PeristeriNews.gr
Διεθνή

Έτοιμο για γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ το τουρκικό γεωτρύπανο


Τις προετοιμασίες για γεώτρηση άρχισε χθες, δέκα μέρες μετά την είσοδό του στην κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Φατίχ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» Κύπρου, το γεωτρύπανο τις προηγούμενες μέρες έμεινε στο σημείο που έχει χαρακτηρίσει ως στόχο «Φοινίκη-1», αλλά δεν είχε ξεκινήσει διαδικασίες.

Τα τρία πλοία υποστήριξης, δηλαδή τα «Sancar» (Sophie Siem), «Korkut» (Siem Louisa) και «Altan» (Siem Sasha), έκαναν τα δρομολόγια από το λιμάνι Αττάλειας μέχρι και το γεωτρύπανο και αντίστροφα χωρίς να μεταφέρουν εξοπλισμό. Μόλις την Κυριακή μεταφέρθηκε εξοπλισμός στο γεωτρύπανο.

Το γεγονός ότι ο «Πορθητής» δεν είχε ξεκινήσει γεωτρητική δραστηριότητα, επιβεβαίωσε χθες μιλώντας στο «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι βρίσκεται στο σημείο που προγραμματίζεται να γίνει γεώτρηση. Η τελευταία πληροφόρηση που είχαμε ήταν ότι δεν έχει αρχίσει. Έκανε προσπάθειες, όπως και εμείς κάνουμε προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη», σχολίασε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι, μέχρι τώρα, η Τουρκία αντιμετώπιζε πάρα πολλές δυσκολίες στο να εξεύρει τις απαραίτητες υπηρεσίες για να προχωρήσει σε παράνομη γεώτρηση.

Εξήγησε ότι για να πραγματοποιηθεί μια γεώτρηση απαιτείται η συμβολή πολλών άλλων εταιρειών που συμβάλλουν μέσω υπεργολαβιών. «Μπορώ να σας πω ότι και με τις δικές μας ενέργειες, δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να εξεύρει αυτές τις υπηρεσίες.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι τις έχει βρει, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμη τη γεώτρηση. Ίσως να τους λείπουν κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι», σχολίασε ο Γιώργος Λακοτρύπης.

Την ίδια ώρα εντείνονται τα νομικά μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά εμπλεκόμενων εταιρειών. Οι μεγαλύτερες διεθνώς εξειδικευμένες εταιρείες, που συνεργάστηκαν με την Τουρκία στην προηγούμενη γεώτρηση του «Πορθητή» εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας, έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν παρέχουν καμιά βοήθεια στην παράνομη γεώτρηση.

Η αποστολή του «Πορθητη» και η ανακοίνωση ότι στη συνέχεια θα πλεύσει και το Γιαβούζ έγιναν την ώρα της μεγάλης αεροναυτικής άσκησης, καθώς η Άγκυρα ήθελε να προβεί σε μια νέα επίδειξη ισχύος. Στο ίδιο πνεύμα κινούνται και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

«Η Μεσόγειος δεν είναι λίμνη του πατέρα κανενός», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών, ο οποίος ανέφερε ότι μετά την αποστολή του γεωτρύπανου «Πορθητή» στην ανατολική Μεσόγειο αυτές τις μέρες θα σταλεί και το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (δυνατός).

«Αν κοιτάξουμε στη δική μας γεωγραφική περιοχή, το τελευταίο διάστημα σχεδόν όλες οι χώρες έχουν μπει σε μια διαδικασία αυξανόμενων ερευνών», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός, σε συνέντευξή του στο CNN Turk για να προσθέσει ευθύς αμέσως ότι και η Τουρκία πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment