PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος: Αυξάνονται τα βαριά περιστατικά ασθενών


Έκκληση να τηρούνται τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορωνοϊού με συνέπεια απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προειδοποιώντας παράλληλα πως εάν ο ρυθμός αύξησης συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τότε δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες να καταγράφονται έως και 600 κρούσματα την ημέρα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε πως ο συναγερμός για τους επιστήμονες έχει σημάνει «εδώ και εβδομάδες, τουλάχιστον από τις 10 Ιουλίου», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

«Σε αναντιστοιχία με τους αριθμούς που βλέπαμε τότε που ήταν γύρω στα 35-40 κρούσματα την ημέρα, αλλά και τη γενικότερη διάθεση που επικρατούσε. Πρέπει να δράσουμε άμεσα όλοι μαζί με συνέπεια και συνέχεια για να δούμε μετά από μερικές εβδομάδες, όχι 2 και 3, περισσότερες, τα νούμερα να κάμπτονται. Μπορεί να δούμε μέχρι και 600 κρούσματα την ημέρα ή και μεγαλύτερο.

Και βεβαίως όταν αυτό θα το δούμε μετά από μερικούς μήνες, που δε θα είναι το κατακαλόκαιρο που γυρνάνε όλοι σε ανοιχτούς χώρους, θα συνοδεύεται και από μεγάλο αριθμό βαριά νοσούντων ή ανθρώπων που θα είναι στις ΜΕΘ και θα δίνουν σκληρή μάχη.

Ήδη αυξάνονται τα βαριά περιστατικά, πριν από 2-3 εβδομάδες δεν είχαμε στις κλινικές νοσηλευόμενους και τώρα είναι γεμάτες και έχουν ανοίξει κλινικές που είχαν κλείσει και οι άνθρωποι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχουν αυξηθεί αισθητά. Από εκεί που ήταν μονοψήφιος αριθμός, τώρα είναι διψήφιος», επισήμανε ο ίδιος.

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως οι επιστήμονες ζητούν τρία πράγματα: να φορούν οι πολίτες μάσκες, να αποφεύγονται οι συναθροίσεις, να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να εφαρμόζεται σχολαστική υγιεινή χεριών.

«Το τελευταίο είναι το μόνο που έχουμε πετύχει. Τα υπόλοιπα τρία εάν δεν τηρηθούν θα διακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού» είπε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Εστίες υπερμετάδοσης, lockdown και σχολεία

Απαντώντας σε ερώτημα για τους γάμους, που αποτελούν μια εστία υπερμετάδοσης, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε πως θεωρεί «πολύ πιθανό να αναθεωρηθεί προς τα κάτω ο αριθμός των καλεσμένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις».

Επανέλαβε δε, πως όλες οι συναθροίσεις είναι επικίνδυνες και πρέπει να τις αποφεύγουμε.

«Εάν δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, πρέπει να φοράμε μάσκα και να κρατάμε αποστάσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα lockdown, ο ειδικός τόνισε:

«Επειδή η χώρα μας έχει ένα μέγεθος τέτοιο, που τα τοπικά lockdown αν μαζευτούν πάρα πολλά, θα γίνει ένα μεγάλο. Λαμβάνουμε υπόψη μας την οικονομία, αλλά τα lockdown λειτουργούν αν είναι έγκαιρα. Αν δεν είναι έγκαιρα, δε θα έχουν αποτέλεσμα. Όπως συνέβη και με την Ιταλία και τη Σουηδία που είχαν από 600 νεκρούς ανά εκατομμύριο. Η διαφορά τους είναι ότι η μια δεν πήρε ποτέ μέτρα και η άλλη, η Ιταλία, πήρε δρακόντεια μέτρα, αλλά αργά. Να τηρήσουμε με ευλάβεια τα τρέχοντα μέτρα, να μην πάρουμε μέτρα».

Ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε πως πρέπει να ανοίξουν.

«Τα παιδιά έδειξαν τον Μάιο ότι προσαρμόζονται καλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Τηρούν τα μέτρα, τα βλέπουν ως παιχνίδι και τα ακολουθούν» ανέφερε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί τότε, θα δούμε πώς θα ανοίξουν τα σχολεία, γιατί πρέπει να ανοίξουν».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τέμπη: Φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα των 57 θυμάτων μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη

Peristeri News

Έγιναν δύο συλλήψεις μετά τον εμπρησμό στα Εξάρχεια

Peristeri News

Κακοκαιρία: Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες σήμερα κι αύριο

Peristeri News

Leave a Comment