PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ακιντζί: Όχι άλλη αναβλητικότητα στο Κυπριακό


«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αναβλητικότητα στο Κυπριακό» δηλώνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ διαμηνύει πως «το ζήτημα των υδρογονανθράκων δεν μπορεί πλέον να αγνοείται». 

Η αυριανή συνάντηση του με τον Νίκο Αναστασιάδη  θα κρίνει αν υπάρχουν οι δυνατότητες επανεκκίνησης των συνομιλιών.

Για τους υδρογονάνθρακες και την ένταση σττην Αν. Μεσόγειο

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα». μια μέρα πριν από την κρίσιμη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί υποστηρίζει οι τουρκικές πλατφόρμες δεν θα είχαν εμφανιστεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε προχωρήσει σε μονομερείς, όπως τις χαρακτηρίζει, ενέργειες.

«Παρά τις επίμονες εκκλήσεις μας, η ελληνοκυπριακή πλευρά είχε προτιμήσει να ακολουθήσει τις μονομερείς της δραστηριότητες, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους και την Τουρκία από την εξίσωση» λέει, ενώ υπενθυμίζει την πρόταση του για τη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής για τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων υπογραμμίζοντας ότι συνιστά τον καλύτερο τρόπο για τη μείωση της έντασης.

Όπως λέει «η νέα πρόταση προς τον κ. Αναστασιάδη είναι πιο συνολική και φέρει μια λεπτομερή δομή σε σχέση με προηγούμενες απόπειρες. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να συγκροτηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και αποδίδει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ρόλο παρατηρητή. Η πρόταση περιλαμβάνει επίσης τη διατήρηση των δικαιωμάτων των εταιρειών και λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες προετοιμασίες».

«Θα αναδείξω το ζήτημα αυτό στη συνάντηση της 9ης Αυγούστου, ώστε να συζητηθεί, καθώς δεν έχουμε την πολυτέλεια να το αγνοούμε» τονίζει.

Για το Κυπριακό

Ο Ακιντζί εξαπολύει πυρά κατά του κ. Αναστασιάδη, τον οποίο κατηγορεί για διγλωσσία και για την κατάρρευση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, το 2017.

«Είναι πλέον η στιγμή τα εμπλεκόμενα μέρη να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους σχετικά με το πού βρισκόμαστε δύο χρόνια μετά το Κραν Μοντανά. Αυτό είναι υψίστης σημασίας και ίσως να έχουν ευκρινέστερη προοπτική μόλις αυτή η άσκηση ολοκληρωθεί» σημειώνει και προσθέτει.

«Ένας από τους διεθνείς συμμετέχοντες στη Διάσκεψη που παρακολούθησε στενά τις εργασίες στο Κραν Μοντανά είπε ότι ο Αναστασιάδης απλά δεν ήθελε. Κάποιος άλλος επισήμανε ότι «προσπάθησε να μετακινήσει τα γκολπόστ» την τελευταία στιγμή της Διάσκεψης».

Ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει ότι η διζωνική, δικοινοτική λύση βασισμένη στην πολιτική ισότητα εξακολουθεί να είναι το πιθανό και εφικτό μοντέλο λύσης, όμως αναφέρει πως όσο υπάρχει η αμοιβαία αποδοχή νέων ιδεών αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακή «διαφορετικά μοντέλα θα μπορούσαν να εξεταστούν»

Ξεκαθαρίζει ότι «οποιαδήποτε λύση που θα προτείνει καθεστώς μειονότητας για τους Τουρκοκύπριους δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή» ενώ για το μοντέλο των δύο κρατών εκτιμά ότι δεν θα γινόταν δεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνοκυπριακής κοινότητας καθώς και από τη διεθνή κοινότητα»

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ο κ. Ακιντζί αναφέρει πως «ήδη υπάρχει μια καταγραφή, αλλά μια αναθεώρησή της δεν θα έκανε κακό. Ο,τι κι αν συμβεί αναφορικά με τα Βαρώσια, θα έπρεπε να είναι συμβατό με το διεθνές δίκαιο και σε αρμονία με τα Ηνωμένα Έθνη».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment