PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αλλαγές και νέοι κωδικοί στις φορολογικές δηλώσεις


Δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης τα νέα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 των φετινών φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλλουν οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2016.
Στο βασικό έντυπο Ε1 που θα υποβάλλουν όλοι οι φορολογούμενοι περιλαμβάνονται αλλαγές ενώ υπάρχουν και νέοι κωδικοί σε σχέση με πέρυσι και αφορούν αλλαγές που έχουν γίνει στη φορολογική νομοθεσία.

Τις αποφάσεις των νέων εντύπων υπογράφει ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ενώ σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών η ηλεκτρονική πύλη του TAXIS για την υποβολή των δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Απριλίου.

Έως τις 15 Ιουλίου τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ενώ η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου θα είναι η 31η Ιουλίου όπως έχει ανακοινώσει η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Οι αλλαγές στο φετινό έντυπο Ε1 είναι οι ακόλουθες:

  • Στον πίνακα 1 συνενώθηκαν η διεύθυνση κατοικίας με τη διεύθυνση επαγγέλματος και υπάρχει πλέον μια φόρμα.
  • Στον πίνακα 2 με τα πληροφοριακά στοιχεία:
  • Προστέθηκε νέος κωδικός 320: Συμπληρώνεται στην περίπτωση που η σύζυγος ή το μέρος συμφώνου συμβίωσης είναι φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής.
  • Προστέθηκε νέος κωδικός 021-022. Συμπληρώνεται από όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ.
  • Προστέθηκε νέος κωδικός 037 – 038: Συμπληρώνεται από τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Οι αγρότες, θα φορολογηθούν με την κλίμακα μισθωτών –συνταξιούχων και συνεπώς δικαιούνται το έμμεσο αφορολόγητο των 8.636 – 9.545 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
  • Προστέθηκε νέος κωδικός 011-012: Αφορά βουλευτές και ευρωβουλευτές που διαθέτουν ποσά της αποζημίωσης ή των συντάξεων στα κόμματα ή σε συνασπισμούς κομμάτων.
  • Καταργήθηκε ο κωδικός 007-008: Τον συμπλήρωναν όσοι κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους για φορολογικές εκπτώσεις που είχαν.
  •  Καταργήθηκε ο κωδικός 011-012: Αφορούσε όσους επιβαρύνονταν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης 8% επί του συνολικού εισοδήματος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βουλευτές, υπουργοί, γενικοί γραμματείς). Η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται πλέον κλιμακωτά σε όλους τους φορολογούμενους.

Στον πίνακα 4 προστέθηκαν νέοι κωδικοί:

  • 395-396: Δηλώνεται το ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων που καταβάλλονται από αλλοδαπούς φορείς χωρίς μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.
  • 111-112: Συμπληρώνεται το ακαθάριστο εισόδημα από υπεκμίσθωση ακινήτων.
  • 115-116: Θα συμπληρωθεί από τους φορολογούμενους που το 2016 απέκτησαν εισόδημα από υπεκμίσθωση γαιών – γης.

Στον πίνακα 6 προβλέπονται τα ακόλουθα:

  • 661-662: Ο κωδικός αυτός αφορά όσους εισέπραξαν επιδόματα ανεργίας. Εκτός από το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ περιλαμβάνονται και τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούν το ΓΕΝΕ (Ταμείο ναυτικών) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ταμείο δημοσιογράφων). Τα επιδόματα ανεργίας που καταβάλλονται στους δικαιούχους δεν φορολογούνται, εφόσον το άθροισμα των λοιπών εισοδημάτων του άνεργου δεν υπερβαίνει ετησίως τις 10.000 ευρώ.
  • 421-422: Συμπληρώνονται τα ενοίκια που καταβάλλονται σε Ιερές Μονές Αγίου Όρους.
  • 055 – 056: Ο κωδικός αυτός αφορά όσους χρηματοδότησαν το 2016 πολιτικό κόμμα ή συνασπισμό. Η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου.
  • 057 -058: Συμπληρώνεται από όσους έχουν χρηματοδοτήσει υποψήφιο ή/και αιρετό αντιπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ιδιωτική χρηματοδότηση μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ εκπίπτει εξ ολοκλήρου από το εισόδημα του φορολογούμενου.

Έντυπο Ε2 – εισοδήματα από ακίνητα

Στο έντυπο Ε2 θα δηλωθούν τα εισοδήματα από ακίνητα αλλά και τα ανείσπρακτα ενοίκια. Ειδικότερα:

  • Για την συμπλήρωση της στήλης 4 θα γίνεται επιλογή της κατηγορίας του δηλούμενου ακινήτου σύμφωνα με την ακόλουθη κατηγοριοποίηση των ακινήτων, που ισχύει για τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9: Κατοικία, Μονοκατοικία, Επαγγελματική Στέγη, Οικόπεδο, Αποθήκη, Θέση Στάθμευσης, Σταθμός Αυτοκινήτων ΔΧ, Βιομηχανικό Κτίριο, Ξενοδοχείο, Νοσηλευτήριο, Εκπαιδευτήριο, Αθλητική Εγκατάσταση, Άλλο Κτίριο (Θέατρο, Κινηματογράφος, Μουσείο κ.λπ.), Αγροτεμάχιο, Άλλη Χρήση.
  •  Οι στήλες 13, 14 και 15 συμπληρώνονται με το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων που αναλογεί στον υπόχρεο κατά κατηγορία όπως εμφανίζεται στους τίτλους των στηλών. Στις στήλες αυτές συμπληρώνονται και τα ανείσπρακτα εισοδήματα από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας που δηλώθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος στους κωδικούς 125-126 και εισπράχθηκαν κατά το έτος 2016.
  • Η στήλη 16 συμπληρώνεται με τα ποσά των ανείσπρακτων εισοδημάτων από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
  • Στη στήλη 17 συμπληρώνεται το είδος μίσθωσης και η χρήση του ακινήτου, καθώς και τα ανείσπρακτα εισοδήματα όπως αυτά προκύπτουν από την κατηγοριοποίηση των στηλών 13, 14, 15 και 16.
  • Στη στήλη 18 «Αριθμός Παροχής Ρεύματος» αναγράφεται υποχρεωτικά ο εννεαψήφιος αριθμός παροχής ρεύματος όλων των ακινήτων, εφόσον υπάρχει παροχή, ανεξάρτητα από τη λειτουργία της ή μη, από την εταιρεία που το παρέχει (ΔΕΗ ή οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση), από το είδος του παρεχόμενου ρεύματος (συμβατικό, εργοταξιακό κ.λπ.) και ανεξάρτητα αν από την ίδια παροχή ηλεκτροδοτούνται περισσότερα ακίνητα (γραφεία, καταστήματα, αποθήκες, χώροι στάθμευσης κ.λπ.).

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment