PeristeriNews.gr
Οικονομία

Αγωνία ελλείψει ρευστότητας – αδειάζουν τα αποθεματικά


Καμπανάκι για τη μη έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης χτυπούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, με αφορμή τη δέσμευση των αποθεματικών δημοσίων φορέων σε αναζήτηση ρευστότητας.

Όπως ανέφεραν, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων για να καλύψει τις υποχρεώσεις της, καθώς η καθυστέρηση στην αξιολόγηση στερεί από τη χώρα οικονομική βοήθεια.

«Η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη όχι όμως και δραματική όπως πέρυσι», είπε ένας εξ αυτών, αλλά προειδοποίησε: «Όσο περνά ο καιρός χωρίς να ολοκληρώνεται η αξιολόγηση, μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο».

«Από τα μέσα Απριλίου είμαστε σε ένα δύσκολο δρόμο, αλλά η χώρα μπορεί να τα καταφέρει χωρίς να χρεοκοπήσει έως τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της, αν χρειαστεί», δήλωσε στο Reuters άλλο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Η καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης έχει στερήσει από τη χώρα οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Από τις αρχές του έτους έχει αποπληρώσει περίπου 4,5 δισ. ευρώ σε τοκοχρεολύσια στηριζόμενη στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Αποκλεισμένη από τις αγορές από το 2010 και χωρίς νέα βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Ελλάδα δανείζεται μετρητά που δημόσιους φορείς όπως πανεπιστήμια, νοσοκομεία και δημόσιες επιχειρήσεις που τοποθετούν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ.

Δημόσιοι φορείς όπως η Βουλή, ο ΟΑΕΔ και ο ΕΟΠΥΥ κατέθεσαν περίπου 500 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδας  (ΤτΕ) τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment