για ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό πρόεδρο, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας, προσθέτοντας θετικό πρόσημο στις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στη νοτιοανατολική μεσόγειο» επισήμανε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ αποτελεί «μοντέλο συνεννόησης αναμεσά σε δυο λαούς που θέλουν να ζήσουν ειρηνικά χωρίς να υποτιμούν ο ένας την ιστορία και την ταυτότητα του άλλου» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα συμβάλλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Από την πλευρά του, αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Σταϊνμάιερ έκανε λόγο για «θαρραλέα κίνηση» εκ μέρους των δύο κυβερνήσεων, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για το γεγονός ότι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ «δεν έχει δοθεί μία τελική λύση».

Όπως σημείωσε, η πλειοψηφία όσων ψήφισαν στην ΠΓΔΜ ήταν υπέρ της Συμφωνίας, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. «Ελπίζω οι μεγάλες προσπάθειες που έγιναν να μην ήταν μάταιες» πρόσθεσε ο Γερμανός πρόεδρος.

«Δεν πρέπει να κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές»

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε «ευτυχής» για την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, ενός «θερμού φίλου της Ελλάδας και του ελληνικού λαού», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποτελέσει αφορμή για μία νέα αρχή στις ελληνογερμανικές σχέσεις, «αφήνοντας πίσω τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε και τα στερεότυπα που δηλητηρίασαν τις σκέψεις μας».

Αυτό όμως, συμπλήρωσε, «δεν σημαίνει ότι πρέπει να κρύψουμε κάτω από το χαλί τις διαφορές». «Πρέπει να ορίσουμε από κοινού και με αλληλοσεβασμό το πεδίο επίλυσής τους με βάση το διεθνές δίκαιο… Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να περιορίσουμε τις ακραίες φωνές και να σχεδιάσουμε ένα μέλλον που θα δίνει προοπτική στους λαούς μας» τόνισε.

Σταϊνμάιερ: Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν

Ο κ. Σταϊνμάιερ ζήτησε συγγνώμη για τις φρικαλεότητες του ναζισμού στην Ελλάδα. «Δεν θέλουμε να ξεχάσουμε το παρελθόν, ούτε να παραβλέψουμε την ηθική ενοχή για αυτές τις φρικαλεότητες» σημείωσε για να προσθέσει: «Δικαίως αναφερθήκατε σε μια νέα αρχή, μπορούμε να γράψουμε ένα καινούριο κεφάλαιο των σχέσεων των δύο χωρών».

«Ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον»

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο Γερμανός πρόεδρος επισκέπτεται στην Ελλάδα σε μία στιγμή «που μπορούμε να ατενίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον, έχοντας αφήσει πίσω τη σκληρή λιτότητα, έχοντας ολοκληρώσει τα προγράμματα στήριξης» για να προσθέσει ωστόσο ότι δεν μπορεί να μιλήσει με την ίδια αισιοδοξία για το μέλλον της Ευρώπης, «το οποίο απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς και του αντιευρωπαϊσμού».

Ο Γερμανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα πάλεψε για να ανακτήσει την οικονομική της σταθερότητα» και ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων ήταν «επώδυνος». «Γνωρίζω καλά ότι ο δρόμος που ακολουθήσατε με τις μεταρρυθμίσεις που δρομολογήσατε ήταν επώδυνος, γνωρίζω πόσο δύσκολο ήταν για εσας και για τον ελληνικό λαό, αλλά και το τίμημα που πλήρωσατε στο πλαίσιο αυτών των μεταρρυθμίσεων» είπε και απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό συμπλήρωσε: «Επιθυμώ να εκφράσω την αναγνώριση και τον σεβασμό μου γιατί υπό δύσκολες συνθήκες επαναφέρατε τη χώρα σε τροχιά και αφήσατε πίσω σας τα μνημόνια».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment