PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αλλαγές στα εργασιακά, στις ΔΕΚΟ και στα φορολογικά


Τα νομοσχέδια για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, την εξοικονόμηση των δαπανών στις ΔΕΚΟ, τις φορολογικές ρυθμίσεις για την αγορά ακινήτων και τον ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, και ο νέος Αναπτυξιακός θα συζητηθούν την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να οριστικοποιηθούν και στη συνέχεια να κατατεθούν στη Βουλή.

Τα νομοσχέδια που θα περιλαμβάνουν τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, τα μέτρα για τον περιορισμό των μισθών και την εξοικονόμηση των δαπανών στις ΔΕΚΟ, καθώς και τις φορολογικές ρυθμίσεις για την αγορά ακινήτων και τον ΦΠΑ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα, θα συζητηθούν την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να οριστικοποιηθούν και στην συνέχεια να κατατεθούν στη Βουλή.

Αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι την επόμενη Τρίτη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη, πρόκειται να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο, τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, τελικά αυτό θα γίνει αύριο, καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα αυτά να προωθηθούν άμεσα ενόψει και της συνεδρίασης του συμβουλίου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την άλλη εβδομάδα.

Ετσι, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη, θα θέσει κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων έχει επιτευχθεί σε βασικές ρυθμίσεις, όπως είναι η επέκταση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και η τήρηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά εκκρεμεί η συμφωνία με την τρόικα, με την οποία οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν μέχρι την εισαγωγή του σχετικού σχεδίου νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Όσον αφορά τα εργασιακά, από την πλευρά της η τρόικα επιμένει στη δυνατότητα των επιχειρησιακών συμβάσεων να αποκλίνουν από τις κλαδικές, ενώ το Υπουργείο Εργασίας προωθεί τη θέση, σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή του μέτρου της απόκλισης των επιχειρησιακών συμβάσεων, θα πρέπει να ισχύσει μόνο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις, να έχει συγκεκριμένη περίοδο εφαρμογής και όριο απόκλισης.

Επίσης, όσον αφορά το νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ και το φορολογικό, στόχος της κυβέρνησης είναι η άμεση προώθηση των ρυθμίσεων που αφορούν τις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σύντομα στην ελληνική οικονομία, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την τρόικα, προκειμένου να εκταμιευθεί η 4η δόση του δανείου, το Μάρτιο.

Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, θα προβλέπει μεταξύ άλλων, μειώσεις μισθών, εξοικονόμηση δαπανών καθώς και μετατάξεις. Επίσης, την Πέμπτη αναμένεται να δώσει το Υπουργείο Οικονομικών στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία το οποίο, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 11 στο 13%, καθώς και την απαλλαγή από το πόθεν έσχες της αγοράς πρώτης κατοικίας για διάστημα δύο ετών. Αυτό αναμένεται να ισχύει για πρώτες κατοικίες έως 120 τμ και αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ.

Επίσης, θα προβλέπει τη μείωση των τελών ταξινόμησης μεσαίου και χαμηλού κυβισμού ΙΧ αυτοκινήτων ως κίνητρο για την ενίσχυση της αγοράς και τέλος στο νομοσχέδιο θα προβλέπονται αλλαγές που θα αφορούν στην αναδιοργάνωση των εφοριών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις 100 εφοριών της χώρας.

Επίσης από το Υπουργικό Συμβούλιο θα περάσει το σχέδιο νόμου του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ. Χρυσοχοΐδη για την “Ενίσχυση Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη, την Επιχειρηματικότητα και την Περιφερειακή Συνοχή”, το σχέδιο νόμου “Περί Ταχυδρομικών Υπηρεσιών, Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άλλες διατάξεις”, του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππα και το σχέδιο νόμου για “Σύσταση φορέα για την Έρευνα και την Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων”, της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment