PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ακτή Ελεφαντοστού: Σχηματισμό κυβέρνησης ενότητας ζητά η ΕΕ


Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε με ανακοίνωσή της την Τρίτη, τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάνε Ουαταρά, να προχωρήσει άμεσα στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προέτρεψε με ανακοίνωσή της την Τρίτη, τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού, Αλασάνε Ουαταρά, να προχωρήσει άμεσα στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που θα επαναφέρει στο δρόμο της ανασυγκρότησης τη βαριά πληγωμένη από τις πολεμικές συγκρούσεις χώρα της αφρικανικής ηπείρου, ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε να στηρίξει έμπρακτα τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει. Συνομιλία Ομπάμα – Ουαταρά.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο, ο πρόεδρος Ουαταρά, που τη Δευτέρα εκτόπισε τελικά από την εξουσία, μετά από πολεμικές συγκρούσεις τεσσάρων μηνών, τον Γκμπαγμπό, που αρνείτο να αποχωρήσει παρά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, έχει πλέον την ιστορική ευκαιρία να επουλώσει τα τραύματα από το βαθύ διχασμό στη χώρα του.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδέχεται με ικανοποίηση τη δέσμευση του Προέδρου Ουαταρά να εργαστεί για να αποκαταστήσει την εθνική συμφιλίωση, δηλώνει έτοιμη να στηρίξει την προσπάθεια της προτεινόμενης Επιτροπής Διαφάνειας και Συμφιλίωσης και ενθαρρύνει τον Πρόεδρο Ουαταρά, να προχωρήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, που θα αντιπροσωπεύει όλες τις περιοχές της χώρας και όλες τις πολιτικές παρατάξεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης.

Η ευρωπαϊκή κοινότητα, που είχε προχωρήσει στην επιβολή περιοριστικών κυρώσεων στην Ακτή Ελεφαντοστού όσο διαρκούσε η διαμάχη της διεθνούς κοινότητας με τον προηγούμενο πρόεδρο Γκμπαγμπό, που αρνείτο να παραδώσει την εξουσία μη αναγνωρίζοντας την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος, σκέφτεται πλέον να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα και να προχωρήσει στο σχεδιασμό προγραμμάτων ανάπτυξης για την ταλαιπωρημένη δυτικοαφρικανική χώρα το συντομότερο δυνατό, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Σε σχέση με τις αναφορές για ακρότητες που διαπράχθηκαν εις βάρος πολιτών, από τις δυνάμεις και των δύο πλευρών, η ΕΕ κάλεσε τη Διεθνή Επιτροπή Διερεύνησης παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που συστάθηκε αυτό το μήνα από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, να πραγματοποιήσει έρευνα για την αξιοπιστία των καταγγελιών όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Συνομιλία Ομπάμα-Ουαταρά

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον πρόεδρο της Ακτής Ελεφαντοστού Αλασάνε Ουατάρα για την ανάληψη των καθηκόντων του “ως δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο” και τον διαβεβαίωσε για την υποστήριξη του, ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την ανάγκη να διερευνηθούν όλες οι ωμότητες που διαπράχθηκαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα, όποιοι και αν είναι οι υπεύθυνοι γι’ αυτές.

Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο Αλασάνε Ουατάρα “δεσμεύτηκαν να στηρίξουν το ρόλο της επιτροπής έρευνας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και αυτόν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στο πλαίσιο των ερευνών για τους δράστες των βιαιοτήτων’, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment