PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αλβανία: Στους 50 οι νεκροί από τον σεισμό


Στους 50 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια πρωινής σύσκεψης της κυβέρνησης.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης τερματίστηκαν και πως 41 άτομα συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία. Τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για εξειδικευμένη νοσηλεία.

Επιπλέον, ο Έντι Ράμα ανέφερε ότι οι οικογένειες των θυμάτων θα στεγαστούν άμεσα σε καινούργια σπίτια ενώ κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την περιφέρεια της Λέζιας, βόρεια των Τιράνων.

Εν τω μεταξύ, σήμερα ξεκίνησαν οι επιθεωρήσεις των ξένων κλιμακίων για την αξιολόγηση των κτιρίων που δέχτηκαν ζημιές στις πληγείσες περιοχές. Πρώτα κλιμάκια είναι η 16μελής ομάδα της Ελλάδας, καθώς και της Ιταλίας και της Γαλλίας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, μόνο στα Τίρανα έχουν πληγεί 1192 κατοικίες και 265 πολυκατοικίες ενώ σε 8 σχολεία δεν μπορεί να πραγματοποιηθούν μαθήματα. Στο Δυρράχιο 19 μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα όπου στεγάζονται από 100 μέχρι 250 οικογένειες είναι ακατοίκητα.

Ο κ. Ράμα τόνισε ότι οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες στα νεόχτιστα χτίρια και αποδίδει τα αίτια στην παραβίαση κάθε οικοδομικής αρχής και νομοθεσίας στο όνομα της κερδοσκοπικής απληστίας.

Εντούτοις, παρά τα μεγέθη των καταστροφών ο Ράμα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν στο ακέραιο και το συντομότερο δυνατό, φέρνοντας ως παράδειγμα την στέγαση 2.500 αστέγων σε διάφορα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα.

Πάντως, ο αριθμός των αστέγων υπολογίζεται σε πάνω από 10 χιλιάδες, η πλειοψηφία των οποίων εγκαταλείπει τις πληγέντες περιοχές ενώ ενώ παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της μαζικής φυγής στο εξωτερικό.

Επιπροσθέτως, αυξάνονται οι αντιδράσεις των σεισμόπληκτων για έλλειψη ενδιαφέροντος από το κράτος, για το ότι οι βοήθειες δεν φτάνουν σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη, αλλά και για το γεγονός ότι το κράτος ευθύνεται άμεσα για το μέγεθος των ζημιών, επειδή, όπως σημειώνουν οι σεισμόπληκτοι, οι αρμόδιες δομές του παράβλεψαν την εφαρμογή της νομοθεσίας δόμησης και τις συνθήκες οικοδόμησης των κτιρίων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment