PeristeriNews.gr
Πολιτική

Έφη Αχτσιόγλου: Η καθυστέρηση οφείλεται στο ΔΝΤ


Ανυποχώρητη στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, που εκκρεμούν στη διαπραγμάτευση, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

«Η κυβέρνηση θέλει τη συμφωνία και εργάζεται σκληρά για να ολοκληρωθει. Δεν θέλει να συνεχιστεί η καθυστέρηση. Η καθυστέρηση όμως οφείλεται στο ΔΝΤ, όχι στην ελληνική πλευρά που έχει υλοποιήσει το 1/3 των προαπαιτούμενων, έχει συμφωνήσει για το 1/3 των προαπαιτούμενων και μένει το 1/3 που αφορά εργασιακά, ενεργειακά, δημοσιονομικό. Είναι προφανές ότι αυτά τα ζητήματα δεν θα κλείσουν, αν δεν κλείσουν όλα μαζί», είπε η κ. Αχτσιόγλου.

Ακόμη, σημείωσε ότι «η απαίτηση του ΔΝΤ για νομοθέτηση από σήμερα μέτρων που θα ισχύουν μετά το τέλος του προγράμματος είναι εντελώς εκτός οικονομικής και δημοκρατικής λογικής». «Όταν έχουμε υπεραπόδοση, δεν είναι λογικό για την κυβέρνηση να νομοθετήσει για μετά το τέλος του προγράμματος» επισήμανε.

«Επιμένουμε στο σύστημα των συλλογικών συμβάσεων με κανονικότητα στην αγορά εργασίας… Δεν θα προχωρήσουμε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων που ζητεί το ΔΝΤ», διαβεβαίωσε. Σε ό,τι αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, υποστήριξε ότι το νέο σύστημα δεν άλλαξε τα ποσοστά υπολογισμού των εισφορών, άλλα τη βάση υπολογισμού των πραγματικών εισοδημάτων, κάτι που χαρακτήρισε ως δίκαιη επιλογή.

«Τα ποσοστά υπολογισμού δεν άλλαξαν (20% για κύρια ασφάλιση). Περίπου το 80% των νέων επαγγελματιών δεν θα υποστεί νέα επιβάρυνση» είπε η υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε ότι «η επιλογή του ασφαλιστικού ήταν η προστασία των πολύ μεγάλων χαμηλών εισοδημάτων με σύστημα αναδιανεμητικό».

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε επίσης ότι ο ΕΦΚΑ ξεκίνησε με έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ, αλλά το έλλειμμα θα μειωθεί σημαντικά έως και 50% εντός του έτους. «Στόχος μας είναι η μαύρη και η αδήλωτη εργασία», σχολίασε. Συμπλήρωσε ότι η ανεργία μειώθηκε στο 23% από το 27%, επισημαίνοντας, όμως, πως «αυτός δεν είναι λόγος να επιχαίρουμε».

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι έως τον Οκτώβριο θα έχουν καταβληθεί όλες οι εκκρεμούσες συντάξεις, ενώ τέλη του 2017 θα πληρωθούν όλα τα εκκρεμούντα εφάπαξ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment