PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Αλλαγές στο πρόγραμμα λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών


Ομάδα εργασίας με αντικείμενο τον καθορισμό του περιεχομένου του προγράμματος λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών συγκρότησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.βρεφο

Ειδικότερα, έργο της ομάδας είναι να τεθούν οι ποιοτικές προδιαγραφές διαπαιδαγώγησης, απασχόλησης και φροντίδας των παιδιών (βρεφών και νηπίων έως 4 ετών) στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Στόχος είναι όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως σταθμού, περιοχής και κοινωνικοοικονομικού υποβάθρου να λαμβάνουν τις απαραίτητες για την ηλικία τους παροχές, γνώσεις και ερεθίσματα. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλιστεί και θα υποστηριχθεί η σωστή γνωστική, συναισθηματική και κινητική ανάπτυξή τους, κρίσιμη για το ενήλικο μέλλον τους και σημαντικός παράγοντας πρόληψης ανισοτήτων.

Η ομάδα εργασίας θα παραδώσει προτάσεις, αλλά και πρακτικό υλικό (συλλογή με παιχνίδια και βιβλία) για το πώς πρέπει να διαμορφώνεται η καθημερινότητα των παιδιών ανά ηλικιακή ομάδα. Θα ακολουθήσει πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα.

Στόχος της πρωτοβουλίας της υφυπουργού είναι:

α) να εξαλειφθούν όσο το δυνατό περισσότερο οι ανισότητες και οι αποκλίσεις στην ανάπτυξη και στις επιδόσεις των παιδιών με διαφορετική κοινωνικοοικονομική αφετηρία,

β) να καθιερωθεί ο υποχρεωτικός και τακτικός έλεγχος των παιδιών, προκειμένου να επιτευχθεί πρώιμη διάγνωση και έγκαιρη παρέμβαση σε παιδιά με δυσκολίες/ιδιαιτερότητες, κάτι που σήμερα απουσιάζει. Μέσω ειδικών δραστηριοτήτων, θα είναι δυνατό να εντοπιστούν δυσκολίες και να παραπεμφθούν άμεσα τα παιδιά και οι γονείς τους στην κατάλληλη βοήθεια και υποστήριξη, κάτι που σύμφωνα με έρευνες μειώνει κατά 50% την ανάγκη υποστήριξης στην ενήλικη ζωή τους,

γ) να ενθαρρυνθεί η ενημέρωση και η συμμετοχή των γονέων στην παιδαγωγική διαδικασία μέσω τακτικών συναντήσεων και προτάσεων δημιουργικής ενασχόλησης των ίδιων με τα παιδιά τους.

Την ομάδα εργασίας συντονίζει ο καθηγητής Οικονομικών του Yale, Μεγήρ Κωνσταντίνος, και μέλη της είναι:

η Αγγελική Γενά, κλινική ψυχολόγος, καθηγήτρια ΕΚΠΑ

η Ελένη Γερουλάνου, εκπαιδευτικός

η Δάφνη Νικολίτσα, οικονομολόγος, επίκουρη καθηγήτρια πανεπιστημίου Κρήτης

ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, ψυχίατρος παιδιών & εφήβων, επιστημονικός δ/ντής του ΙΠΑΠ «Η ΘΕΟΤΟΚΟΣ»

ο Δημήτρης Παπαστεργίου, πρόεδρος ΚΕΔΕ

ο Πέτρος Ρούσσος, αν. καθηγητής Γνωστικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

η Ειρήνη Σινανίδου, εκπαιδευτικός

η Λένα Σκουτέλη, παιδονευρολόγος, αντιπρόεδρος ΕΛΕΠΑΠ.

Στο πλαίσιο των συνεργειών και της ένωσης γνώσεων και δυνάμεων, η υφυπουργός κάλεσε τη διαΝΕΟσις να συμβάλει στο έργο της ομάδας εργασίας. Η συμβολή της γίνεται χωρίς αμοιβή ή άλλου είδους αποζημίωση και θα καταλήξει σε ένα κοινό με την ομάδα εργασίας παραδοτέο. Εκπρόσωπος της διαΝΕΟσις Μέλος στην Ομάδα Εργασίας είναι η Δρ. Φαίη Μακαντάση, Senior Research Analyst.

Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικός για την ομάδα εργασίας είναι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο συμβουλευτικός ρόλος της διεθνούς φήμης καθηγήτριας Sally Grantham McGregor και της Marta Rubio Codina, οι οποίες έχουν σημαντική ακαδημαϊκή και πρακτική εμπειρία στο θέμα της βρεφικής και παιδικής ανάπτυξης σε αντίστοιχες δράσεις στο εξωτερικό.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι όλα τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να λάβουν τις απαραίτητες για την ηλικία τους γνώσεις και ερεθίσματα ως κρίσιμο υπόβαθρο για τη μετέπειτα εξέλιξή τους ως μαθητές/-τριες, ως επαγγελματίες αλλά και ως μέλη της κοινωνίας. Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνολικότερης αναμόρφωσης της Πρόνοιας στην Ελλάδα, ώστε να καταστεί ένας ενεργητικός μηχανισμός ενδυνάμωσης δημιουργίας ευκαιριών με θετικό οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα για την πορεία των μικρών παιδιών στο μέλλον.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα στα Εξάρχεια (vid)

Peristeri News

Μαρία Καρυστιανού: Το ότι ζω δεν σημαίνει ότι υπάρχω, η οργή δυναμώνει

Peristeri News

Σοκ: Νέα ηχητικά και βίντεο λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη

Peristeri News

Leave a Comment