PeristeriNews.gr
Πολιτιστικά

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης


Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Γιώργος Καρυπίδης, σε ηλικία 73 ετών μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, σκηνοθέτησε περίπου 100 ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση, ενώ η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Επικίνδυνο παιχνίδι» (1982) κέρδισε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών και η δεύτερη «Στη σκιά του φόβου» (1988) τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερης ταινίας. Τελευταία ταινία του η «Ουτοπία» (2004).

Ο Γιώργος Καρυπίδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών στο Άμστερνταμ και κινηματογράφου στην Ακαδημία Κινηματογράφου. Εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο. Παράλληλα με τη σκηνοθεσία, δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες και είχε γράψει τα βιβλία: «Ανατολικά της Ζανζιβάρης», «Η διάλεκτος του σκορπιού» και «Πρωταθλητής καταδύσεων».

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε μήνυμα του αποχαιρετά τον Γιώργο Καρυπίδη, του οποίου «το διεισδυτικό δημιουργικό του βλέμμα και η ασυμβίβαστη πορεία του αφήνουν ευδιάκριτο το στίγμα του στο ελληνικό σινεμά».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Πέθανε ο λυράρης Γιώργος Στιβακτάκης

Peristeri News

Περιστέρι: Μουσικοχορευτικό αφιέρωμα «Στον αστερισμό του έρωτα»

Peristeri News

Η ημέρα των ερωτευμένων σε ένα βίντεο της Φίνος Φιλμ

Peristeri News

Leave a Comment