PeristeriNews.gr
Τεχνολογία

Έρχονται τα πάνω – κάτω στην κινητή τηλεφωνία


Τα πάνω – κάτω έρχονται στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας και στον τρόπο των χρεών μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε έξι περίπου μήνες από σήμερα και οι Έλληνες καταναλωτές θα δουν διαφορετικές χρεώσεις για τα τηλέφωνα που κάνουν και τα μηνύματα που στέλνουν.

Η απόφαση προβλέπει ότι το ενιαίο κόστος των κλήσεων από κινητό τηλέφωνο σε άλλο κινητό τηλέφωνο εντός της Ε.Ε, θα ανέρχεται πλέον σε 0,19 ευρώ ανά λεπτό ομιλίας, ενώ το κόστος της αποστολής των σύντομων γραπτών μηνυμάτων (SMS) θα είναι 0,06 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι από τις 15 Μαΐου του 2019 αλλάζουν τα δεδομένα στην περιαγωγή και μπαίνει τέλος στις υπέρογκες χρεώσεις που άδειαζαν την τσέπη των καταναλωτών όταν βρίσκονταν σε χώρα της ΕΕ. Πλέον ως ανώτατο όριο για τις κλήσεις ορίζονται τα 19 σεντ ανά λεπτό ενώ κάθε SMS, δηλαδή κάθε μήνυμα έχει ανώτατο όριο τα 6 σεντ.

Επίσης, με την ίδια απόφαση το Ε.Κ έρχεται να προστατεύσει ακόμα περισσότερο τους χρήστες smartphones, συμπεριλαμβανομένων και των χρηστών διαδικτυακών υπηρεσιών όπως είναι το Skype, το WhatsApp, κ.λ.π, ενισχύοντας τις απαιτήσεις ασφάλειας και κρυπτογράφησης.

Ακόμα, οι νέοι κανόνες εισάγουν το δικαίωμα των χρηστών για διατήρηση ενός αριθμού τηλεφώνου έως και ένα μήνα μετά τη λήξη της σύμβασής του με την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, όπως και το δικαίωμα για επιστροφή της αχρησιμοποίητης προπληρωμένης πίστωσης μετά τη λήξη της σύμβασης.

Μάλιστα, σε περίπτωση καθυστέρησης ή κατάχρησης της εφαρμογής των νέων μέτρων, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο.

Επιπλέον, τα κράτη μέλη καλούνται να διευκολύνουν την ανάπτυξη δικτύων 5G μέχρι το 2020, ώστε να φτάσουν το στόχο «EU 5G Roadmap», βάσει του οποίου πρέπει να υπάρχει 5G δίκτυο σε τουλάχιστον μια μεγάλη πόλη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ μέχρι το 2020.

Νέος αριθμός «112»

Ακόμα, το Ε.Κ αποφάσισε τη δημιουργία ενός νέου συστήματος προειδοποίησης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης («αντίστροφο» του αριθμού κλήσης έκτακτης ανάγκης 112).

Συγκεκριμένα, σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή άλλων σοβαρών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, οι επηρεαζόμενοι πολίτες θα πρέπει ειδοποιούνται μέσω SMS ή εφαρμογής του κινητού τους τηλεφώνου ότι κινδυνεύουν και θα πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες για την προφύλαξή τους.

Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους 42 μήνες να θέσουν το νέο σύστημα σε εφαρμογή από την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Google: Μάθε αν έχουν διαρρεύσει οι κωδικοί σου

Peristeri News

Πώς η οθόνη μας γυρνάει τούμπα

Peristeri News

Η Google καταργεί τα cookies

Peristeri News

Leave a Comment