PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αλβανία: Ολοκληρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές


Στις 19. 00 τοπική ώρα έληξε επίσημα ο τακτικός χρόνος ψηφοφορίας για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.

Στις 19. 00 τοπική ώρα έληξε επίσημα ο τακτικός χρόνος ψηφοφορίας για τις δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Αρμπέν Ριστάνι σε επίσημη ανακοίνωσή του κήρυξε τη λήξη της ψηφοφορίας. Επικαλούμενος το νόμο ζήτησε να συνεχίσουν την λειτουργία τους εκείνα τα εκλογικά τμήματα έξω από τα οποία υπάρχουν ψηφοφόροι και επιθυμούν να ψηφίσουν.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων πάντως δεν ξεπέρασε το 45%.

Παρατηρητές αναφέρουν ότι στα εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας, τα Τίρανα, υπάρχουν ακόμα ουρές ψηφοφόρων. Οι εκπρόσωποι των μεγάλων κομμάτων ζήτησαν από τους ψηφοφόρους να κάνουν υπομονή, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η λήξη της ψηφοφορίας διέψευσε όλους εκείνους που είχαν προβλέψει ότι η διαδικασία αυτή θα συνοδευόταν από επεισόδια. Τα όσα καταγράφηκαν πάντως ήταν σχεδόν τεχνικού χαρακτήρα και δεν επηρέασαν τη διαδικασία και ούτε ασφαλώς το αποτέλεσμα.

Πάντως, κατά την πολύχρονη εμπειρία των εκλογών στην Αλβανία, τα προβλήματα εστιάζονται περισσότερο στη φάση κατά την οποία οι κάλπες μεταφέρονται στις εφορευτικές επιτροπές των νομών, όπου γίνεται η καταμέτρηση.

Στο ίδιο κλίμα έγινε η ψηφοφορία και στις περιοχές με αμιγή ελληνικό πληθυσμό.

Χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι στις εκλογές αυτές ψήφισαν περίπου 20% περισσότεροι ψηφοφόροι, σε σύγκριση και με τις βουλευτικές εκλογές του 2009. Η αύξηση οφείλεται στην μετακίνηση ελλήνων μειονοτικών ψηφοφόρων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Ο αριθμός τους υπολογίζεται γύρω στις 6 χιλιάδες ψηφοφόρους, οι οποίοι επέστρεψαν ήδη στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές, είναι εμφανές το προβάδισμα του νυν δημάρχου της Χιμάρας Βασίλη Μπολάνου, που εκπροσωπεί το ΚΕΑΔ-ΟΜΟΝΟΙΑ.

Στις οκτώ άλλες ελληνικές μειονοτικές περιοχές, η αναμέτρηση αναμένεται να είναι σκληρή. Μονομαχούν ανάμεσά τους Έλληνες υποψήφιοι που εκπροσωπούν το παραδοσιακό ΚΕΑΔ και το νεοσύστατο MEGA (Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον), το οποίο ιδρύθηκε τον προηγούμενο Ιούνιο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment