PeristeriNews.gr
Πολιτική

Αλβανική πρόκληση για δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας»


Η Μεγάλη Αλβανία μπορεί, σύμφωνα με τους εθνικιστές γείτονές μας, να φτάνει μέχρι την Πρέβεζα.

Η Μεγάλη Αλβανία μπορεί, σύμφωνα με τους εθνικιστές γείτονές μας, να φτάνει μέχρι την Πρέβεζα, αλλά η προπαγάνδα της, ιδιαίτερα περί Τσαμουριάς, έχει ξεπεράσει τα όρια της Ευρώπης και το ισχυρό λόμπι των 350.000 αλβανόφωνων με ειδικά έντυπα καταγγέλλει στις ΗΠΑ την Ελλάδα για… γενοκτονία. Η ελληνική ομογένεια, αποδυναμωμένη, αδυνατεί να αντιδράσει και να απαντήσει στην αλβανοτσάμικη πρόκληση και στο ανθελληνικό κλίμα που καλλιεργείται.

Λίγη ώρα μετά την ακύρωση της επίσκεψης στην Αλβανία του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης, Ενταξης και Ενότητας – PDIU, το κόμμα των Τσάμηδων, εξέδωσε μια προκλητική ανακοίνωση, ενδεικτική της εθνικιστικής τους υστερίας: «Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν θα πρέπει να φοβάται τα καθαρά πατριωτικά συναισθήματα των Αλβανών και τα ελάχιστα δικαιώματα του έθνους μας, όπως το ζήτημα των Τσάμηδων, που άδικα παραβιάζεται από το ελληνικό κράτος».

Το κυβερνών κόμμα PDIU καλεί την ελληνική κυβέρνηση να δώσει λύσεις γρήγορα στο «τσάμικο ζήτημα», το οποίο είναι το μόνο θέμα που εμποδίζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. «Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, αντί να προσπαθεί να στρεβλώσει την Ιστορία με τη δημιουργία ψευδών γεγονότων, θα πρέπει να συμβάλει στο να βρεθεί ένας κοινός τρόπος για την επίλυση του ζητήματος των Τσάμηδων» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μπορεί η αλβανική κυβέρνηση διά της γοητευτικής εκπροσώπου του Αλβανού πρωθυπουργού Ερλα Μεχίλι να υποστηρίζει ότι «η δήλωση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα για τη “Μεγάλη Αλβανία” αναφέρεται σε ένα ιστορικό πλαίσιο πριν από εκατό χρόνια και δεν εκφράζει καμία εδαφική διεκδίκηση προς τους γείτονές μας στον Νότο, βόρεια και ανατολικά», η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Ο αλβανικός λαός στην πλειονότητά του αρέσκεται να ακούει τα περίί «Μεγάλης Αλβανίας» και αυτή του την επιθυμία εκμεταλλεύονται όλες οι κυβερνήσεις των Τιράνων. Κυβερνητικοί και διπλωμάτες σε κάθε ευκαιρία δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην επιστροφή των Τσάμηδων στα εδάφη τους (εννοούν τη Θεσπρωτία). Τρανό παράδειγμα, όσα δήλωνε προχθές ο γενικός πρόξενος της γειτονικής χώρας στα Γιάννινα Γιάννης Ντάκος, την ώρα που η εκπρόσωπος του Μπερίσα ανασκεύαζε τις ανιστόρητες δηλώσεις του πρωθυπουργού της: «Σε αυτά τα εκατό χρόνια του αλβανικού κράτους, πέραν της εθνικής ελληνικής μειονότητας, που συνδέει θετικά και ισχυρά τις δύο χώρες, έχουν δημιουργηθεί τόσο δεσμοί αίματος όσο και οικογενειακοί ανάμεσα στους δύο λαούς».

Ευρωπαϊκή αποδοκιμασία

Στις εμπρηστικές δηλώσεις του Σαλί Μπερίσα περί «Μεγάλης Αλβανίας» αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση επίτροπος. Συγκεκριμένα, ο Πίτερ Στάνο ανέφερε τα εξής: «Οπως ξέρετε, δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις των πολιτικών και των εκπροσώπων των διάφορων χωρών. Θα ήθελα όμως να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό για κάθε χώρα και για κάθε πολιτικό να προβαίνουν σε δηλώσεις που ενισχύουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και όχι το αντίθετο».

Πανικός για την τούρτα!

Τον γύρο του κόσμου κάνει μέσω youTube το βίντεο από την εορτή για τα εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Αλβανίας. Στην πλατεία Σκεντέρμπεη η αλβανική κυβέρνηση με αφορμή την επέτειο παρασκεύασε μια τούρτα περίπου 200 τ.μ. και την άπλωσε στο… δάπεδο! Εκεί συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες Αλβανοί με σακούλες και λεκάνες για να πάρουν κομμάτια από την τούρτα, την οποία άλλοι ποδοπατούσαν! Ο Σαλί Μπερίσα και άλλοι κυβερνητικοί, όπως φαίνεται και στο βίντεο, απολάμβαναν το θέαμα των πεινασμένων συμπολιτών τους γελώντας… Αρκετοί Αλβανοί, ιδίως ηλικιωμένοι και γυναίκες, λιποθύμησαν, αφού ποδοπατήθηκαν από συμπολίτες τους στην προσπάθειά τους να πάρουν όσα περισσότερα κομμάτια τούρτα μπορούσαν!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο Ελσίνκι ο Ν. Δένδιας για το φιλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας

Peristeri News

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πάντα με την πλευρά του Διεθνούς Δικαίου

Peristeri News

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Leave a Comment