PeristeriNews.gr
Διεθνή

Αλβανία: Δεκαέξι οι νεκροί, πάνω από 600 οι τραυματίες


Δεκαέξι άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους και πάνω από 600 έχουν τραυματιστεί από τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αλβανία τα ξημερώματα της Τρίτης. Από την ισχυρή δόνηση που είχε ως επίκεντρο την περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, τουλάχιστον τρεις πολυκατοικίες κατέρρευσαν, με αποτέλεσμα δεκάδες πολίτες να εγκλωβιστούν μέσα στα ερείπια.

Τα συνεργεία διάσωσης επιχειρούν από το πρωί σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν επιζώντες, δίχως να υπάρχει εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των εγκλωβισμένων στα συντρίμμια. Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 42 άτομα διασώθηκαν από τα ερείπια κτηρίων. H υπουργός Υγείας της Αλβανίας, Ογκέρτα Μαναστιρλίου δήλωσε πως σε πάνω από 600 πολίτες έχει παρασχεθεί ιατρική βοήθεια. Σύμφωνα με την ενημέρωση της υπουργού, 35 τραυματίες εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο των Τιράνων, με εννέα από αυτούς σε σοβαρή κατάσταση.

Ράμα: Να παραμείνουμε ψύχραιμοι

«Είναι μια δραματική στιγμή κατά την οποία όλοι θα πρέπει να παραμείνουμε ψύχραιμοι, να είμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον ώστε να ξεπεράσουμε το σοκ» ανέφερε ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα.

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, όλες οι κυβερνητικές υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και «εργάζονται εντατικά ώστε να σώσουν ζωές στο Δυρράχιο και τη Θουμάνε. Εν τω μεταξύ, 400 στρατιώτες στήνουν πρόχειρους καταυλισμούς στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό, ώστε να φιλοξενηθούν όσοι έχουν μείνει χωρίς στέγη.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότεροι από τον σεισμό είναι το Δυρράχιο, όπου βρέθηκαν εννέα νεκροί, και η πόλη Θουμάνε, όπου ανασύρθηκαν πέντε νεκροί από τα συντρίμμια κτιρίων. Ένα ακόμη άτομο έχασε τη ζωή του στην πόλη Κούρμπιν, όταν πήδηξε από το σπίτι του για να σωθεί ενώ ένας άκομη πολίτης βρήκε τραγικό θάνατο όταν κατέρρευσε μέρος του οδοστρώματος στην πόλη Λέζχα.

«Η επιχείρηση αναζήτησης και διάσωσης επιζώντων συνεχίζεται σε όλα τα σημεία όπου έχουν καταρρεύσει κτίρια» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, Όλτα Τσάσκα. «Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολες επιχειρήσεις, στις οποίες πρέπει να κινούμαστε αργά, διότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος περαιτέρω κατάρρευσης των κτιρίων, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των εγκλωβισμένων αλλά και των διασωστών».

Οι μαρτυρίες σοκάρουν

Οι πρώτες μαρτυρίες έκαναν λόγο για πανικόβλητους κατοίκους οι οποίοι έτρεχαν σε ανοιχτούς χώρους, ενώ άλλοι εικάζεται ότι παγιδεύτηκαν σε κατεστραμμένα κτήρια. Πυροσβέστες και στρατιώτες βοηθούν στην απεγκλώβιση ανθρώπων που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στο Δυρράχιο. Δύο αεροπλάνα από τη Ρουμανία αναμένονται με εξειδικευμένο εξοπλισμό έρευνας και διάσωσης και βοήθεια έχει προσφερθεί επίσης από την Ιταλία και την Τουρκία και την Ελλάδα.

Ένας τραυματισμένος πολίτης δήλωσε στο TV News24 ότι κάτω από τα ερείπια κτηρίου στο Δυρράχιο βρίσκεται η κόρη του και η ανηψιά του. «Τους μίλησα. Μου είπαν ότι είναι καλά και περιμένουν τη διάσωση. Δεν έχω καταφέρει να μιλήσω με τη γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες, αλλά δεν μπόρεσα να επικοινωνήσω», δήλωσε.

Στο χωριό Θούμαν, μία 48χρονη γυναίκα κοιμόταν στο διαμέρισμά της, στον 4ο όροφο του 5ώροφου κτηρίου όπου διέμενε, όταν από τον σεισμό κατέρρευσαν τα δύο τελευταία πατώματα. «Κατέρρευσε η οροφή πάνω από τα κεφάλια μας όταν κοιμόμασταν. Δεν ξέρω πως βγήκαμε. Μας βοήθησε ο Θεός», υποστηρίζει η 48χρονη γυναίκα που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο διαμέρισμα μαζί με τρία ακόμη άτομα, εκ των οποίων και η 3χρονη ανηψιά της.

Βίντεο κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν ένα γκρεμισμένο κτίριο στο Δυρράχιο, ενώ άλλα εικονίζουν κτίρια με μεγάλες ρωγμές και γκρεμισμένους τοίχους. Συγκλονιστικό είναι επίσης ένα βίντεο με τη διάσωση ενός μικρού αγοριού από τα ερείπια του κατεστραμμένου σπιτιού του στο Δυρράχιο.

Ο ισχυρότερος σεισμός των τελευταίων δεκαετιών

Το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS) επιβεβαίωσε ότι ο σεισμός, ο ισχυρότερος στην Αλβανία τις τελευταίες δεκαετίες, είχε επίκεντρο την περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, της ισχυρής δόνησης ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί – περί τους 100 – μεταξύ των οποίων και ένα μεγέθους 5,3 Ρίχτερ.

Αλβανός σεισμολόγος Ράπο Ορμένι υποστηρίζει ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926. Σεισμός 5,6 Ρίχτερ είχε πλήξει την Αλβανία και την 21η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας ζημιές σε περίπου 500 κατοικίες και καταστρέφοντας ολοσχερώς κάποιες από αυτές. Το υπουργείο Άμυνας της χώρας εκτίμησε τότε πως επρόκειτο για τον ισχυρότερο σεισμό της τελευταίας τριακονταετίας στη χώρα. Το 1979, ένας σεισμός μεγέθους 6.9 είχε χτυπήσει την Αλβανία αφήνοντας πίσω του 136 νεκρούς και περισσότερους από 1.000 τραυματίες.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment